• 455
    mevcut durumdaki kadro kalitemizde yahut iyi oyunumuzda çok da payı olmayan planlama. şöyle ki;

    3 yıllık planlamanın başlangıcı kabul edeceğimiz dönem 2021/2022 yılından başlıyor. bu dönemde yapılan transferler; victor nelsson, alexandru cicaldau, olimpiu morutan, berkan kutlu, barış alper yılmaz, sacha boey, halil ibrahim dervişoğlu, gustavo assunçao, p. van aanholt, aytaç kara, alpaslan öztürk. bu planlamayı sadece fatih terim'e özgülemiyorum. burak elmas yönetimi de bu planın içinde. bu sebeple fatih hocadan sonra kış transferinde alınan inaki pena, gomis, erick pulgar ve semih kaya hamleleri de yine bu planlamadan söz edildikten sonra yapılan transferler. bir de bu planlamanın başına getirilen domenec torrent gibi bir facia var tabi.

    bu transferlerin başarısını, başarısızlığını tartışmıyorum. kimi potansiyeli için alınmıştır*, kimi gerçekten tutmuştur*, kimiyse fiyaskodur.* bu planda ısrar edilse ne olurdu sorusuna verilecek her cevap havada kalır. kimine göre zarar ettirmez ve para kazandırırdı, kimine göre bu isimlerle başarı gelmezdi. bu soruya verilecek net ve nesnel bir cevap yok.

    günümüze gelirsek... bugün sil baştan bir kadro kurup, yapılandığımız ilk sezonda fırtına gibi esiyoruz. üstelik belki aysal döneminden beri 8-9 senedir hayalini bile kuramadığımız kalitede oyuncuları bir bir getiriyoruz. bugün ''3 yıllık plan''dan sadece nelsson ve boey ideal 11'de. nelsson çok net bir transferdi, emeği geçenin eline sağlık. ama boey'de biraz da şansımızın yaver gittiğini söylemek gerek. bu isimlerden hiç birinden kasaya para koymadan 45 milyon euro civarı para harcayarak yeni bir kadro kurduk. marcao diyenler olacaktır, marcao açıklanan 3 yıllık plandan öncesinde geldi.

    velhasıl; bugün bulunduğumuz kadro kalitesi ve oyun kalitesinde bu 3 yıllık planın çok da payı yok. özellikle maddi anlamda sırtımızda kambur olmuştur. farazi satışlar günün realitesinde kasada değil, dolayısıyla kulüp bir yandan bu dönemde alınan oyuncuların bonservis taksitlerini ve ücretlerini öderken, diğer yandan sıfırdan kadro kurmak zorunda kaldı.

    farazi satışlar konusuna gelirsek... bugün bu kadroyu kurmuşsak hiç kimsenin, hele de erden timur gibi planlı ve realist bir insanın, farazi satışlara güvenerek kulübü bu yükün altına soktuğunu düşünmek fazla abes. herkes diyor nelsson 25, boey 15, morutan 5.5, mohammed 6, cicaldau 3-4 vs. ama bu tekliflerin geleceğinin bir garantisi var mı? yok. yahut allah göstermesin en önemli assetlerden nelsson ve boey'in yarın sakatlanmayacağının?

    oyuncu sakatlanmaz, yazın da bu teklifler kesin gelir para kazanırız diye erden timur'un 45 milyon euro yatırım yaptığını düşünmüyorum. kaldı ki cidden böyle bir düşünce üzerine kurmuşsak bütün planı, vizyonumuz o kadar da sağlam temellere dayanmıyor demektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın