• 2
    bir futbol takımının yıllık bütçesini ve mali gücünü tarif etmekte kullanıldığında oldukça yanıltıcı bir veridir. özellikle türk takımlarının avrupa'da eşleştiği rakipleri ile kadro değeri karşılaştırması yapılarak makasın açılması vurgulaması yapılması bizi yanlış yerelere götürür.

    öncelikle kadro değeri denilen şey tamamen transfermarkt'ın subjektif değerlemesinden ibaret olan bir ölçüdür. hadi bunu kendi içinde tarafsızlığı vardır diye es geçebiliriz. ama esas şu var ki; bu site bir futbolcuya piyasa değeri biçerken oynadığı ligi ve ülkeyi de hesaba katarak bunu yapıyor. yani sen marsilya'nın kadrosundaki oyuncuları marsilya'dan önce davranıp türkiye'ye getirmiş olsan adının yanında 20milyon yerine 9milyon yazıyor olurdu. oyuncu aynı oyuncu, transferi için verilen para aynı para belki ama bulunduğu ligin oyuncunun piyasa değerine katkısı yüzünden kulüp senden çok daha değerli görülüyor. e bu da normal aslında bi anlamda, yani aynı oyunculardan oluşan galatasaray mı yoksa marsilya mı daha değerli bir kulüptür bir yatırımcı için? elbette fransa'da bulunması sebebiyle marsilya'nın daha cazip olması beklenebilir. bu da kulüp değeri denilen şeye bu şekilde yansıyor.

    peki gerçekten seviye kıyaslamasını nasıl yapacağız? burada en doğru ölçüt kulüplerin maaş yüklerini kıyaslamaktır. onun da vergi öncesi, brüt, net, bonus vs. gibi net bilgi edinmeyi zorlaştırıcı unsurları var tabi ama en azından yapılacaksa buradan gitmek daha doğru.
    mesela marsilya'nın kadro değerine bakarsanız 2021 itibariyle galatasaray'ın 2.5katı (105e260); ama maaş bütçeleri ikisinin de 40milyon euro civarı. bakılması gereken de budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın