resim
Volkan Demirel
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:42
Uyruk:Türkiye
  • 1072
    --- alıntı ---

    " havaalanında hoca karşılamayla olmuyor. biraz tesisleşmek lazım. soyunma odasında bir tane tuvalet var. "

    --- alıntı ---

    işçi sağliği ve iş güvenliği tüzüğü

    bakanlar kurulu karar tarihi - no: 04/12/1973 - 7/7583

    dayandığı kanun tarihi - no: 25/08/1971 - 1475

    yayımlandığı resmi gazete tarihi - no: 11/01/1974 - 14765

    1475 sayılı iş kanununa göre çıkarılacak "işyerlerinin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin tüzük" çıkarılıncaya kadar, 22.12.1969 tarih ve 6/12782 sayılı kararname ile yürürlüğe konulan "işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün" 515-520 nci maddeleri son hükümler bölümde yer almıştır.

    madde 38 - işyerlerinin uygun mahallerinde yeter sayıda helalar bulunacaktır. hela yapılmasına işyerinin durumu müsait değilse ve yakınlarda da özel helalar bulunmuyorsa, işverenler, işçilerin bu ihtiyaçları için civarda yer bularak helalar yapmak zorundadırlar.

    işyerlerinde yapılmış veya yapılacak helalarda;

    1) kabinler, insanların bulunduğu kapalı yerlere açılmayacak bir şekilde yerleştirilecek ve gereği gibi havalandırılacak, koku çıkmasını önleyecek tedbirler alınacak, yeterli ve uygun bir şekilde aydınlatılacaktır. taban ve duvarlar, su geçirmez maddeden yapılacak, boyalar açık renklerden seçilecektir. duvar yüzeyleri, düz yapılmış olacak, kapılar iyi bir şekilde kapanacaktır. 100 kişiye kadar işçi çalıştıran işyerlerinde 30 erkek işçi için, bir kabin ve pisuvar, her 25 kadın işçi için de en az bir kabin (hela) hesap edilecek, 100 den sonrası için her 50 kişiye 1 tane hesabı ile hela bulundurulacaktır. kadın ve erkek işçilerin birlikte çalıştığı işyerlerinde; kadın ve erkek helaları, birbirinden ayrı olacak ve günde en az bir kere iyice yıkanacak, her kullanmadan sonra temiz bir halde bulundurulması sağlanacak, kokuları sıhhi usullere uygun bir şekilde giderilmiş olacaktır.

    2) helalarda, çatıya kadar yükseltilmiş şapkalı havalandırma bacası, rezervuar, sifon gibi kokuya karşı alınan tedbirlerle beraber, gerektiğinde kireç kaymağı ve benzeri kimyasal maddelerden de faydalanılacaktır.

    3) helalar, su depolarından ve su geçen yerlerden uzak bir yerde yapılacaktır.

    4) hela çukurlarının toprakla örtülmesi halinde, çukurun durumunu belirten bir işaret veya yazı konacaktır.

    5) pis su tesisleri yürürlükteki mevzuata uygun olacak ve fosseptiklere, ancak kanalizasyon tertibatı ve bağlantısı olmayan yerlerde izin verilecektir. fosseptikler gıda maddelerinin depolandığı veya işlendiği yerlere 30 metreden daha yakın bir yerde yapılmayacaktır.

    6) açıktaki işyerlerinde çalıştırılan işçiler için, işyerleri çevresinde uygun yerlerde yapılacak helalar, üstü ve etrafı kapalı barakalar şeklinde olacak, içlerinde musluklu kaplarda temizlik suyu bulundurulacak ve çukurlarına her gün bol miktarda sönmemiş kireç tozu dökülecektir. işçiler de bu helaları kullanmak zorundadırlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın