• 2
    açıkçası rafael nadal'ın oldukça favori bir şekilde korta çıkacağı maçtır. novak djokovic 2 gün önce stefanos tsitsipas karşısında çıktığı çeyrek final maçı yağmur sebebiyle bir sonraki güne sarkınca dün üst üste 2 maç oynamak durumunda kaldı. önce 1 set ve 1 break geride olduğu tsitsipas maçını geri dönüş ile tamamladı. daha sonra andrey rublev'i 3 sette geçen lorenzo sonego'yu yarı finalde aynı günün akşamında geçti. tabi sonego ve rublev de yağmurdan nasibini almıştı ve onlar da dün oynadı. yani djokovic ile sonego aynı durumdaydı, ikisi de aynı günde 2 maç yaptılar. hatta sonego - rublev maçı cuma günü hiç başlayamadığı için sonego toplamda daha çok kortta kaldı. djokovic - tsitsipas maçında en azından 1,5 set oynanmıştı.

    bu maça dönecek olursak; açıkçası nadal'ın yalnızca 2013 yılında monte carlo masters, madrid masters ve roma masters'dan hiçbirini kazanamadığını hatırlıyorum. o dönemde formdan epey düşmüş ve sıradan oynuyordu. nitekim roland garros 2013'de de kariyerinin 2. roland garros yenilgisini çeyrek finalde novak djokovic'ten almıştı. djokovic 3 sette rahat geçmişti. eğer nadal bugün kazanamazsa 2013 yılındaki o kötü istatistiğini bir kez daha tekrar edecek. ben bugün nadal'ı favori görsem de eğer olur da djokovic kazansa bile nadal'ın 2013 yılından fersah fersah daha iyi durumda olduğunu gördüğümden dolayı, yine, roland garros 2021'de ne olursa olsun en büyük favori olacaktır.

    rafael nadal, stefanos tsitsipas'ın kazandığı monte carlo masters 2021'de andrey rublev'e çeyrek finalde kaybetmişti. her ne kadar nadal standartlarının üzerinde basit hatayla oynasa da rublev o maçı gerçekten iyi oynamıştı. daha sonra barcelona 500'de çok yakın geçen finalde stefanos tsitsipas'ı 3 sette yenmişti ((bkz: rafael nadal/#3152612)). o maçın tamamını izlemiştim ve çok uzun zaman sonra toprakta oynanan bir tenis maçından bu denli keyif almıştım. rafael nadal turnuvaya iyi başlamayıp ilk 2 maçında kısmen formda olan ılya ıvashka ve kei nishikori'ye set bırakmasına rağmen ev sahibi avantajını da kullanarak finalde gülmüştü. o maç özelinde tsitsipas'a da ayrı bir parantez açık şunları da yazmıştım: (bkz: stefanos tsitsipas/#3152617). daha sonra madrid masters 2021'e bence doğrudan en büyük favori olarak gelmedi. çünkü monte carlo ve barcelona performansları sonrasında toprak turnuvaları içinde en hızlı zemine sahip olan madrid'de işinin kısmen zor olacağı belliydi. ancak monte carlo ve barcelona'daki gibi kurası hiç de fena değildi ve alexander zverev maçına kadar yürüdü. açıkçası o maça kadar zverev'in de çeyrek final için oldukça kek bir kura olduğunu düşünüyordum çünkü zverev madrid masters 2021'e kadar rezil bir toprak sezonu geçiriyordu. ancak o turnuva özelinde çok iyi oynadı ve önce nadal'ı 6-4'lük 2 sette geçti ve ardından kupaya uzandı. rafael nadal'ın katıldığı son 3 toprak turnuvasına göre roma masters'da çok daha zorlu bir kura çektiğini ifade etmek lazım. ilk 3 turnuvada bana göre yolu açıktı fakat barcelona hariç diğerlerini kazanamadı. burada ise daha zorlu bir kuradan finale kadar geldi. tabi burada da 3. turdaki denis shapovalov maçına ayrı parantez açmak lazım. orada shapovalov'un maçı bitireremesi tamamen kendisine yazar. nadal, monte carlo'da rublev'e karşı oynarkenki görüntüsüne yakın bir görüntüde iken shapovalov'un önce maçın 3. sete gitmesine izin vermesi ve ardından da 3. seti tie-break ile vermesi kendisi açısından izah edilemez. hele 2. setin 5. oyununda 40-0'dan servisini kaptırmasının izahı yok. büyük oyuncular ile diğerlerinin arasındaki majör fark da buralarda ortaya çıkıyor.

    novak djokovic tarafına bakacak olursak ise -çok uzatmamak adına özet geçeceğim-; öncelikle daha az turnuvada oynadığını belirtmek lazım. monte carlo'da daniel evans'a karşı sürpriz bir yenilgi aldı ve kendi evinde belgrad 250'lik turnuvasında da en az kendisi kadar büyük puanlarda sağlam kalan aslan karatsev'e yenildi ve bu turnuvalarda final göremedi. şimdi 3 toprak mastersı arasında en sevdiği olan roma'da öyle ya da böyle finale kadar geldi. novak djokovic'i yine bazen gereksiz agresif görebiliyoruz. 2 güne yayılan tsitsipas maçında da hakeme bağırdı, raketiyle alıp veremediği zamanlar oldu vs. kısacası fazla agresifti. ne olursa olsun finale çıktı ama daha yıpranmış bir durumda. en iyi durumunda olmasa bile en başta söylediğim gibi nadal'ın 2013 senesinde olmadığı çok bariz. novak djokovic'in ise toprak zemininde şu ana kadar çok formda olduğunu söylemek doğru olmaz. stefanos tsitsipas maçı ahlar vahlar arasında kaybetmişti. hemen hemen denis shapovalov kadar hatası olduğu söylenebilir. 3. sette maç için servis de atıp servisini kaptırıp 7-5 ile o seti kaybetmişti. bir tahmin yapmam gerekirse ben bu maçta artık roland garros 2021 öncesinde rafael nadal'ın ağırlık koyup bugün işi 2 sette bitireceğini düşünüyorum. hatta henüz erken ve bunu daha sonra daha geniş değerlendiririm ancak diego schwarzman'ın ortalıkta gözükmediği, daniil medvedev'in zemin ile ciddi problemlerinin olduğu, alexander zverev, andrey rublev, dominic thiem gibi oyuncuların toprakta en formda oyunlarını oynamadıkları, matteo berrettini, dennis shapovalov, aslan karatsev, jannik sinner, roberto bautista agut gibi yan parçaların henüz hazır olmadığı ve hatta novak djokovic'in de en iyi halinde olmadığı bu dönemlerde rafael nadal, 2021 roland garros'da da açık ara en büyük favori olacaktır.

    edit: tahmin ettiğimden biraz daha zor oldu ama nadal 3 sette kazandı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın