• 182
    arttırılması veya azaltılması mantıksızdır.

    şöyle ki; ülkemizde şu anda kurulu olan altyapı düzeninin diğer dünya ülkeleriyle rekabet etmesi şu an itibariyle mümkün değildir. temel eğitimden (pozisyon almak, rakip takım ataktayken alan daraltmak vs.) uzak altyapının geleceği zaten mevzu bahis değildir. mevcut altyapının hazır olmadığı bir ülkede, ''ilk 11'de 5 yabancı oynatabilirsin, diğer 2 kişi tribünde kalanları tesislerde oturabilirler '' gibi kurallar tek kelime ile komiktir. biz ülke olarak nitelikten çok niceliğe önem verdiğimiz için, ne kadar çok türk futbolcu oynarsa, o kadar iyi bir milli takıma sahip oluruz düşüncesi türk takımlarının belini bükmektedir. bu anlayış ise, zaten hali hazırda var olan, o altyapıdan bir şekilde diğerlerinin önüne geçmiş oyuncuların fahiş fiyatlarla transfer olmasını sağlamaktadır. bu oyunculardan herhangi biri, avrupa turnesine çıktığında ise, 3-4 sene sonra kuyruğunu kıstırıp geriye dönmektedir. yerli kalitesinin yerlerde olduğu bir ülkede, ''şu kadar yerli oynatacaksın'' gibi bir kural zaten başlı başına saçmalıktır. bu kurallar gölgesinde transfer yapan takımların, avrupa kupalarında dökülmesi ise manidardır. bu kural türk futbolcularının gelişmesinden çok, takımların kadro standartının çok uzağındaki futbolculara milyon euro'lar ödemesine ve takım bütçesine büyük darbe vurmasına sebep olmaktadır.

    tff her 2-3 senede bir yabancı oyuncu sayısını arttırmak veya azaltmak yerine, farklı anlayışlar geliştirmelidir. buna örnek olarak '' türkiye profesyonel futbol takımlarının 18 kişilik kadrosunda kendi altyapısından yetişmiş az 4 futbolcu olmalıdır ve bu 4 oyuncunun en az 2'si ilk 11'de forma giymelidir.''* gibi bir madde, mevcut problemleri çözeceği kanaatindeyim. çünkü bu şekilde, kulüp yönetimleri kendi altyapılarındaki oyunculara, muhakkak ki a takımda oynaması için gereken eğitimi verecektir. bu ise hem altyapıdan çıkan oyuncunun bir çırpıda gözden çıkarılmamasını sağlayacak ve türk takımlarının üzerindeki bu büyük bütçe ağırlığından kurtaracaktır.

    herşeye rağmen hala ''aman 2 türk futbolcu daha fazla oynasın'' zihniyetiyle devam edersek, her 3-4 senede bunun gibi krizlerin yaşanılması kaçınılmazdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın