• 156
    uzun bir entry yazacağım. planlamaya nasıl bakmalıyız bunu ele almak istiyorum. (2.kısmı ayrı bir çizgiyle ayırdım)

    önsöz;

    çalışmayan hatta planli çalışmayan bir sey elde edemez. şampiyon bile olsa o şampiyonluk o seneye aittir ve orada kalır. sana sürekli başarının yolunu açmaz.

    ---------------------------------------------------1.kısım-----------------------------------------------------

    pesin pesin yazayım. terimci yine terim korumus denmesin de. eleştirim de var elmas ve terime ama sonuç hatta oyun veya hakemlere bagırmamak konusu değil. bize bir yapılanma vaad ettiler. evet bir rapor alalım kendilerinden ilk yarı bitince nedir durumumuz. hocaya 11 maddelik sorularımı bir okuyalım önce.

    (bkz: fatih terim'e mektuplar/#3256333)

    taraftar olarak kusura bakmayın fena elestiricem.* hala oyun söyle skor böyle bu adam gs oyuncusu değil fatih terim istifa etmeli vs anlatılıyor.

    yapılanıyoruz.*

    yapılanma diyince hemen sahaya bakmayalım artık bir zahmet. taraftar olarak tesisleri dert ediniyor muyuz?
    altyapıdaki çocuklar nasıl hangi koşullarda ne kadar haber alıyoruz, gidişati takip edebiliyor muyuz? altyapı için kaç tane zemini iyi hazırlanmış sahamız var.*) salon durumu nedir? altyapı hocaların kalitesi nasıl? beknaz ne durumda seneye kampa alinacak hangi altyapi oyunculari olur sorguluyor muyuz? yapılanmayı kişilere bağlı kılarsak patlarız. bunun riskine karsi analiz yapıyor muyuz? ekonomik olarak döviz surekli artarken duzenli borc odeme oyuncu ödemesi transfer tesislesme konularında atılan adimlar neler? niğdespor hamlesi oldu sürekli olarak bunun takibini nereden yapabiliriz?

    yapılanırken bunu altyapı ile desteklemezsen sürdürülebilir bir başarın olmaz. elinden keremi marcao'yu bir çekerler sen buna hazırlıklı değilsen güm diye patlarsın.

    bu takım 1.5 senedir orta saha yok diye kıvranıyor. peki bartuğ elmaz hazır hale getirilmesi için ne yapılıyor? kaleci sorunu yaşayacağımız aşikar. yaş haddinden ötürü diyorum buyrun bir de sakatlık çıktı. ne olucak kaleci işi muslera sonrası? oynatılması hedeflenen oyunda bekler aşırı önem arz ediyor. altyapıya bek transferi oldu mu veya mevcutlar yeterli görüldüyse üzerine hocaların eğilim nasıl?
    altyapı hocalarının antrenman methodları verimliliği ölçülüyor mu?

    şu konulara taraftar olarak ne kadar önem veriyoruz? ya yapılanma şampiyonluk değildir değil. hemen sahada cayır cayır akan takım göremezsin. ligde rakiplerin düşük takımlar da olsa sana problem çıkarmak için sahaya çıkıyorlar. kapalı savunmaları açma üzerine hocalar da çalışacak oyuncular da meziyetlerini güçlendirecek. biz sadece buna bakarsak taraftar olarak yapılanmayı idrak edemeyiz. lig+uefa kupası alsak sonra seneye düşüşe geçsek daha mı iyi? yapılanma ivmelenme demek zamanla yükseliş vaad etmek demek. her sene üzerine koymak demek. kerem gidince yerine gelen ahmet mehmet "keremden daha iyi ya bu cocuk dedirtmek" demek.

    elimizdeki mevcut yerlilerin altyapı eğitimleri zayıf. zaten o yüzden ortalama yabancılar+gurbetçiler cirit atabiliyor ligde. temelleri yerlilere nazaran çok daha önde. biz 2-3 sene sonra ilk 11'e girecek veya zorlayacak kaç tane altyapı oyuncusu hedefliyoruz? bunu yapabilmek için izlediğimiz yol nasıl bir yol? genç al genç oynat yaparak planlama yapılanma bitmiyor. terimi elması buradan bir eleştirelim. altyapıda oynanan oyun a takımla aynı mı yoksa 5 sene sonra trend olacak oyunu ön görüp onu mu oynatmaya çalışıyoruz? oyun kurucu santrafor mu yetişecek altyapıda yoksa target man mi? kesici bir 6 numara mı yoksa deep lying playmaker mı yetiştiriyoruz? şu an altyapımızda wonderkid kesici bir 6 numara çıkarsak bile oynanan oyunda kendini göstermesi zor olacağı için adamı yer bitiririz. çünkü bizim oyuna pas tekniği, çevre kontrolü ve alan parselizasyonu yüksek bir 6 numara oturur. tersten bakacak olursak xavier hernandez creus barcelona değil de real madrid oyuncusu olsaydı asla 11 oyuncusu olamayacaktı ve hatta gönderilecekti. çünkü öyle bir oyuncu rolü real madrid oyun yapısında hiç olmadı da.

    oynamaya çalıştığımız oyun üzerinde oyuncu rolleri gözetilerek altyapı eğitimleri veriliyor mu?

