resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 33697
    3 senelik planlamamizi emanet ettigimiz hocamiz. taraftarin bir cogu planlama konusunda fatih terim'in dogru isim oldugunu sorguladigini pek dusunmemekle birlikte kendisi kulubumuzun efsanesi oldugu icin sorgusuz sualsiz bu iste basarili olacaginin varsayildigini dusunuyorum. ama bu isin oluru var mi, hangi maliyetle bu is olacak bunu arastirdik mi? pek sanmiyorum.

    simdi goreve geldigi 2017-2018 sezonundan itibaren mevki mevki gidelim ve planlamamizda neler dogru gitti neler yanlis gitti anlamaya calisalim.

    once sunu bir not edelim, galatasaray, fatih hoca'nin goreve geldigi 2017-2018 sezonunun basindan beri bonservislere toplam 120 milyon euro harcadi. yani kulup neredeyse sezon basina 25-30 milyon euro para harcamis. turkiye ligi icin deli paralar oldugunda cogumuz hemfikirizdir diye dusunuyorum.

    peki bu 4 senede her mevkide kimler geldi, kimler gecti, farkli bir planlama ile daha yuksek verim alabilir miydik ona bakalim.

    kaleciler:

    2017-2018 sezonunun basinda da kalemizde muslera vardi. birinci kaleci olarak takim zaten emin ellerde idi. yapmamiz gereken iyi bir yedek kaleci bulundurup, genc ve potansiyelli bir yerli kaleci yetistirmekti. aradan gecen 4 senede muslera-carrasso-eray uclusunden muslera-ısmail cipe-fatih uclusune gectik. bu sure zarfinda bugun oldukca ovulen batuhan ve okan kocuk'u kadroya monte edemedik, coguna adam gibi sans bile veremedik. bugun itibariyle yana yakila yerli kaleci ariyoruz, muhtemelen ırfan can egribayat'a bonservis odemek zorunda kalacagiz. kaleci mevkisinde dogru bir planlama yaptigimizdan soz etmek pek mumkun degil.

    stoperler:

    2017-2018 sezonunda kadromuzda maicon, serdar aziz, jason denayer, ozan kabak, ryan donk, ahmet calik, koray gunter ve gokay guney vardi. bugun bile ligin ortalamasinin ustunde ve tecrubeli ile genc isimlerin oldugu bir rotasyon olarak goze carpiyor. gecen 4 senede stoper mevkisi icin 27 milyon euro bonservis ucreti odemisiz ve bugun itibariyle rotasyonumuzda marcao, nelsson, luyindama, alpaslan ve ısik kaan var. genel anlamda, yerli stoper eksigi ve gelecek vaadeden yerli oyuncu eksikligi disinda en dogru yapilanma bu alanda gorunuyor. bu kadar maliyete girmeden de bu kadro olusturalabilir ve yabanci kuralinin geldigi yerde daha iyi bir konumda olabilir miydik? o konuda takdiri sizlere birakiyorum. 27 milyon euro yatirima kalkisma sebebimiz ise hocanin aciklamalarindan anladigimiz kadariyla geriden oyun kurmakti. bu sure icerisinde sure veremeyip degerlendiremedigimiz isimleri de not duselim. koray gunter, emin bayram, ısik kaan, valentine ozornwafor.

    bekler:

    2017-2018 sezonunda, latovlevici, hakan balta, lionel carole, yuto nagatomo, mariano, martin linnes rotasyonuna sahibiz. bu donemde bek transferlerinin bonservislerine 14 milyon euro harcamisiz ve bugun geldigimiz noktada rotasyonumuz, patrick van aanholt, omer bayram, omar, yedlin ve boey'den olusuyor. boey disinda gelecek vaadeden bir isim olmadigi gibi, yerli bir oyuncumuz da bulunmamakta. bu surede mahmut ve suleyman gibi genc isimlere hic sans vermedik. muhtemelen bu mevkiye yerli bir isim bulamayacagimiz gibi, onumuzdeki senelerde ciddi bonservis harcamasi yapacagiz. baya les bir planlama.

    ortasahalar:

