• 92
    bu takımda oynayan basketbolcuların her birinin iki haftalık şampiyona süresinde kazandıkları miktar muhtemelen şu şekilde olacaktır: 1,5 milyon lira, 500 cumhuriyet altını ve bir iş adamı tarafından verilen 400 bin liralık lüks bir daire... takımlarından aldıkları ücreti, sponsorluk gelirlerini, oynadıkları reklamlardan kazandıklarını hiç saymıyorum...

    şimdi bu miktarda parayı hakedip etmediklerini bir kenara bırakalım ve şampiyon abd, üçüncü litvanya ve önceki senelerin şampiyon takımlarının basketbolcularına ödenen miktarlara bir bakalım...

    --- alıntı ---

    2006’da japonya’daki dünya basketbol şampiyonası’nda muhteşem bir performans sergileyen ve finalde en büyük yıldızı pau gasol’den yoksun mücadele etmesine karşın abd’yi yenerek finale çıkan yunanistan’ı deviren ispanya’da, tarhite bir ilki gerçekleştiren oyunculara adam başı 160 bin euro prim ödenmişti.

    yunanistan, 2005’te avrupa şampiyonası’nda kürsünün en üst basamağına çıkmıştı. turnuvada sadece 1 yenilgi alan komşu, bu başarı nedeniyle kişi başı 45 bin euro aldı. 2006’da abd’yi geçip, finalde ispanya’ya yenilen yunanistan’da dünya 2.’liği için oyuncular, adam başı 40 bin euro ile ödüllendirildi.

    geçen hafta sona eren dünya basketbol şampiyonası’nda litvanya büyük bir sürprize imza attı. gruptan bile çıkamazlar yorumlarına karşın yarı finale kadar yenilgisiz gelen ve burada abd’ye yenildikten sonra sırbistan’ı devirip dünya 3.’sü olan litvanya’da oyunculara kişi başı sadece 4 bin 300 euro para ödülü verildi.

    abd, kendi basınına göre b takımıyla geldiği türkiye’de 12 dev adam’ı yenerek yenilgiz dünya şampiyonu oldu. mvp kevin durant’in önderliğinde bu başarıya ulaşan nba yıldızlarına bu birincilik için 25’er bin dolar verilecek. 2008 olimpiyatları’nda altın madalya kazanan rüya takım da aynı primle ödüllendirilmişti.

    --- alıntı ---

    kısacası milli takımın basketbolcularına dünya ikincisi oldukları için dağıtılan para abartıdan başka bir şey değildir... verilecek olan 500 cumhuriyet altınını yasalarda, yönetmeliklerde olduğu için anlayabilirim ama keyfi olarak verilen kişi başına 1,5 milyon lira insanı sinirlendirmektedir. 1,5 milyon lirayı basketbol federasyonu sponsorluk gelirlerinden veriyor olsa kimse ağzını açmaz ama o para başbakanlık tarafından verilecek. yani o miktar bizim verdiğimiz vergilerden kesilecek...

    ayrıca bugün toplam 28,5 milyon liralık primin iptali için bir dava açılmış... umarım iptal edilir...

    --- alıntı ---

    ankara barosu avukatlarından sedat vural tarafından, ankara 15. idare mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde, basketbol milli takımının başarısına karşılık, başbakan erdoğan'ın toplam 28,5 milyon tl'nin, başbakanlık örtülü ödeneğinden ödenmesini sağladığı, bu tutarın çek olarak sporculara ve teknik kadroya ödendiği anımsatıldı.

    yapılan bu ödemenin, anayasanın ''eşitlik'' başta olmak üzere temel ilkelerine aykırılık yanında, toplumsal vicdanda da ciddi sorgulama ve tartışmalara neden olduğu savunulan dilekçede, 5018 sayılı ''kamu mali yönetim ve kontrol kanununun'' 24. maddesinde, ''örtülü ödenek'' kapsamına giren harcamaların ne amaçla ve nasıl yapılacağının belirtildiği aktarılarak, ''bu yasal hüküm içeriğinde de görüleceği üzere uluslararası spor karşılaşmalarında ilk 3 dereceye giren sporculara ödeme yapılacağı hüküm altına alınmamıştır'' ifadesi kullanıldı. dilekçede, gençlik ve spor genel müdürlüğünün ''spor hizmet ve faaliyetlerinde üstün başarı gösterenlerin ödüllendirilmesi hakkındaki yönetmeliği'' uyarınca basketbol milli takım sporcuları ve teknik kadronun ''cumhuriyet altını'' ile ödüllendirildiği belirtildi.

    prim verilmesi işleminin, ''hukuk devletine ve anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık taşıdığı'' ileri sürülen dilekçede, ''davalı başbakanlığın dava konusu kararının, yasalarımıza aykırılığı yanında idari işlemin unsurları, yani yetki, sebep, konu ve maksat yönünden de hukuka aykırı olduğu ortadadır. bu nedenle de idari işlemin iptali ve yürütülmesinin durdurulması talebiyle idari yargıda dava açılması hukuksal bir zorunluluktur'' görüşü savunuldu. dilekçede, başbakan recep tayip erdoğan tarafından 14 eylülde, türkiye'de yapılan dünya basketbol şampiyonasında ikinci olan basketbolcular ile teknik kadroya ''örtülü ödenekten'' 28,5 milyon tl verilmesine ilişkin işlemin anayasa'nın eşitlik ilkesi ile yasal gerçeklere aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ile iptaline karar verilmesi talep edildi.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın