resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 35639
    hocalık kariyerinde 3 kere milli takımlarla avrupa şampiyonasına katılmıştır. bu türkiye milli futbol takımının tarihinde 5 avrupa şampiyonası olduğunu düşünürsek epey ilginçtir.

    euro96 milli takımın tarihindeki ilk avrupa şampiyonasıdır. şerefli mağlubiyetler yıllarından sonra, piontek yanında yetişen terim ulkenin dört bir yanından bulduğu genç nüve ile önce akdeniz oyunlarını kazanmış akabinde rüyayı başarıp avrupa şampiyonasına götürmüştür. bu şampiyonada geniş kadroya oğuz çetin, metin tekin gibi oyuncuları dahil etsede süre vermemiş, ileride çok başarılar elde edecek yeni jenerasyonu oluşturmaya calışmıştır. donemin milli takım kaptanı ogün temizkanoğlu hayatımın en güzel günleriydi diye anlatıyor, sıfır çekip elendigimiz turnuvayı. o günler için o denli büyük ve alışılmadıktı başarılan.

    euro 2008 belki de türk insanın birlestiği son zamanlardı. tümer metin, ayhan akman gibi oyuncular turnuva öncesi yapılan antalya kampının turnuvada başarıyı getiren etmen oldugunu söylüyor. turnuva geri dönüsler ile hatırlansa da en iyi maçımız son dakika golü ile elendiğimiz ve büyük eksiklerle oynadığımız almanya maçıydı. fatih terim'in kariyerinden imza niyetine 3 maç alınsa sahsen ekleyebileceğim maçlardan biriydi.

    euro16 prim ve hayalkırıklığı ile geçti. bir sonraki dünya şampiyonu ve bir önceki avrupa sampiyonu ile aynı grupta olduğumuzdan sansımız çok da yüksek degildi. önceki sampiyonalara göre yanlış yapılan ve yönetilemeyen ise kamp ortamıydı

    galatasaray'ı denklem dışında bıraktığımızda hatta türk milli takımının en büyük başarısı olan ve tamamen 2000 galatasarayı iskeleti ile başari kazanılan senol güneş'in 2002 dünya kupasını katmadığımızda dahi türk futbolunun en başarılı ve yenilikçi insanıdır fatih terim. çıtayı hep yukarı çekmesi ve çevresini de buna inandırması ile bir milletin spor adına yaşadığı tek tük her başarıda dogrudan ya da dolaylı pay sahibi olmuştur.

    1970'den 2022'ye kadar bu topraklarda futbol oynamış ya da hocalık ve yahut yöneticilik yapmış bir kişinin 2 sayfadan uzun bir röportajı olsun da hocanın ismi geçmesin, bulamazsınız. türk futbolunun son yarım asrının yürüyen tarihidir. keşke bir kitap yazsa ve okusak fakat pek hocanın tarzı değil. ama ne netflix belgeseli ne de internette hakkında yazılanlar futbola kattığı değeri anlatmakda ayna olamayacak. özellikle bundan 20 30 yıl sonra şimdi ilk galatasaraylı olan cocukların yaptığı gibi kimmiş bu metin oktay diye internete bakmamalı çocuklar. ya da bakarken ekşi sözlük ve burayı atlamalılar..
App Store'dan indirin Google Play'den alın