• 76
    hem pozitif hem de negatif olanı gelişim için önemlidir. insanlık ve bilim eleştirilebildiği ölçüde dogmalardan kurtulmuş ve ilerlemiştir. galatasaray için çok önemli bir kültürdür, eleştirinin başımızın üstünde yeri vardır her zaman. ayrıca eleştiri eğitim ve kültür seviyesi yüksek topluluklarda daha anlamlı hale gelir. galatasaray sözlük bu konuda diğer pek çok sosyal medya oluşumunun önündedir.

    tüm bunları göz önünde bulundurduktan sonra, eleştirinin ne olduğu ve ne olmadığının bilinmesi de önemli. her şeyden önce eleştiri yapıcı olmalıdır, sözlük anlamına bakarsak;

    1-bir insanı, bir konuyu, bir yapıtı, doğru ve yanlış yönlerini bulup göstermek ereğiyle inceleme işi.
    2-böyle bir inceleme sonucu genellikle yanlış görülenleri belirtme işi.
    3-amacı, bir yazın ya da sanat yapıtını her yönüyle ele alıp açıklamak, anlaşılmasını sağlamak ve değerlendirmek olan yazı türü.(yazın terimi)
    4-özellikle bilginin dayanaklarını ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama işi.(felsefi terim)

    örneğin x bir futbolcu hakkında ; "karar anlarında sakin kalması gerekiyor" demek eleştiriyken, "beyinsiz" demek hakarettir. "çevre kontrolünü geliştirmesi lazım" demek eleştiriyken, "takıma sadece zarar veriyor" demek yanlış ithamdır. "son vuruşlarda dikkatli ve sakin kalsa gol atabilirdi" demek eleştiriyken, "kaçırdığı goller yüzünden maçı kaybettik" demek haksızlıktır (atsaydı ortaya çıkabilecek senaryoları değerlendirilebilir ama gol kaçırmasa kesin kazanacaktık sonucu hatalı bir çıkarımdır). takımın en kötüsü olmayan oyuncuya ezbere takımın en kötüsü demek ne bize ne de oyuncuya bir katkı sağlamaz. ayağı yok demek oyuncuyu ve takımı geliştirmez. oyuncu değişiklikleri konusunda fikrini belirtmek, katılmamak varken hoca bu işi bilmiyor, overrated falan demek hadsizliktir.

    yani bu konuyu artık bir çözüme kavuşturalım. bunlara dikkat edilmediği zaman sözlükte devamlı kısır bir kavga süregeliyor. bu platformda çok sevdiğim eleştirel yazarlar var; muhtemelen, yarısı boş bir bardağı alsak, sabaha kadar yarısı dolu mu boş mu tartışabileceğim isimler çoğu. bu arkadaşlarımızın eleştirilerini okumak benim de bakış açılarımı çok güzel geliştiriyor (en güncel örnek angelinho örneği). ama bu iyi niyetli yaklaşımların yanında fırsat kollayan, "eleştiri" adı altında sağa sola saldıran yazarlar da "eleştiri bu kulübün genlerinde var" şeklinde kendilerini onların yanına gizleyerek ortalığı karıştırıyorlar. ben 2018'den beri bu sözlükte yazarım, çok daha öncelerinden de aktif takipçisiyim. tek derdimiz buranın diğer pek çok içi boşalan oluşum gibi bozulmaması, sonuçta orhan uluca'lardan sinan yılmaz'lara, uğur karakullukçu'lara kadar pek çok medyada, sosyal medyada öne çıkan isimleri aramızdan çıkarttık. lakin suistimal edilen yanılgılara önlemler alınmazsa, malesef korktuğumuz başımıza gelecek.

    galatasaray sözlükte ve galatasarayda umarım her zaman var olur ama kötü niyetli yaklaşımlara da bir bütün olarak gerekli tepkiyi gösterebiliriz. geçen senenin şampiyonu ve 17 maçtır yenilmeyen bir takımın, dünyanın en büyük 3 kulübünden birine karşı, tüm dünyanın saygı duyduğu bir oyun ortaya koyup, olabilecek bir mağlubiyet* almasından sonra teknik direktörüne "overrated" demeyi bir eleştiri olarak kabul etmememiz konusunda mütabık olmalıyız. bu konuda en fazla tepkiyi de eleştiriyi gerçekten yapabilen isimler göstermeli ki kendi yaptıklarının da değeri düşmesin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın