resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 34619
    sözlükte 3 haftadır yokum. 8 ocak 2022 galatasaray giresunspor maçı bittikten sonra sözlüğün içine girdiği kaos ortamında kendimi yormamak amacıyla "tatile çık" özelliğini kullanarak bir süre uzak kalmaya çalıştım. en son yazdığım gün hoca hala takımın başındaydı.

    yazmadığım süre boyunca zaten bir çok şey yazılıp çizildi. yazacağım şeylerin büyük çoğunluğu yazılmıştır ama yine de düşüncelerimi belirtmek istiyorum. benim hoca hakkındaki düşüncelerimi zaten bilenler vardır. babam gibi sevdiğim bir isim. bütün hatalarına rağmen asla istifasını istemeyeceğimi, kredisinin çok daha fazla olduğunu defalarca kez belirtmiştim. buna rağmen kararlarından ve bazı tercihlerinden dolayı hocayı oldukça fazla eleştirdim. hatta teknik direktör olarak veriminin düşmeye başladığını, artık yavaş yavaş galatasaray'ı yöneten isimlerden biri olması gerektiğini de düşünmeye başlamıştım, ancak bu kararı vermek tabi ki tamamen hocanın hakkıdır. hocanın "ben bırakıyorum" dediği güne kadar devam etmesi gerektiğini düşünüyordum. başkan tabi ki hocayla çalışmak istemeyip yolları ayırma kararı da alabilir. ancak yöntemin ve zamanın yanlış olduğu konusunda herkes hemfikir.

    fatih terim'in son 6 ayda futbolda ciddi anlamda başarısız olduğu ortada. 3 yıldır başarısız, bir şey oynatmıyor diyenlerin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. hoca aralık 2017'de göreve başladı, 2 lig, 1 türkiye kupası, 1 tane de süper kupa kazandı. avrupa karnesi başarısız, bunu kabul ediyorum. diğer iki sezonda da birinde pandemi araya girdi ve ivme yakalayıp şampiyon olacağımız bir sezonda şampiyonluğu kaybettik. pandemi öncesi dönemde son yıllardaki en iyi topumuzu oynuyorduk. son sezonu ise bir gollük averaj farkıyla kaybettik. hakemlere ve federasyona rağmen şampiyon olunabilecek bir sezondu, hoca daha mantıklı tercihlerde bulunsaydı rahatlıkla şampiyon olabilirdik, ancak o sezon özelinde de hocayı başarısız saymak haksızlık olur.

    "50 tane transfer yaptırdı" mevzusu da saçmalıktan ibaret. ffp kıskacındasın, futbolcu satamıyorsun, dolayısıyla alamıyorsun, kiralıklarla idare ediyorsun. hocanın takımda kalmasını istediği bir çok isim satıldı ve yerleri doldurulmadı, paraları boşa harcandı ve takım içinde bonservisi bizde olan para edebilecek oyuncu neredeyse kalmadı. 2021-2022 sezonunda yeni yapılanmaya gidiyoruz dedik. evet 25m € harcadık, ancak 3 sezonda içi boşaltılan ve kiralık futbolcularla dönen takımı tek bir transfer döneminde alınan 11 futbolcu ile halledilebileceğine inanıyor musunuz? alınan isimlerin de sadece yarısı ilk 11 seviyesinde isimler ayrıca. şunu da belirtmek lazım, harcanan 25m € bonservis 5 senelik taksitlere bölünmüş durumda. 2021-2022 sezonu için 7-8m € seviyelerinde bonservis harcamamız var sadece. bonservis harcanan nelsson, cicaldau, morutan, berkan, barış alper, boey isimlerinden bir tanesini bile sezon bittiğinde 10m € seviyelerine satsak o sezonun giderini çıkarıyor. bir tanesinden hepsine toplam ödenen bonservisi çıkarma fırsatımız bile olabilir. ayrıca uefa avrupa ligi'nden 18m € civarlarında gelir elde ederek zaten hemen hemen çoğu transferin bonservis bedeli çıkarıldı. bu takımın transfere ihtiyacı var. takım çok iyi hoca oynatamıyordu demek çok yanlış, takım kötü hoca kötü kadro kurdu demek de yanlış. hoca kötü takım kurmadı, eksik kadro kurdu. yapılanmanın tamamlanması için 2 transfer dönemine daha ihtiyaç vardı, ama hocayla, ama hocasız. fazla uzatmak istemiyorum, hocaya yapılan haksız ithamlardan bahsetmek istedim sadece.

    sonuca gelirsek, evet hocayla yollar ayrılabilirdi, ama sezon ortasında transfer dönemi başlarken ayrılmak bir hatadır. bu ayrılığın doğru olmamasının bazı sebepleri var. birincisi yerli hoca olarak bizim getirebileceğimiz fatih terim'den daha üst seviyede bir hoca olduğunu düşünüyor musunuz? öyle bir ismin olmadığı konusunda hemfikiriz. yabancı olarak zaten fatih terim kariyerinde bir ismi ekonomik olarak karşılayamayız, ancak genç ve potansiyelli hocalar getirebilirdik, bunu yapmak da zor, ali koç bizden çok daha geniş imkanlarla aylardır hoca bulamadı, gidip ismail kartal'ı getirdi. evet zor ama imkansız değil. bunu da yapamadılar, birinci hocalık deneyimi çok az olan, 60 yaşında, hocayı eleştirdiğimiz possesion oyununun üstadının sağ kolunu bu takıma hoca diye getirdiler. 0/4 yaptı. 6 şubat 2022 alanyaspor galatasaray maçı domenec torrent'in son maçı olacak, bunu hepimiz biliyoruz. halbuki hocayla devam edilse, kendi kurduğu kadroya yapılacak 3 takviye ile bu takımın oyununu yukarılara çekebilirdi hoca. possesion takıntısından da yavaştan vazgeçmeye başlayıp daha fazla geçiş oyununa ağırlık vermeye başlamıştı. ayrıca avrupa'da iddiamız da devam edecekti, iyi bir kurayla daha ileriki turlara gidebilirdik. ancak şu an en şanslı kurayı bile çeksek kimsenin inancı yok. hoca küme de düşürmeyecekti, şampiyon da yapmayacaktı. orta sıralarda bitirip avrupa'da bir ihtimal ileri turlara gidebilirdik. şu anda ciddi küme düşme tehlikesi yaşıyoruz, camia bölündü, takım psikolojik olarak tamamen çöktü, avrupa'dan kimsenin bir beklentisi kalmadı.

    yapılması gereken hoca ile sezonu tamamlamaktı. zaten eminim ki sezonu avrupa potasında bitiremesek ve uefa avrupa ligi'nde de çok kötü futbolla başarısız olup elensek hoca kendi isteğiyle istifa ederdi sezon bittiğinde. yakışır bir şekilde hocayla vedalaşılırdı. arkasından iş çevrilmezdi. hatta o zaman hoca başkanın yaptığı "sportif a.ş'nin başına geç" teklifini kabul bile edebilirdi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın