• 284
    1959 öncesi şampiyonluk iddialarını, lefter ve baba hakkıların kazandığı şampiyonlukları yok mu sayalım argümanına dayandırıyorlar. çabuklu tosun da aynı bahaneye sığındı. bunların arasına metin oktay’ı da koyup galatasaray’ın ititrazlarını buradan çürütmeye kalkıyorlar ama cehaletlerinin kurbanı oluyorlar. çünkü metin oktay galatasaray’a 1955 yılında transfer olmuş ve bütün şampiyonluklarını 1959’dan sonra kazanmıştır. yani bizim efsanemizin sayılmayan şampiyonluğu yok zaten.

    baba hakkı ve lefter’e gelince; şu soruyu sormak isterim. baba hakkı ve lefter futbol hayatları boyunca kaç kez istanbul dışında maçlara gitmiştir. araştırmadım ama belki izmir ve ankara’ya ikişer kez gitmiştirler. örneğin adana’ya, antalya’ya, gaziantep’e, samsun’a, malatya’ya, bursa’ya ve diğer 79 ilimizden hangisine gidip deplasmanlı lig maçı oynamışlardır. ben cevabını vereyim, sıfır. neden peki? çünkü oynadıkları lig türkiye ligi değil mahalli ligdi. o efsaneleri yok saymıyor kimse. sadece o dönemde oynanan ligler mahalli olduğundan, haklı olarak türkiye şampiyonu sayılamayacağı söyleniyor.

    türkiye ligi, tüm türkiye’yi kapsayacak şekilde oynanan ligdir ve 1959 yılında başlamıştır. yıldız sayıları da türkiye ligi şampiyonluk sayılarına göre belirlenmiş ve buna ilişkin federasyon kararı yirmi bir yıl önce itirazsız kesinleşmiştir. (2000-2001 sezon başı) kesin hüküm haline gelen bir kararın, yeni bir delil ortaya çıkmadıkça bozulması im-kan-sız-dır. üstelik bu konuda daha sonraki yıllarda bir de tahkim kurulu kararı vardır ve o da kesinleşmiştir.

    şimdi gelmişler kesin hüküm tanımam, hukuk tanımam, kanun tanımam, anayasa tanımam deyip bütün bu kesinleşen kararları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. kim yapıyor bunları, yalı çocuğu, baba parasıyla her şeyi yapabileceğini zanneden bir zorba.

    bir ülkede anayasa’dan daha üstün bir kanun yoktur ve herkes anayasaya harfiyyen uymak zorundadır. anayasa’nın 59. maddesi’nin 2. fıkrası, itirazsız kesinleşen federasyon kararları ve itiraz üzerine gidilen tahkim kurulu kararları kesindir ve başka hiçbir merciye itirazda bulunulamaz diyor. bundan daha açık, daha net nasıl bir yasa olabilir. anayasa emrediyor ama ali y. koç ben anayasa tanımam diyerek zorbalıkla kesinleşmiş kararları ortadan kaldırmaya çalışıyor. türk futbolunu kaosa sürüklüyor.

    federasyonun 2000 yılında almış olduğu 1959 yılından başlamak üzere beş şampiyonluğa bir yıldız kararı itirazsız kesinleşmiştir. ayrıca bu konuda daha sonra fenerbahçe’nin tahkim kuruluna yaptığı itiraz da reddedilmiştir. yani karar iki kez kesin hüküm niteliği kazanmıştır. yukarıda izah ettiğimiz gibi, anayasa’nın m. 59/2 hükmü açık ve nettir. karar verilmiş söylenecek söz bitmiştir. itirazı olan kararın alındığı 2000 yılında süresi içinde tahkim kuruluna gitmek zorundaydı. türkiye patagonya değil ki parası olan, borusunu öttürebilsin.

    üstelik yine yukarıda da ifade ettiğim gibi, 1959 öncesi tamamı mahalli lig statüsünde, kuralsız, kesintili, keyfi uygulamalı (izmir valisinin elemelerde turnuvaya katılacak iki takımı reddedip keyfine göre başka iki takım göndermesi gibi) 81 vilayetli ülkenin sadece üçünden takımların katıldığı eleme usullü turnuvalarda şampiyon olmak türkiye’de şampiyon olmak değildir. öyle olursa, trabzonspor’u oluşturan üç takımın, adanademirspor’un, samsun’un ve tüm diğer 78 ilin mahalli liglerinde şampiyon olan takımların şampiyonluklarının da sayılma zorunluluğu doğar ki durumun ne kadar komik olacağı buradan da bellidir.

    son bir cümle; fenerbahçe bu müracaatı ve kanun dışı, akıl dışı talebiyle kendi bacağına sıkmaktadır. çünkü bugün siz kesinleşmiş federasyon ve tahkim kurulu kararını ortadan kaldırırsanız yarın da şike davasına ilişkin tahkim kurulu kararı ortadan kaldırılır ve siz küme düşürülürsünüz. “şike vardı ama sahaya yansımadı” şeklindeki komik karar da bir başka tahkim kurulu kararıyla ortadan kaldırılırsa en ufak bir itiraz hakkınız olmaz.

    yani böyle bir karar, türk futbolunu kaosa sürükler. verilen hiçbir tahkim kurulu kararı kesin olmaz. önüne gelen itiraz eder ve yıllarca sürecek bir savaş başlar. federasyonun ve tahkim kurulunun aklını başına alması gerekir. gücü ve parası olanın her istediğini yaptıramayacağını, türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ali y. koç ve avanelerine hatırlatması gerekir.

    ayrıca bu kuralı bozan beşiktaş da iki şampiyonluğu iade etmelidir. hile ve desise ile, sırf yıldız sayılarını üçe çıkarmak için yapılan yasa dışı bu karar bizzat beşiktaş’ın kabulü ile ortadan kaldırılmalıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın