• 151
    2019 sezonu gayri resmi olarak 7 şubat 2019 tarihinde başlayacak araç tanıtımları ile, akabinde 18 şubattaki katalunya test yarışları ve nihayet 17 mart'taki avustralya gp ile başlayacaktır.

    15 şubat'ta ferrari araç tanıtımı var. bu sefer önceki araçlardan farklı olarak daha koyu ve opak kırmızı bir araç olacakmış.

    bir de önemli bir değişiklik olarak bu sezon araçların daha fazla yakıt almalarına müsade edilecekmiş. yakıtı yeterli gelsin diye tasarruflu sürmekten aracına yüklenemeyen pilotlar, aka kimi raikkonen, için iyi haber.
  • 152
    birkaç teknik kural değişikliğiyle başlayacak olan 2019 sezonu için geri sayım sürmekte. öncelikle en büyük iki değişiklik yakıt yükleri ve ön kanat ile ilgili. etkileri son derece karmaşık olacak.

    ilk olarak müsaade edilen yakıt miktarındaki artıştan başlayalım. şimdiye kadar araçların maksimum 105 kg yakıtla yarışa başlamalarına izin veriliyordu. bu sene bu limit 110 kg'a çıkarıldı. bunun etkisi ne olacak?

    öncelikle ilk sorun ağırlık. çünkü ağırlık hem tur başına zaman kaybı hem de ekstra lastik aşınması anlamına geliyor. pirelli bu yüzden bu sene lastik hamurlarını aşınmaya karşı daha dayanıklı hale getireceğini açıklamıştı. şunu belirtmekte fayda var. araçların geçmişe oranla yarış içinde daha düşük performansla gitmesinin ana sebebi yakıt limiti değil daha çok lastik aşınması kaynaklıydı. bence son zamanlarda spora en büyük zarar veren şey pilotların lastik idaresine odaklanmak zorunda kalıp sadece finiş çizgisine gelmeye çalışması oldu. sporun ruhunu tamamen baltalayan saçma bir durum. sırf farklı stratejiler ortaya çıkabilsin diye insanlara tam gaz gitmeyi dezavantajlı hale getirerek bir motor sporu geliştiremezsiniz. bu seneki ekstra 5 kg yakıt yüküne geri dönecek olursak da, büyük oranda tam gaz koşulan yarışlar (monza, spa, bakü vb) dışında geçtiğimiz senelerde çoğu takım yapmak zorunda kaldıkları mecburi lastik idaresi sebebiyle zaten çoğu yarışa tam depo başlamıyorlardı. "zaten tam gaz gidemeyeceğiz, ekstra ağırlığa gerek yok."

    maksimum yakıt miktarının artışının bir diğer kaçınılmaz sonucu da yakıt depolarında karşımıza çıkacak. bildiğiniz gibi formula 1 araçları son derece kompakt yapılar. aracı tasarlarken olabildiğince yer tasarrufu yapmak ve böylece aerodinamik açıdan daha fazla kazanç elde etmeye odaklanıyor takımlar. ayrıca motor, turbo ve vites kutusu gibi aşırı ısınan parçaların hava akımıyla soğutulması için de her santimin hesabı ayrı ayrı yapılıyor. 5 kg'lık bir kapasite artışı demek iç dizaynda büyük değişiklikler ve fedakarlıklar gerekiyor demek.

    ikinci önemli kural değişikliği ise ön kanatlarla ilgili. bu zamana kadar kullanılan karmaşık ve komplike ön kanatlar artık yasaklandı. bunun yerine daha basit ve daha düşük yere basma gücü verecek olan basitleştirilmiş ön kanatlar kullanılacak.

    peki hangi amaçla getirildi bu kısıtlama? 2018 formula 1 araçları tarihin gördüğü en yüksek yere basma gücünü üretiyorlardı. yani düzlükte v12 motorlar döneminin yanında sönük kalacak bir motor gücüne sahip olmalarına rağmen araç yapılarında aerodinamik anlamda çok ilerideydiler. bu sayede virajlarda çok yüksek yere basma gücüne sahip oldukları için bu farkı virajlarda kapatıyorlar hatta çoğu pistin tur rekorlarını kırabiliyorlardı. çünkü daha önceden üçüncü dördüncü viteste dönülen çoğu viraj tam gaz geçilmeye başlanmıştı. bunun büyük bir dezavantajı oluyordu. öndeki aracı takip etmeye, onu geçmek için yaklaşmaya çalışan araç, öndeki aracın yarattığı türbülanstan olumsuz etkileniyor ve yol tutuşu düştüğü için ona yaklaşamıyordu. zaten motor gücü eskiye oranla kısıtlanmış olan araçların tek güçlü olduğu yer olan yol tutuşunda darbe yiyince takipte olan araç için her şey kötüye gidiyordu. pist üstünde savaşmak son derece zorlu hale geliyordu. drs (hareketli arka kanat) yardımı ile bile çoğu yerde geçiş gittikçe zorlaşmıştı.

    formula 1 yönetimi ne yaptı? dediler ki o zaman tüm araçların yol tutuşunu düşürelim. ön kanatları sadeleştirip araçları önden kaymaya daha müsait hale getirelim. böylece takip eden aracın yaşayacağı kayıp oranı azalacak. gerçekten çok mantıklı evet. yaptıkları bir yanlışı daha saçma bir yanlışla telafi etmeye çalışıyorlar yıllardır. ve işin komik tarafı takımların yapmış olduğu simülasyon ve rüzgar tüneli testlerine göre bunun pist üstü mücadelesine olumlu yansıyacağına dair bir veri elde edilememiş. sene içindeki etkisini ise izleyerek göreceğiz. ama bu sezon araçların geçen seneye oranla bir miktar yavaş olacağı kesin. geçen seneki tur rekorlarına bu sene yaklaşmaları imkansız denebilir.

    toparlayacak olursak;
    bu sene de pist üstünde zevksiz bir mücadele bekliyorum. galip değişse de eskilerde görmeye alıştığımız adrenalin dozu yüksek yarışlar izlemeye henüz uzağız. ne zaman ki yakıt ikmali geri döner, birden fazla lastik tedarikçisine izin verilir, v10 veya v8 motorlar için imkan doğar; o zaman formula 1 için seyir zevki ihtimalinden bahsederiz. pilotlara muhasebe değil yarış yapma şansı verildiği zaman sporun ruhu geri gelecektir.
  • 153
    hasretinden super bowl, nba gibi oluşumlara bakıp uyukladığım, march madness için bracket çalışmalarına şimdiden başladığım organizasyon. işteyken bir anda kendimi daniel ricciardo ne yapacak, kvyat şansını iyi kullanabilecek mi gibi düşüncelere gark olmuşken buluyorum. umarım 2019 sezonu da bol dramalı ve çekişmeli sezon olur, alonsosuz ne kadar olabilirse artık :(
  • 156
    sebastian vettel'in geleceğinin kalmadığı, lewis hamilton'ın 3-4 sene daha devam edeceği sonrasında max verstappen'in mercedes'e geçişi ile 10 yıl kadar charles leclerc-max verstappen rekabeti izleyeceğimiz spor.

    ferrari pit ekibi ve mekanikerler değişmediği sürece tabi ki verstappen birkaç adım önde olacak.

    edit: keşke mclaren de eski gücüne kavuşsa da lando norris de bu çekişmeye katılsa.
  • 157
    komiserlerinin rezil kararlarla sezonu etkilemeye devam ettiği organizasyon.

    formula 1 2019 kanada grand prix'te sebastian vettel çim havuzuna dalmış ve piste geri döndüğünde en ufak bir direksiyon hareketi yapmamasına ve düz çizgide devam etmiş olmasına rağmen hamilton'ın önünü kapadığı gerekçesiyle ceza yemiş ve yarış elinden alınmıştı. o pozisyonda hamilton'a kaçış alanı bırakmadığı ifade edilmişti. çünkü dibinde duvar vardı.

    şimdi formula 1 2019 avusturya grand prix'inde olana bakalım.

    https://mobile.twitter.com/.../1145394898230829057

    çok net bir şekilde verstappen leclerc'e yer bırakmıyor ve tam leclerc aracı düzleyip geçmeye çalışacakken çok bariz şekilde verstappen sağa dönülen virajda direksiyonu sola kırıyor. leclerc'in solunda duvar olmaması ya da kaçış alanı olması hareketi hafifletiyor mu şimdi? neymiş, verstappen zaten her halükarda geçermiş. olabilir, ama bu ona hatalı bir sürüş yapma hakkı tanımıyor. 2 yarış önce ceza verdiğiniz hareket bir referans alınacaksa buna da vereceksin. iki olayda da ferrari'nin mağdur edilmiş olması da ayrı bir durum.

    rezalet. bunun başka bir tarifi yok. ama scuderia ferrari denen ne üdüğü belirsiz takım aynı teknik ve pit ekibinin olduğu gibi masa başında da ne kadar mal olduğunu kanıtlamış oldu.
  • 158
    ferrari’nin ne yazık ki hiçbir ağırlığının kalmadığı motorspor. ferrari diyoruz, bu sporun mihenk taşı desek yanlış olmaz. 2019 avusturya gp’de kazananı belirleyen max-charles kapışmasında max’in bariz bir engellemesi var ve buna rağmen ceza çıkarmayan fia komikliklerine devam ediyor.

    birkaç cümle ile çok basit bir geçmiş anlatacağım. 2009 yılında brawn gp aracı vardı. daha sonra gittiler onu mercedes'e sattılar ki mercedes spora gelsin diye. birkaç sene sonra, 2014'de, önceden bilgisi olan mercedes turbo-hybrid'e tabi ki herkesten önce araç tasarladı ve dominasyona başladı. 2019'da mercedes'in istediği lastikleri kullanıyor herkes ve değişim talebi çoğunlukla reddedildi. bu sporun pek bir anlamı kalmadı sanki.

    ferrari herhalde sadece sponsor geliriyle yürüttüğü formula 1’i bırakmak istemiyor. bu yapılanlara rağmen devam etmesi inanılmaz gerçekten.
  • 159
    2020 sezonu ile ilgili gelişmelerin yavaş yavaş netleşmeye başladığı organizasyon.

    2020'de kesin olarak takvime alınması kararlaştırılan 2 yarış olacak. bunlardan ilki 35 yıl sonra takvime geri dönen hollanda grand prix. bunda max verstappen'in ne kadar etkili olduğunu yazmaya da gerek yok herhalde. yalnız moto gp'nin de düzenlendiği assen pisti varken sırf maziye dönüş için zandvoort pistinin tercih edilmesi rezalet ötesi bir karar. zaten halihazırdakiler yetmezmiş gibi nurtopu gibi bir geçişe müsait olmayan pistimiz daha olacak. kesinleşmiş diğer yarış da foruma tarihinde ilk defa düzenlenecek vietnam grand prix. vietnam bir sokak yarışı şeklinde olacak fakat start-finish düzlüğü dışında bir tane 850m bir tane de 1.5 km uzunluğunda dev düzlüğün yer aldığı, bir bölümün ise art arda gelen virajlarla maksimum downforce isteyeceği enteresan bir pist olacak. eğer geçişe imkan tanıyacak şekilde düzenlenirse belki de takvimin en muazzam pisti olacak. pistin oluşturulması düşünülen caddelerle ilgili izlediğim bir video'da yolların genişliği çok iyi görünüyor fakat şu an her yer çalılık ve moloz içerisinde o yüzden net bir şey söylemek mümkün değil.

    şu an halihazırda takvimde 21 yarış var. bu yeni iki pist eklenince 23 olacak ama kimse 23 yarış olmasına yanaşmıyor. zaten takvim dışına çıkılmayacağı için arka arkaya yarışlar yapılması gerekecek. buna da takımlar karar verecek. şu ana kadar belirtilen görüşlerde bir yılda kullanılan maksimum 3 motor kuralının devam etmesi isteniyor ki takımlara en büyük maliyet burada. ama 3 motorun 23 yarışı çıkarıp çıkarmayacağı büyük soru işareti. hamilton mesela bunun pek mümkün olmadığını dile getirmiş. haas patronu günter steiner 23 değil de 22 yarışın daha makul olacağını belirtmiş. organitör liberty media'ya kalsa yarış sayısını 30 bile yaparlar ama takımların ne diyeceği çok önemli olacak.

    eğer takvim 21 veya 22 yarıştan oluşacaksa takvimden çıkacak yarışlar hangileri olacak diye düşünüyorsanız en büyük aday hockenheim. mercedes bu yıl yarışın takvimde kalması için elini taşın altına koymuştu ama önümüzdeki sene için böyle bir düşünceleri olmadığını açıkladı. aracı, üreticisi ve onca pilotu olan bir ülkenin takvimde yer almaması çok tuhaf ve üzücü olsa da almanya grand prix gelecek sene %99 yok. bir diğer aday ise ispanya grand prix. geçiş azlığından dolayı benim de hiç sevmediğim bir pist katalunya ve bu sene itibariyle kontratı bitti. yarışın takvimde kalması için büyük çalışma yürütüldüğü ve yeni kontratın yapılabileceği yazılıyor ama bu da ancak 2019 sezonunun ara tatilinde kesinleşecektir. büyük ihtimalle de yeni eklenen 2 yarıştan dolayı 21 yarış mı kalsın 22 mi olsun sorusuna verilecek cevap ispanya gp'nin kaderini belirleyecek.

    şu an italya, ispanya, almanya ve meksika yarışlarının kontratı bitmiş durumda. italya organizasyon kurulduğundan beri takvimde hep yer aldı o yüzden yeni kontrat konusunda bir sıkıntı beklenmiyor. temmuz ortasında da meksika ile anlaşma sağlandığına dair haberler geldi ama hala kesin değil. bir yandan da wimbledon ile çakıştığı için silverstone yarışının başka bir tarihe alınması gündemde. gelecek yaz olimpiyatların olmasının da takvimi etkileyebileceği söyleniyor. bekleyip göreceğiz.
  • 163
    2021 sezonu için temel amaç klasik bir biçimde geçişi artırmak. yetkililer araç takibinde, arkadaki araçta oluşan down force yani yere basma kuvvetinde kaybı azaltarak, öndeki aracı takibin kolaylaşmasını planlıyorlar. ben şahsen 16 yıldır formula 1'i takip ederim ve geçmişte ki izlenimlerime dayanarak fazla geçiş eşittir güzel yarış, harika sezon demek değildir. önemli olan takımlar arası güç farkını minimize edebilmek ve takvim seçimlerinde tüm yarışları yaz mevsimine göre ayarlamamak gerekli. sezonda 21 yarışın 10 tanesi yağmurlu, ekstrem hava koşullarında olmalı.

    türkiye'de yarış konusuna gelecek olursak benim görüşüm gerçekten harika bir piste sahibiz. ancak tribünler boş kalınca yarış ne kadar güzel olursa olsun can sıkıyor. aslında ilk üç yarışta güzel bir doluluk oranı yakaladık. ancak sonra ki dört yarışta macarların deyimiyle köpekler bile yarışı seyretmedi. tabii bu köpekler lafı 2008 yılında piste giren hayvanlarla ilgili. ilk üç yıl dolu tribünler varken sonraki dört yarışta neredeyse insan olmamasının en temel sorunuysa takvim. ilk üç yarış ağustos ayında yapılırken sonra ki dört yarış mayıs ayına alındı ve tribünleri dolduramadık.
  • 170
    https://twitter.com/.../1204401206740824066

    --- alıntı ---
    pirelli 2020 için performansı daha az düşen, daha geniş aralıkta çalışan ve yakın takipte daha az ısınan lastikler üstünde çalışmıştı. abu dhabi'deki testlerde denenen 2020 lastikleri, takımlar tarafından oy birliği ile reddedildi. 2020'de de, 2019 lastikleri kullanılacak.
    --- alıntı ---
  • 171
    20 tane kaliteli yarış yapmak yerine abuk subuk pistlerle takvimi doldurarak yarış sayısını 25'e çıkarmaya çalışan spor organizasyonu. boşuna sezonun kalitesi düşüyor. çin, abu dhabi, rusya, singapur, ve hatta ispanya, fransa ve macaristan sezonun en sıkıcı yarışları bana kalırsa, ya takvimden düşmeleri, ya da (fransa örneğinde olduğu gibi) farklı lokasyonlara taşınmaları gerekiyor. bunlara monaco da dahil edilebilir, ancak monaco'nun kaldırılması teklif dahi edilemez.

    bence, klişeleri ve klasikleri korumak adına, avustralya, monaco, kanada, ingiltere, belçika, italya ve japonya dışındaki tüm yarışlar gözden çıkarılabilir. bunlara gerçekten kaliteli yarışlara sahne olan azerbaycan, avusturya, brezilya ve meksika da dahil edilebilir.
  • 172
    yönetim kurulu fia tarafından ferrari'nin 2019 yılında kullandığı güç ünitesi üzerinde yapılan analiz ve araştırmaların sonucunda ferrari ile bir "anlaşmaya" varıldığı ve bu anlaşmaya ait ayrıntıların taraflar arasında kalacağı açıklanmıştı.

    bugün ise yedi f1 takımı ortak bir açıklama yaparak çarşıyı karıştırdılar. özetle mclaren, mercedes, racing point, red bull, renault, alpha tauri ve williams tüm takımlara adil ve eşit davranmasını sağlamak için fia'dan bu konuda şeffaf ve doğru bir açıklama talep ettiklerini ve aksi halde gerek fia gerekse mahkemeler nezdinde itiraz haklarının saklı olduğunu açıkladılar.

    2020 sezonunun başlamasına kısa bir süre kala ortamın iyice gerildiği organizasyondur.

    keşke istanbul'a dönse.
  • 173
    --- alıntı ---

    formula 1’de yeni sezon, 13 ile 15 mart arasında avustralya’da başlayacak. ancak koronavirüs tehdidi, birçok spor organizasyonunun ertelenmesine neden olduğu için yarış hakkında belirsizlikler vardı.

    f1 yönetim kademesi, takvimin ilk üç yarışı olan avustralya, bahreyn ve vietnam yarışlarının yapılacağını açıkladı. organizasyonunun motor sporları yöneticisi ross brawn, yarışlardaki riskleri en aza indirmek için yoğun bir çalışma döneminde olduklarını belirtti.

    brawn: "yalnızca spor için değil bütün insanlık için zor bir sınavdan geçiyoruz. ve maalesef hepimiz, korona tehdidi altındayız. yönetim olarak önceliğimiz sağlığı korumak. bunun için yoğun bir çalışmadan geçiyoruz. ülkelerdeki sağlık kurumlarıyla çözümler arıyoruz. örneğin, tüm takımların seyahat eden çalışan sayısını azalttık. korona karşısında gereksiz riskler alamayız ama her şeyi bırakmamız imkânsız. çünkü sporun insanlara getirdiği rahatlığı biliyoruz. şu anda takvimdeki ilk üç yarışın yapılacağını söyleyebilirim. sonrasına bakacağız."

    --- alıntı ---

    2020 yılının ilk 3 yarışı:
    15 mart: avustralya grand prix
    22 mart: bahreyn grand prix
    5 nisan: vietnam grand prix

    edit: https://tr.eurosport.com/...o7695531/story.shtml
  • 174
    (bkz: #2863369)

    son gelişmelerle birlikte, sezonun ilk 4 yarışı olan, avustralya, bahreyn, vietnam ve çin grand prix'leri ertelenmiş oldu. bu kararlar oldukça geç alındı, çünkü formula 1'i diğer sporlardan ayıran kısım, her bir yarışı 400 milyon kişinin izlemesi ve olağanüstü lojistik operasyonlar. bir futbol veya basketbol fikstürünü haftada 2 maç şeklinde sıkıştırabilirsiniz, ama bazı durumlarda arka arkaya iki haftada iki yarış yapmak bile imkansız olabiliyor, hele mevcut takvim yoğunluğunda.

    ertelenen bu dört yarışın sadece yarışı yapabilmek için ödediği ücretler toplamı bile 200 milyon $ civarında. bir o kadar da yayın geliri (veya en azından yayıncıların geliri) kaybı yaşanacak. üçüncü kalemimiz olan sponsor tarafı da kaybolacak gelirlerden. benim kabataslak tahminim, yaklaşık 500-600 m $ arası bir değer kaybolup gidiyor. kıyas olması açısından, en düşük bütçeye sahip olan williams'ın bile bütçesi 132m $ civarında. ve bu maliyetin önemli bir kısmı maaşlar + zaten büyük oranda harcanmış olan araç geliştirme, motor gibi kalemlerden oluştuğu için direkt olarak haneye eksi olarak yazıyor. bu yüzden, zaten limitte olan takım sayısı bir anda tehlikeye düşecek. williams'a ek olarak, haas takımı da çekilme kararını sorguladığı dönemde. racing point de yine yatırımcı bazlı bir takım, ancak sahibin oğlu takımda yarıştığı için zarar görmeyecektir. red bull, toro rosso ve alfa romeo büyük sponsorlar tarafından desteklendiği için yine iyi durumdalar. mclaren en köklü takımlarından biri olduğu ve yol otomobilleri de ürettiği için etkilenmeyecektir. ferrari, mercedes ve renault'dan biri ayrılırsa da kimse kalmamış demektir.

    tüm bu finansal ve lojistik konular göz önüne alındığında, takvimi öyle ya da böyle en fazla yarış sayısıyla kapatmak gibi bir hedef söz konusu. sezonun kalanı için en iyi ve en kötü senaryo tahminlerimi aşağıdaki gibi.

    en kötü senaryoda, tüm dünyada bir aşı bulunmadan, veya etkileri kontrol altına alınmadan sezon hiçbir şekilde başlayamaz. zira en güvenli ülkeye bile gitseniz, bir takım çalışanında virüs varsa bütün padoğa yayılıyor. ki bu haftasonu olanlar da bu şekilde fitillendi. böyle bir durumda bütün sezon çöpe gitme ihtimaliyle karşı karşıya. böyle bir durumda, her yarışa ayrı ayrı bakıp sadece katılabilen takımlarla düzenlemek ve şampiyona puanı vermemek ihtimal dahilinde. ayrıca haftasonları farklı formatlar denenerek (mesela 2 yarış gibi, veya sıralama yarışı gibi) gelir maksimizasyonu yapılabilir.

    daha orta halli bir senaryoda, takvimin 8. yarışı olması planlanan azerbaycan grand prix'siyle sezon haziran'da başlayabilir. bu senaryoda muhtemelen birkaç yarış yaz arasına ve aralık ayına sıkıştırılmaya çalışılacak. art arda yapılmaya daha müsait olan avrupa yarışları mı, yoksa finansal etkileri minimize etmek için çok para veren asya ve ortadoğu yarışları mı tercih edilir o da başka bir konu.

    en iyi senaryoda ise, bütün takımların mayıs ayına kadar virüsü kontrol altına alabilmesi ve bütün çalışanlarını izole etmesi koşuluyla, başka bir yarış iptal etmeden sezonun hollanda'da başlaması ihtimali. böyle bir durumda 22 yerine 18 yarış yapılabilecek ve takvim aşağıdaki hale bürünüyor:
    1 dutch grand prix 03-may
    2 spanish grand prix 10-may
    3 monaco grand prix 24-may
    4 azerbaijan grand prix 07-jun
    5 canadian grand prix 14-jun
    6 french grand prix 28-jun
    7 austrian grand prix 05-jul
    8 british grand prix 19-jul
    9 hungarian grand prix 02-aug
    10 belgian grand prix 30-aug
    11 italian grand prix 06-sep
    12 singapore grand prix 20-sep
    13 russian grand prix 27-sep
    14 japanese grand prix 11-oct
    15 united states grand prix 25-oct
    16 mexico city grand prix 01-nov
    17 brazilian grand prix 15-nov
    18 abu dhabi grand prix 29-nov

    burada yapılamayan 4 yarıştan bazılarının sıkışabileceği bazı boşluklar mevcut.

    çin: fazla iyimser olsa da, normalde 19 nisan'da yapılması planlanan çin yarışının planlandığı gibi yapılma ihtimali var bence. zira orada işler kontrol altına alınmış durumda (kaynak: https://www.worldometers.info/...rus/country/china/). ancak risk alınmaz ise, çin'in aralık ayına sıkıştırılması mevsim şartlarından dolayı mümkün olmayabilir. belki bir ihtimal, japonya ve rusya yarışlarının arasında ekim ayında yapılabilir.

    vietnam: yine çin'e benzer şekilde, japonya ve rusya arası bir seçenek olabilir. ekstradan, aralık ayında hava sıcak olduğu için sezon sonuna da bırakılabilir. en kötü ihtimal, bu sene takvime girecekleri için anlaşmalarının bitiş tarihi bir yıl ötelenir.

    bahreyn: en kolayı burası. sezon 29 kasım'da abu dabi'de sona eriyor, önceki veya sonraki hafta kolayca yapılabilir. zaten yazın buraya gidemezsiniz. muhtemelen ertelenen 4 yarış arasında en çok para ödeyen ülke de bahreyn'dir. o yüzden iyi ve orta senaryoda kurtarılması en garanti yer bence burası.

    avustralya: burası karmaşık. yaz arasında yine kış şartlarına bürünen bir mevsimi var malum, ancak ılıman seviyede. başka bir ihtimal, bahreyn ve abu dabi grand prix'lerinin ardından aralık ortasında sezonun kapanış yarışı olarak yapılma ihtimali. sezon çok uzayacağı için sezon sonundaki lastik testleri iptal edilip sonraki sezon başındaki testler uzatılabilir.

    bonus: lojistik kolaylık sağlayabilecek ekstra pistler takvime dahil olabilir. mesela italya'da virüs patlamadan önce, çin yarışı'nın yerine san marino aday olmuştu. bu açıdan aday olabilecek yerlerden birisi almanya. başka bir seçenek de, japonya veya abd'de art arda iki farklı şehirde iki farklı yarış yapılması.

    nihayetinde, en iyi senaryoda 4 yarıştan 2'si kurtarılabilir ve 600 milyon dolarlık kaybın yarısı telafi edilmiş olur. kalan 300 milyon dolar da, takımlar, sponsorlar ve izleyiciler arasında bölüşülmek durumunda kalacak. bu durumda alınacak önlemlerden biri, geliştirme maaliyetlerini düşürmek olabilir. bu da ya bu seneki geliştirme maliyetlerine yansır, ya da büyük kural değişikliklerinin yapılacağı 2021 planları bir yıl ertelenebilir.

    formula 1 böyle bir spor işte.

    edit: avustralya yarışı diğerlerinden farklı olarak iptal edilmiş, ertelenmemiş. gerekçe olarak cadde pisti olduğu için tutup tekrar inşa etmenin yaratacağı lojistik ve finansal sorunlar. bu durumda burası kesin gitti gibi görünüyor.
  • 175
    bilindiği üzere 2021 sezonundan itibaren yeni araçlar ve yeni kurallarla değişime girecek organizasyondu. 2020 sezonunun coronavirus yüzünden önemli bir kısmının yapılamayacak veya sıkışık tarih aralığından yapılacak olmasından dolayı takımların 2021 hazırlıklarını yürütecek zamanı kalmayacağı düşünülerek tüm yenilikler 2022 sezonuna bırakıldı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın