• 99
    vucut gelistirme ve definasyonda kalbin calisma hizi da oldukca etkilidir. hicbir sey yapmadan dinlenme esnasinda kalbimiz genellikle 60bpm* ve alti atar. agirlik calismasi veya kardio öncesi, metabolizmayi dinlenme modundan cikarip etkin hale sokabilmemiz icin kalp atis hizimizi en az 125-135 bpm araligina cekmeliyiz. bu durumu vucudun hafifce soguk ter atmaya basladigi an diye nitelendirebiliriz. hani isinma dedigimiz kisim bu. vucudu intense yani harekete hazir hale getirmek. bundan sonra hizlarda vucudun uyku haric tek yag yakimini tetikledigi nokta gelmektedir. bedenimiz buyuk bir yag yakimini sadece uyurken gerceklestirir. calisma esnasinda genelde %85 karbohidrat, basit seker ve geri kalani da bir miktar yag/protein olacak sekilde yakariz. dolayisiyla, vucudun tam tersi bir sekilde islemesini saglamak icin, kalp atis hizimizi 138-150 bpm aralina cikarmaliyiz. bu derece arasinda atan kalp sayesinde, yag yakimi ortalama %80-85'e cikacaktir. 150 bpm ve ustu zorlamalarda, isler tersine dönecek ve yag yakimi ile protein yakimi minimuma inecektir. 10-20 dakika arasi 150 bpm ve zorlamalarda, vucudumuz oksijen ihtiyaci artacak ve laktik acid uretmeye baslayacagiz.

    kisacasi calisirken de yag yakmak istiyorsak kalp atis hizimizi 138 bpm 150bpm arasinda tutmamiz ve bu degerlerin altina dusmeden ve ustune cikmadan calismaliyiz. isterseniz agirlik kaldirin dusuk kalp ritminde calismak, hizli yakit olan karbonhidratlarin öncelikle tuketilmesine neden olur. örnegin, vucut gelistirirken kalp ritminizi 145e cektiniz ve agirlik kaldiriyorsunuz. belli bir sure sonra ritm duser, bu durumda hemen isinma hareketleri veya kosu bandinda sprint bir kosu ile tekrar ritmi yukseltebilirsiniz. size agirlik calisirken daha cok yag yakmanizda yardimci olacaktir.

    karbonhidratsiz calismak cok yorucu olabilir, ama calirken sahsen 2-3 saatlik bir aclik ile calismayi tercih ederim. bu durumda vucudun karbonhidrat rezervi normalden daha dusuk olacak ve eksik enerjiyi vucut yaglardan karsilayacaktir. antrenman sonrasi multivitamin hapi ve protein icip bir sure daha karbonhidrat alimini bekletmeliyiz. mantiken vucut o an ihtiyaci olan tum vitamin, mineral ve kas dokusu insa edebilmesi icin protein ihtiyacini karsilamis olacak. enerjiye de ihtiyaci oldugu icin ve ilk basvuracagi enerji kaynagi karbonhidrat az oldugu icin, yag yakmaya devam edecektir.

    "calisiyorum calisiyorum göbek bir turlu gitmiyor" probleminin cözum kaynagi bu ince hesaplarda yatar. ama zayiflamanin temeli; agzinizdan iceri attiginiz gunluk kalori miktarinin toplamindan daha fazla kalori yakmaktir. bu iki kombinasyonu birlestirdiginizde, kilolari su kaybindan degil yag yakarak vermis olursunuz. ayrica vucudunuzda yeterli protein oldugu icin kas kaybiniz minimuma duser. vucut protein yakma esigine geldiginde, sizin vucudunuza disardan aldiginiz proteinlerden işe baslayacak ve kaslara dokunmayacaktir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın