• 140
    özellikle son birkaç sezonda dillere pelesenk olan bir söz oldu ''marka değeri''. türk futbolu'nun marka değeri, koruna koruna bir hal oldu. halbuki unutulan şey, türkiye'nin marka değerinin yerlerde olduğuydu.

    türkiye futbol federasyonu, sene içerisinde kulüpleri defalarca para cezasına çarptırıyor. o paraların nereye kullanıldığı ile ilgili bir bilgim yok fakat gerekirse o paralar kullanılarak, kış aylarında zemini futbol oynamayı zorlaştıran stadlarda bir takım yenilikler yapılmalı.

    bugün saha zeminini gördük. iki takım da istediğini yapamadı. oysa saha zemini, dün çok daha kötüymüş, bugün daha makul seviyeye gelmiş! güzel bir zeminde bu karşılaşma oynansaydı, iki takım da sahaya istediklerini yansıtsaydı; o çok üzerinde durulan ''marka değeri'', bir nebze de olsa, korunmuş olurdu. ama türk futbolu'nu düşünen yok, herkes kendi çıkarı peşinde.

    saha ve zemin şartlarının bu kadar kötü olduğu bir ortamda, kritik bir deplasmana çıktı galatasaray. son dokuz maçta alınan dokuz galibiyetin vermiş olduğu özgüven ile sahadaydı sarı - kırmızılılar. maç öncesi en çok konuşulan konu, milan baros'un yerine kimin oynayayacağıydı elbette.

    engin, gerek kupadaki adana demir maçı gerekse de son oynanan karabükspor maçında gayet etkili bir performans göstermişti. açıkçası sercan'dan ziyade, engin'in ilk 11 çıkma ihtimalini çok daha yüksek görüyordum. herkes gibi benim de endişem, 4-4-2 dizilişinden tekrar 4-5-1'e dönülünce hücumda yaşanması muhtemel sıkıntıydı.

    ayakta durmanın dahi zor olduğu bir ortamda, tek forvet ile sahadaydı galatasaray.

    esasında, yaratıcı kanat oyuncularına sahipseniz tek forvet oynamak çok da dezavantaj olmaz sizin açınızdan. ancak, galatasaray'ın bu sene en büyük problemi kanatlarda yaşadığını düşünürsek, 4-5-1 dizilişinde hücumda etkili olması biraz zor gibi görünüyor. 4-4-2'den, 4-5-1'e dönen fatih terim'e de suç bulmuyorum aslında. formda olan bir engin ve henüz istenilen seviyeye gelememiş bir sercan arasında tercih yapmak durumunda kalsam, muhtemelen ben de engin'i tercih ederdim.

    eskişehirspor, galatasaray'ı iyi analiz etmiş. kanat adamlarının bu denli etkisiz olduğu bir oyunda, galatasaray adına hücuma yön veren oyuncular selçuk ve melo. eskişehirspor bu iki isme de markaj vererek galatasaray'ın rahat top yapmasını engelledi. oyun içerisinde ujfalusi'nin topla dribling halinde orta sahayı geçmesinin nedeni de, selçuk ile melo'nun markajda kalmasından kaynaklanıyordu.

    kanatlarda görev alsa da, emre çolak aslında iyi bir merkez oyuncusu. ayağı top yapıyor, teknik ve seri. galatasaray adına iki kilit isim bu denli etkisizken, emre'nin sorumluluğu alıp galatasaray'ı hücumda etkili hale getirmesini beklerdim. tabi bu maç özelinde oyunculara çok da kızmamak lazım her ne kadar buzlu zemin herkes için aynıysa da, eskişehirspor için çok da dezavantaj sayılmaz çünkü onlar bu tarz zeminlerde oynamaya alışıklar. galatasaraylı oyuncular ise sakatlık yaşamamak açısından çok daha tedirgin oynadılar bu yüzden de doğru düzgün bir hücum aksiyonu göremeden maçı tamamladılar.

    böyle bir havada böyle bir zeminde eskişehir'den bir puan ile ayrılmak kötü sayılmamalı, her ne kadar galatasaray'ın hedefi her zaman üç puan olsa da. tabi neticede puan kaybı söz konusu ve bozulan bir seri var önümüzde.

    galatasaray'ın önünde önemli bir ankaragücü maçı var. fatih terim'in teknik direktörlüğünü yaptığı bir takımın, rakibi küçümseyeceğine ihtimal vermiyorum fakat zihinlerde bu maç çoktan oynanmış ve puan hanesine ''3'' çoktan yazılmıştır oyuncular arasında.

    ancak unutulmamalı ki, ankaragücü konum gereği üç puandan ziyade bir puan için oynayacaktır ve tamamen kapanacaktır. galatasaray'ın, yaratıcı oyuncu eksikliği çektiğini de göz önüne alırsak kilidi erken açabilmek önemli. bunun da yolu duran toplardan geçiyor. baros'un sakatlığı bu açıdan çok kritik galatasaray için. yaratıcı oyuncu eksikliğini çift forvet oynayarak kapatıyordu fatih terim. çünkü çift forvetin varlığı, rakip defansın ileri çıkmasına engel oluyor ve her daim bir tehlike yaratıyordu.

    ben bu sefer, elmander'in yanında sercan'ı görebileceğimizi düşünüyorum. skoru aldıktan sonra, oyunun gidişatına göre engin oyuna dahil olabilir böylece galatasaray saha içerisindeki diri görüntüsünü devam ettirmiş olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın