• 141
    uzun uzun yazmak için beklediğim maç.

    ilk olarak jose mourinho ve müthiş taktik becerisine hayran bir insan olarak ilk maç sonrası turu inter geçer diye tahmin etmiştim. hatta barcelona'da kalmış , barcelona fanatiği bir arkadaşım benimle iddia içine girdi ; o barcelona turu geçer ben inter turu geçer dedim. aslında ben barcelona turu geçsin ve madrid taraftarı iyice dumur olsun istiyordum ama dediğim gibi mourinho sevgisi ağır bastı benim için.

    maçı izlemek için kız arkadaşım , barça taraftarı arkadaşım ve ben bir mekana gittik. o kendinden emin bir şekilde "handikaplı barcelona" kuponu yapmış ve 20 tl basmıştı. maç öncesi şarkılar ve ses kayıtları yapıp arkadaşımı iyice etki altına aldım , inter turu geçecek olum boşuna heveslenme dedim. daha sonra bira sipariş ettim ve maç başladı.

    barcelona çok iyi pas yapan bir takım ve kanatları çok iyi kullanıyorlar. xavi , iniesta ve özellikle messi gibi oyuncuları göbekten çok iyi hücum ediyor ve rakibi ara paslar sayesinde de çökertebiliyorlar. aşırı pas yapıp kanatlar ile desteklenen hücumlar en son olarak bitirici ayaklar sayesinde "gol" ile noktalanıyor. tabi bunları benden çok daha iyi bilen mourinho 3-1 avantajını da alıp "ultra defans" diye tabir ettiğimiz şekilde maça başladı. futboldan anlamayan ve alakasız insanlar "oha lan barça ne biçim bastırıyor" gibi yorumlar yaptılar fakat zaten maçı kendi yarı sahası içinde oynayan , 3-1 gibi bir avantajı olan ve camp nou'da barcelona ile oynayan bir takımın ne yapmasını beklediklerini o insanlar bile bilmiyorlardı. bütün mahareti ile sahada yer alan 22 barcelona futbolcusu "pas ve orta" trafiği ile rakibi mağlup etmek için elinden geleni yaptı. zaten dakika kaçtı hatırlamıyorum ama (gbkz: inanılmaz ağır ( bir karar sonucu 10 kişi kaldı inter. bu yüzden zaten defans yapan ve arada bir "kontra atak" için girişimleri olan inter bunu da yapmaktan vazgeçti ve maçı tamamen kendi "ceza sahası" içinde oynamaya başladı. ilk yarı böyle bitti.
    ikinci yarı inter oyunu "18 içinde" oynama noktasına kadar getirdi neredeyse. zira o öve öve bitirilemeyen barcelona takımı dengesiz ortalar ve başarısız ara paslar atmak dışında hiçbir şey yapamadı. ha bunun sebebi beceriksiz olmak mı ? elbette değil. zira hiçbir hücum organizasyonu içine girmeyerek rakibi uzak alan içinde top oynamaya ve orta yapmaya zorlayan inter , neredeyse bütün ortaları karşıladı. bu noktada lucio ve samuel için ayrı bir parantez açıp "oha" demek istiyorum o ayrı.
    ilerleyen dakikalar barcelona için kabu oldu zaten , giderek artan baskı ve "kırılmayan" inter direnci * bir an olsun sarsıldı ve gol geldi. zaten bu mükemmel defans anlayışı böyle bir maçta hiç hata yapmasa olmazdı , zaten tek bir hata gol ile sonuçlandı.

    neticede "olum barcelona % bilmem kaç topla oynamış" , "lan barcelona hep atak yaptı" gibi yorumlar maçı "yüzeysel" izleyen insanlar tarafından yapılabilecek "futbol cehaleti" yorumları. ben bugün sahada kendinden büyük bir insana yüzlerce yumruk atıp canını bile yakamayan bir çocuk gördüm , bu durum o canı yanmayan insanı aciz değil güçlü yapar. zaten o insan en büyük yumruğu geçen maç vurdu ve barcelona onun altından kalkamadı. biz bugün "defans nasıl yapılır" dersi gördük , birileri "joga bonito" tutkusu yüzünden bütün maçları "full atak" izlemek istiyor ve defans yapanları "futbol katili" görüyor olabilir ama defans futbol içinde en önemli unsur. şahsi görüşüm netice açısından bakıldığı zaman defans ofansı her daim mağlup eder şeklinde. ha buna taraftar mıyım ? değilim. keşke her maç bol pozisyon ve bol gol izlesek ama futbol böyle bir şey değil ; futbol taktik işi.

    en son olarak mourinho için bir şeyler söylemek istiyorum. kendisi sürekli eleştiriliyor ve sürekli olarak "itici" olduğu söyleniyor. adam bundan 4 yıl önce kazandığı maçlar sonrası sevinmediği için "ne soğuk adam" diye eleştiriliyordu , bazı maçlar sonrası direkt soyunma odasına gittiği için "artiz la bu" deniyordu. herif "uzay futbolu oynuyor" denen ve hakikaten inanılmaz top oynayan barcelona takımını 3-1 yenmiş ve camp nou'da 10 kişi tur atlamış. bu herif daha önce porto ile uefa kupası , bir sene sonra şampiyonlar ligi şampiyonu olmuş. chelsea takımını bilmem kaç yıl sonra lig şampiyonu yapmış , inter takımına bilmem kaç yıl sonra final yüzü göstermiş. bütün bunların yanında adam karizmatik ve 4 tane mi 5 tane mi ne dil biliyor. böyle bir adam olup "mütevazı" olabilecek hiç kimse olduğunu düşünmüyorum. şahsen ben övülmeyi , yaptığım işlerin inanılmaz beğenilip "helal lan" denmesini çok sevmem ama hatta nefret ederim lakin bu adam gibi bir kariyer , tip ve donanım sahibi olsaydım ben camp nou'da 3'lü bile çektirirdim. ve kabul edelim benim yapacağımı iddia ettiğim bu abartılı hareketi yapacak sayısız insan var.

    final notu : öyle çok tipsiz sayılmam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın