• 374
    futbol'un doğallığı palavrasına asla ve kat'iyen inanamıyorum. insanın çocukluğunda olan her şey o işin doğası değil. yanılgı bu. güncellenmeyen her şey tükenmeye mahkumdur. futbol oyun kuralları olarak acilen zamane şartlarına güncellenmesi gerekiyor.

    illa ki doğal futbol isteniyorsa toprak sahada kaleye yerine 2 taş koyalım oynansın en doğalı bu. futbol organik domates değil. futbolun doğallığı filan olmaz. o doğallık adaletsizlik getiriyor. şimdi gelelim değişmesi gereken bazı kurallara*.

    1- bildiğim kadarı ile futbol ortalama en fazla 60 dakika oynanıyor. türkiye'de son zamanlarda en fazla 50 dakika filandır. süre tamamen takımların ve hakemlerin vicdanına kalmış. yani eşit olmayan maç süreleri eşitsizlik getirir. bu adalet değildir. artık futbol 60 dakikaya düşürülüp basketbolda olduğu gibi hakem kontrolü dışında skorbord vasıtasıyla salise salise tutulmalı ve artık adalet gelmeli. bu bir.

    2 - maçlar 60 dakika olmalı demiştik. 15. dakikada 3 dakika mola, 30. dakikada 10 dakika mola, 45. dakikada 3 dakika mola. bu sayede gürültü içerisinde teknik direktörler sadece izlemesin, maça da etki edebilsin.

    3- sarı kart, kırmızı kart olayına çeki düzen gelmeli. beyaz kart, sarı kart, kırmızı kart, siyah kart olmak üzere derecelendirilmeli. istisnasız her faul yapan beyaz kart almalı. tehlikeli olmazsa da öyle bedavadan faul yapma dönemi bitmeli. ve maç içerisinde 4 beyaz kart alan oyun dışı edilmeli ama bir sonraki maça etkilememeli. sarı kart aynen devam. kırmızı kart oyun dışı olmalı ama bir sonraki maç oynayabilmeli. mesela gol giden adamı düşüren oyuncu bir sonraki maçta oynayabilir. çünkü adamı sakatlamaya teşebbüs etmedi. siyah kart alan ise hem oyundan atılmalı hem sonraki maç veya maçlarda oynamamalı.

    4- yerde sakat numarası yapan oyuncu sahaya en az 3 dakika girmemeli. gerçekten sakatsa oyuncu değişiklik hakkı ile başkası hemen girebilir.

    5- oyuncu değişlik hakkı 4 oyuncu ve sınırsız kaleci değişiklik hakkı olmalı. pandemi dönemi hariç 5 değişiklik çok. pandemi dönemi dışında 5 oyuncunu da beğenmeyip değiştiriyorsan maç içinde, maç sonunda teknik direktörü değiştir. sonuçta silgisi kaleminden önce biten adama da öğrenci demezler.

    6- penaltılar ikiye ayrılmalı. net gole engel olan klasik penaltı. ceza sahası içerisinde yapılan hata ile oluşan ise yeni penaltı yani daha uzaktan ceza sahası çizgisinden topa vurmalı. bu çok önemli bir değişiklik. ve kesinlikle penaltıyı kazanan kullansın. sakatlanarak çıktıysa başkası kullansın.

    7- taç atışları ayakla kullanılsın. football = ayak topu

    8- golsüz lig maçlarında takımlar puan almamalı. 0-0 ise lig maçı puan da 0'dır. bu kadar basit. *

    9- var odaları maç içerisinde yayınlansın. sesi olmazsa da yayınlansın. adamlar işinin başında mı görelim.

    10- eleme maçlarında deplasman golü kuralı kaldırıp, 30 dakika uzatma olmadan penaltılara geçilmeli.

    ilerleyen dönemde devamı gelecek...
App Store'dan indirin Google Play'den alın