    2017-2018 sezonunda bu mevkide elimizde, fernando reges, tolga cigerci, celil yuksel, abdussamed karnucu, selcuk ınan, badou ndiaye, atalay babacan, younes belhanda isimleri var. yine tecrubeli ve donemine gore genc, potansiyelli isimlerin harmani mevcut. bugun ise assuncao, taylan, berkan, aytac, atalay, morutan, cicaldau ve bartug rotasyonuna sahibiz. elimizde atalay, bartug ve berkan disinda yerli potansiyelli oyuncu kalmadigi gibi fernando yada belhanda gibi tecrubeli bir isim de yok. takimdan ayrilan isimlerin yerine kimseyi yetistiremedigimiz gibi, aldigimiz oyunculardan da katki alamamisiz. bu 4 senelik surecte bu mevkilere toplam 50 milyon euro bonservis harcamisiz. elimizde potansiyel vaadeden isimlerden atalay, bartug ve assuncao hic sure alamazken yine bu donemde transfer ettigimiz isimlerin hicbiri kendi kuluplerinde verdikleri katkinin otesine gecememisler. bu 4 senede potansiyelli adlettigimiz isimlerin hicbiri forma sansi bulamamis.

    kanat oyunculari:

    2017-2018 sezonunda garry rodrigues, yasin oztekin, sofiane feghouli, sinan gumus, emrah bassan ve recep gul den olusan bir rotasyona sahipmisiz. bu donemde potansiyel tasiyan isimlerden emrah ve recep hic forma sansi bulamamis, bir tek sinan donem donem oynamis. bugun rotasyonumuzda, feghouli, baris alper, emre kilinc, kerem akturkoglu, ryan babel, arda turan ve ogulcan caglayan var. 4 senede bu mevki icin 10 milyon euro para harcamisiz ve bu 4 sene sonunda hala kanat oyuncularinin en yaratici ismi feghouli. yildiz oyuncu olarak onu zorlayabilen tek isim ise gecen sene 800 dk sure almis olan kerem akturkoglu. yine kerem ve baris disinda gelecek vaadeden oyuncu su an kadromuzda yok. bu surecte emrah bassan ve yunus akgun gibi rotasyonda katki verme ihtimali olan oyunculara burun kivirip ryan babel ve arda turan gibi isimlere sure vermisiz. yine rotasyon oyuncusu olarak aldigimiz bir cok isim eski takimlarindaki performanslarina gore geriye gitmisler, ornegin emre kilinc, ogulcan caglayan vb. planlama?

    forvetler:

    2017-2018 sezonunda galatasaray'in kadrosunda gomis ve eren derdiyok varmis ve gomis'in hem ustun performansi, hem de sakatlanmamasi sayesinde galatasaray sezonu sampiyon bitirmis. bugun galatasaray'in forvet rotasyonu, mohamed, diagne, halil ve eren'den olusuyor. bu 4 senede 18 milyon euro bonservis harcamasi yapmisiz. (mohamed'i alirsak 22 milyon olacak) gomis gittiginden beri bu bolgeden verim alamamisiz ve su anda elimizdeki bonservisli isimler diagne ve eren. eren a takimda hic sure alamamis tabi. eger mohamed in bonservisi alinmazsa yine bir planlamadan soz edebilmek mumkun degil.

    ozet gecmek gerekirse, galatasaray'in su an stoperler haric hicbir bolgesi iyi bir planlamanin sonucu degil ve bir cok bolge gerek yerli oyuncu gereksinimi dolayisiyla, gerek kalite gereksinimiz dolayisiyla transfere muhtac. ve yine bu 4 senede aldik, yetistirdik diyebilecegimiz tek isim kerem (ki ona da katilmiyorum) simdi siz bu haliyle fatih terim doneminde yasanilanlari goz onune aldiginizda, onumuzdeki 3 sene muthis bir yapilanma yasayacagimiza inaniyor musunuz? benim gordugum, her kotu gidisatta faturayi oyunculari kesmis ve cozumu yeni oyuncu getirmekte arayan bir hoca. kimse kusura bakmasin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın