• 349
    afrika uluslar topluluğunun euro temsilcisi. sömürgeciliği alenen sürdüren tek avrupa devletidir aynı zamanda.

    dün oynanan maçta kadrolarında tek 1 adet fransız vardı. milli takımlarda devşirme işi bu kadar normalleştiyse madem transfer işi de normalleşsin. ya da basketboldaki gibi devşirme sınırı olsun.

    milli turnuvalarda en nefret ettiğim takımdır. ülkelerindeki her servet gibi futbol başarıları da afrika’nın sömürüsünden elde edilmiştir.

    afrika’dan aldı geliştirdi kariyer verdi saçmalıklarına inanmıyorum. fransa kadrosundaki oyuncuların gerçek memleketlerini yüzyıllardır sömürmese bu oyuncular kendi ülkesinde insanca yaşayıp futbolcu olabilirdi. 10-20 kişiyi futbolcu yaptıysa milyonları kuru ekmeğe muhtaç ettiler.

    bu milli takımı seçen hiç bir oyuncunun 5 kuruşluk şerefi karakteri yoktur benim için. onurlu ve gerçek karakterli isim için; (bkz: didier drogba)

    edit: durumun yanlış anlaşıldığını gözlemlediğim için açıklama yapma ihtiyacı duydum.

    meselenin milliyetçilik ile alakası yok. ve evet fransa da kimsenin başına silah dayamadı. ancak insanların tercihleri de yalnızca silah zoruyla yönlendirilmiyor. zaha-fildişi örneğini hatırlayalım. kendi ülkeni seçersen örümcekli karıncalı otellerde kalıp patates tarlasında oynamak zorundasın. luyindama gibi kariyerine mal olabilir bu durum. ailesini kurtarmak isteyen bir oyuncu bu riskleri alamaz. böcekli oteller, patates tarlası gibi sahalar ve daha bir çok şeyin sebebi nedir? afrika’da yaşanan fakirlik. bu fakirliğin sebebi ne peki? günümüzde dahi fransa’nın sürdürdüğü sömürgecilik. yani bence doğrudan, ama görünüşte dolaylı olarak bu oyuncuların fransa’yı seçmesi de zaruriyet.

    milli takımında 72 milletten oyuncu barındıran ülkelerin yalnız sömürgeci devletler olması bir tesadüf mü? fransa, hollanda, belçika, ingiltere, almanya, portekiz, ispanya. hepsi sömürge imparatorluğu. macaristan, yunanistan, türkiye, polonya, iskoçya, galler, irlanda, ukrayna gibi ülkeler neden farklı? cevap basit; çünkü hiç biri sömürge gücü değildi.

    aradaki fark ve sebep apaçık ortadayken bunu görmezden gelip nedeni başka yerde aramak bana aşırı komik geliyor.

    edit 2: 1-2 neslin fransa doğumlu olması da ortadaki etik sorunu örtmüyor. bu oyuncular fransa’da doğduysa da ya babası ya dedesi köle olarak getirilmiş ya da sömürülmüş ülkelerde köpek gibi yaşamamak için fransa’ya kendisini atmış insanlar.

    “fransa sömürge imparatorluğu olmasaydı da bu oyuncular fransa’yı seçerdi” diyebiliyor musunuz mesela? sömürge tarihi olmayan ülkelerde neden yok bu olay örneğin? olaya milliyetçilik, ırkçılık gözüyle bakıp işi sulandırmaya gerek yok. sömürülmüş bir kıtanın hakkını vermektir bu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın