• 42
    bugünlerde fifa tarafından değiştirilmesi gündeme gelen oyun kurallarıdır. zannediyorum ki burda amaç futbola olan ilgiyi arttırmak ve izleyici sayısını yükseltmek.

    --- alıntı ---

    maçlar 30'ar dakikalık 2 devreden oluşacak.
    oyun durduğunda süre duracak.
    oyuncu değişikliği sınırsız olacak.
    taçlar, ayakla kullanılacak.
    sarı kart gören oyuncular 5 dakika ceza alacak

    --- alıntı ---

    maçlar 30'ar dakikalık 2 devreden oluşacak.
    oyun durduğunda süre duracak.
    oyuncu değişikliği sınırsız olacak.
    taçlar, ayakla kullanılacak.
    sarı kart gören oyuncular 5 dakika ceza alacak

    şimdi kendi çevremde ve yurtdışında gördüğüm, duyduğum ciddi bir yanılsama var. öncelikle futbola olan ilgisizliğin düşük tempo ve oyun süresi nedeniyle olduğu düşünülüyor.

    biliyorsunuz filmlerde bazı sahneler çekildikten sonra hiç kullanılmaz, filmin süresini uzatmamak ve canlı tutmak için. futbolda da durumu böyle anlayıp süreyi kısaltalım heyecanı artıralım denirse pek de bir şey değişmeyecektir.

    çünkü asıl mesele değişim ve ulaşılabilirlik. mesela bundan 20 sene önce bilgisayar oyunları oynayan kitle çok yaygın değildi. günümüzde buna mobil oyunların da eklenmesi ile birlikte sanal oyunlara ulaşmak çok kolaylaştı. ve bu piyasa çok hızlı ve katlanarak büyüyüp ciddi bir izleyici kitlesi de elde etti.

    bu izleyici kitlesinin çok yüksek bir kısmı 10 ile 30 yaş arasındaki kişiler. yıllardır bu işlere ilgi duyan veya doğdundan beri oyun oynayan insanlardan bahsediyorum. bu insanlar film de izliyor dizi de izliyor ve başka spor dallarını da takip etmeye devam ediyor çünkü erişim gerçekten kolay.

    eski dönemlerde bu kadar seçenek olmamasına rağmen futbol sevmeyen hatta hiçbir sporla ilgilenmeyen insanlar vardı. mutlaka sizin de lisede böyle bir arkadaşınız olmuştur. şimdi burda mesele o sporların kuralları mıdır yoksa kişinin tercihi midir, bunu düşünmek lazım.

    gençler artık hızlı yaşıyor, hızlı tüketiyor. 2 saat maç seyretmek onları memnun etmiyor sözü kısmen doğru. ben de size burda şunu sorayım sizi memnun ediyor mu? açıkçası galatasaray taraftarı olmasam oturup hiçbir maçını seyretmem çünkü estetik yok, kalite yok. bu süreyle alakalı değil. bu taraftar olma taraf olma hissiyle alakalı.

    bugünün gençleri de taraf olma taraf tutma duygusunu e spor takımlarıyla yaşıyor, onun tartışmalarını yapıyor. bu değişimdir. futbol eğer bu değişimde yer almak istiyorsa futbol oyunları ücretsiz yapabilir. olur mu öyle şey diyebilirsiniz ancak eğer gündem maddesi ilgi çekmekse oyunu oynayan gençler sporu da takip etmek isteyecektir. profesyonel futbolcular taraftarla oyun üzerinden buluşturulabilir.

    etkinlikler ve ilgi çekici organizasyonlar yapmak benim çözüm düşüncelerim. çünkü ne yapılırsa yapılsın önümüzdeki yarım asırda futbola ilgi düşecek. bu düşüşü düşük tutmak daha önemli diye düşünüyorum. dünya değişiyor ancak futbol da bu kadar radikal değişirse asıl izleyici kitlesini kaybetmesi çok olası.
App Store'dan indirin Google Play'den alın