• 44
    açıkçası takvimdeki en değerli pistlerden birinde yapılmış, bu sene pek aksiyona ev sahipliği yapmamış bir yarış.

    pilotların limitlerinin zorlandığı, en ufak bir hatanın bile telafi edilemediği, araç farklarının minimuma indiği bir pist monaco. nitekim sıralama turlarında leclerc'in yaptığı ufacık hata ona önce polü getirdi sonra yarıştan etti. yani bilerek mi yaptı? sanmam. ama yapmış olabilir mi? tabi. pist pilotları öyle zorluyor ki mazepin gibi tepki çeken bir pilot 10. turda, norris gibi büyük işler başaran genç bir pilot ise 15. turda siyah-beyaz bayrak alabiliyor. kesilebilecek 3 viraj varve neredeyse geri kalan her yerde limit=bariyer :d pilotlar en ufak hatada yarışlarını mahvedebiliyor, örneğin kimi raikkonen 2008, veya çok garip bir şekilde mahvetmiş olmaları gerekirken yırtabiliyor, örneğin 2016 lewis hamilton.

    strateji'nin büyük önemi olduğu bariz. çok konuşulan 2017'de ferrari'nin pit tercihleri buna örnek. her ne kadar vettel ve ferrari işin içinden "pite ilk olarak önde giden pilot alınır eğer yarıştan önce farklı bir strateji konuşulmazsa" diyerek sıyrılmaya çalışsalar da işler pek öyle değil. rakiplerinizden erken pit yapmanın neredeyse hiçbir avantajı yok. eğer pit sonrası başka bi aracın arkasında kalırsanız eyvah vay halinize. önünüz açık dahi olsa lastikleri ısıtıp optimal performansı alana kadar ohoooo. rakibiniz muhtemelen o 2 turda 40 turluk lastiklerle bile sizinle aynı turları, hatta daha hızlı tur zamanlarını dahi atabilir. nitekim vettel'in overcut'ı da buna örnek. eğer yanılmıyorsam, vettel bu şekilde arkasında olduğu hamilton ve gasly'nin önünde çıkabildi. önce hamilton, ardından sonraki tur gasly pite geldi. bir sonraki tur vettel ise pitten bu iki ismin önünde çıktı. mercedes ise eğer yanlış anlamadı isem arka grup nispeten geri düştüğü için hamilton'u erken çağırarak undercut denedi gasly üzerinde. böylece hamilton pitten çıkınca önü temiz olacak, gasly pite girdiğinde ise muhtemelen hamilton'un arkasında kalacaktı. ama bırakın undercutla gasly'yi geçmeyi, overcutla vettel'e geçildiler ve dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da oldular*.

    açıkçası bazı dive bomblar falan olurdu genelde ama bu sefer neredeyse hiç olmadı galiba. mesela f2'de armstrong daruvala'yı son turda son virajda bir dive bombla biraz da temasla geçerek 10. sırayı elde etmişti cuma günü. böyle bir mücadeleyi hiç görmedik. f1'de ise vettel ve gasly'nin mücadelesi bile pit alanı çıkışından başlıyor, tabi yarış anında izleyebilseydik o daha iyi olurdu o ayrı. bir tek schumacher'in mazepin'i ilk turda geçişi var sanırım. birkaç tur sonra mazepin schumacher'i geçti ama nasıl oldu bilmiyorum. sanırsam ufak bir motor problemi falan olmuş schumacher'in araçta yalan söylemiş olmayayım ama.

    monaco yarışlarında uzun süre sonra bırakın sc'yi, vsc dahi görmedik. pek alışıldık değil. ama bu sıkıcı gözüken yarışa rağmen takvimde böyle pistler olması değerli. sadece prestij ya da dünyanın en önemli 3 yarışından biri olması nedeniyle falan değil. ferrari en son ne zaman pol aldı ve bir daha ne zaman alabilir? eğer leclerc'in araçta sorun çıkmasaydı iki pilotuyla birlikte podyuma çıkma ihtimali vardı örneğin. en son ne zaman çifte podyum yaptı ve bir daha ne zaman yapabilir? hamilton'un bir pilotun arkasında turlarca takılı kaldığına bir daha ne zaman denk gelinir? evet bu yarış bayağı bayağı yan yana mücadele, geçiş denemelerinden yoksundu. ama monaco her zaman sürprizlere açık olan bir pist. pistten dolayı olmasa bile mutlaka bir şeyler oluyor :d araçın öneminin minimale indiği, yarışın iyi bir stratejiye ve pilotun saf yeteneğine ve konsantrasyonuna baktığı bir pist. sürekli drs ile geçilen araçlar görmektense monaco'yu izlemeyi tercih ederim şahsen.
App Store'dan indirin Google Play'den alın