    bunca sorulacak soru konu varken konuşulanlara bakın sol frame'de.
    (bkz: fatih terim)
    (bkz: fatih terim istifa)
    (bkz: kornerden gol atmak)
    (bkz: duran toplar)
    (bkz: fatih terim yardımcıları)

    siz bunu mu anlıyorsunuz yapılanmadan? yani diyorsunuz ki süper bir hoca olsun yardimcilari ile takir takir oynatsin duran toplar falan ciddi tehlike yapalım. ligde bam bam gelene gecene vuralım. o zaman olur.
    baba bu yapılanma değil ki. bu bildiğin o sezonun şampiyonluk hamlesi ve sonucudur. peki diyelim x hoca geldi su an ligde 13-14 galibiyet aldi abartıyorum gitti uefa da gelene gecene 3 5 atip eledi. peki o x hoca giderse ne yapacağız? e başarısı da var adamın atlar avrupa üstüne haliyle. ne oldu yapılanma? yerine o ayarda hoca gelip bu davaya ikna edebilecek misin yine? hem kaliteli hoca alicaksin hem de diyeceksin ki bütçe kısıtlı 6 numarani kendin devşir. kim hangi kaliteli hoca uğraşır bununla? ınter conte'ye yetemedi kimi bulacaksin? yine taze bir umut vaad eden hoca denemesi lazim. e sen daha fatih terim'e dayanamiyorsun. toy bir hocaya ilk hatasinda bu hoca toy demeyecek misin? galatasaray kimlere kaldi edebiyati başlamayacak mi?

    ayni paragrafı bir futbolcu üzerinden de okuyabiliriz.

    burak elmas ifade etmişti.
    (bkz: kişilere bağlı olmayan sistem kurmak)

    çalışmayan hatta planli çalışmayan bir sey elde edemez. şampiyon bile olsa o şampiyonluk o seneye aittir ve orada kalır. sana sürekli başarının yolunu açmaz.

    (bkz: 2018/19 sezonu şampiyonu galatasaray)
    (bkz: 2020/21 sezonu şampiyonu beşiktaş)

    -------------------------------------------------2.kısım------------------------------------------------------

    yapilanmayi bir de konuştugumuz başlıkların dilinden anlatayim skorlara göre o zaman.

    borussia dortmund 2008/09 jurgen kloop getirdi. borçtan başıni kaldıramayan o takim* o sene 6. oldu. avrupada udinese'ye elendi.

    2009/10 da ise 5. oldu.*

    nihayet 2010/11'de vura vura şampiyon oldu*. avrupada psg* sevilla karpaty lviv uefa grubunda 3.olup elendi.

    2011/12 yine bundesliga şampiyonu oldu. şampiyonlar liginde yari finalde real madrid'i 4'leyip final oynadı. devam eden süreçte sürekli adam kaybetti.
    (bkz: lewandowski götze reus napsın)

    adamlar takır takır stadları doldurdu. hoffeneim'dan 4 mü yemediler bayern'den 5 mi yemediler. ılk 7 hafta 1 galibiyette mi kalmadılar. neler neler yaşadılar. yapılanma acı çekmektir sonra meyvesini almaktır.

    bir sürece girdik planlar yapılıyor ve takip ediliyor.* yapılanıyorsan başta başarı gelmeyeceğini pesin pesin kabul ediyorsun zaten. hedefin şampiyonluk değil ki hedefin sürdürülebilir başarı.*

    bakalım sürecin bas aktörü jurgen kloop neler demis.*
    --- alıntı ---

    2008'den beri borussia dortmund'un başındayım. ama benim başkanım ve sportif direktörüm türk mantalitesine sahip olsaydı, sanırım ben de bugünlere kadar gelemezdim. ben bu iş için biraz daha sabrın gerektiğini düşünüyorum.

    --- alıntı ---

    bir gazetecinin, galatasaray'ı son bir yılda 3 ayrı teknik direktörün farklı sistemlerle çalıştırdığını anlatıp, "başarı için bu doğru bir yol mudur?" şeklindeki sorusuna alman teknik adam:

    --- alıntı ---

    "bence doğru yol değil. ben futbolda sabrın ve felsefenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. ancak ben konuya fazla hakim değilim. şu durumda konuyla ilgili yorum yapmak bana çok doğru gelmiyor. ama az önce de vurgulamış olduğum gibi benim patronlarım da galatasaray'ın patronlarıyla aynı kafada olmuş olsaydı, ben de herhalde bugün borussia dortmund'un teknik direktörü olmazdım" cevabını verdi.

    --- alıntı ---

    bugun burada fatih terim istifa diyenler 2009/10 sezonu 8. haftada bvb tribunleri kloop istifa diyeceklerdi.

    borussia dortmund ajax benfica bu acıları yasarken manşet olmuyorlar. şampiyonlar liginde sürecin meyvesini toplayıp yari final oynayınca cümlelerin başına su konuluyor;
    (bkz: ya ajax'a baksana abi)

    tekrar diyorum, çalışmayan hatta planli çalışmayan bir sey elde edemez. şampiyon bile olsa o şampiyonluk o seneye aittir ve orada kalır. sana sürekli başarının yolunu açmaz.

    (bkz: 2018/19 sezonu şampiyonu galatasaray)
    (bkz: 2020/21 sezonu şampiyonu beşiktaş)

    sadece tarihte 1 şampiyonluk olarak duran başarılar.

    bir de suna bakalım.
    (bkz: 1996/97 sezonu şampiyonu galatasaray)
    (bkz: 2003/04 sezonu şampiyonu fenerbahçe)
    (bkz: 1989/90 sezonu şampiyonu beşiktaş)

    sadece şampiyonlukla bitirmeyelim..tarihimizin ilk yapilanmasi ve sonrakilerine yol acan olumlu sirayetini hatırlayalim.
    (bkz: jupp derwall)

    ilk icraati zeminleri düzeltelim olan adam. tanıdık geldi mi? bu yuzden 5 ay boyunca stadimiz kapaliydi ve 4 5 mac kasimpasa olimpiyat gezindik sirf o zemin için.

    derwall sonrası altyapımızı saymayım uefa kadrosuna açılan ilk kapı oradan çıktı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın