• 14
    vegan olmaları sporcu kimliklerinden geliyorsa bir şey diyemem ama dünya'nın ekolojik sistemi dolayısıyla bu yolu tercih etmişlerse yanlış yoldalar. hayvansal gıdalara olan talep hiçbir zaman bitmeyecek hatta azalmayacak bile. ürün talebi her geçen gün daha fazla artıyor, artmak da zorunda. artan nüfus bizi buna itiyor. ileride yapay hayvansal gıdalar çıkacak, o zaman bu ürünleri tüketebilirler sanırım.
    1 kg koyun eti için gereken ortalama su miktarı : 6100 litre
    1 kg keçi eti için gereken ortalama su miktarı : 4000 litre
    1 kg tavuk eti için gereken ortalama su miktarı : 3900 litre
    içinde 150 gr. biftek olan bir hamburger için : 2325 litre
    1 kg biftek için gereken su miktarı : 15.500 litre

    tamam hayvansal gıdalara baktık, şimdi de farklı tüketim ürünlerine bakalım.
    1 kg buğday için gereken su miktarı : 1300 litre
    1 kg şeker için gereken ortalama su miktarı : 1500 litre
    şimdi et ürünleri yerine genelde beslenmeyi tercih ettikleri soyaya bakalım.
    1 kg soya için gereken ortalama su miktarı : 1800 litre (tavuk etinin yaklaşık yarısı)
    1 kg pirinç için gereken su miktarı : 3400 litre
    patates gibi taşa bıraksan üreyen bir sebze için bile 900 litre su gerekiyor(1 kg için).
    bu sporcular kahve içmiyorlar mı? içiyorlarsa boşa veganlar.
    1 kg kahve için gereken ortalama su miktarı : 21.000 litre!
    giyim alışkanlıklarına bakalım. bu sporcularımızın çoğu her gün başka kıyafet giyerler. çoğu bir giydiğini bir daha giymez.
    bu ölçüde durumun vahametini açıklayalım.
    kot pantolon(1 kg pamuk) için gereken su miktarı : 10.800 litre
    ayakkabı (1 kg deri) için gereken su miktarı : 16.600 litre
    ki bu saydıklarım ham maddelerinden yola çıkarak harcanan su miktarı. kalite farkı dolayısıyla, futbolcuların giyim ihtiyacı için kullandıkları giyim ürünlerine çok çok daha fazla su harcanıyor.
    daha 500 m^3'lük su harcanan son model arabalarını, villalarını ve içindeki kocaman havuzlarını yazmadım bile.

    e kardeşim bu işin sadece su ile alakası yok, sera gazları falan?
    amerika birleşik devletleri çevre koruma ajansı istatistiklerine göre hayvansal üretimin getirdiği sera gazı emisyonunun %4-%9 arasında bir etkisi olduğu gösteriliyor. elbette buna karşı çıkanlar da var ama doğru olan oranın bu olması, +%50 gibi büyük bir oranın olduğunu iddia edenlerden daha gerçekçi. tarım ürünleri için ise %9 gibi bir oran gösteriliyor. geri kalan ulaşım, elektrik ve sanayiden her biri için oran +%20.

    bir diğer konu da atıklar ile ilgili ama bugün hayvansal atıkların çok büyük bir kısmı geri dönüşümde kullanılıyor. şunu da unutmamak gerekir ki hayvancılık olmadan tarım, günümüz itibarıyla imkansızdır. bu da vegancılık anlayışın en büyük eksik ve tutarsız noktalarından bir tanesi. öncelikle vegan olan sporcular/insanların büyük bir çoğunluğu buğday gibi, yulaf gibi ürünlere ilgi gösterirler ama bu ürünlerin üretiminin çok büyük bir kısmı hayvanlar için kullanılır ve onlar için üretilir. aslında istemeden bu ürünlerin üretimine ve hayvan pazarına katkıda bulunuyorlar. daha konuşulacak çok fazla şey var ama bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.

    vegan sporcular, sporcu aktiviteleri için vegancılığı tercih ediyorlarsa ve yararı varsa bu görüşe katılmamama rağmen anlayışla karşılarım(et ürünleri tüketmemenin sağlıklı olmadığına dair bir ton makale var ama uzatmamak için bu konuya da girmeyeceğim) ama eğer ekolojik denge için bu görüşe uyuyorlarsa yanlış yoldalar. hayvan pazarındaki vahşet ile ilgili çekinceleri varsa, bunu da çok samimi bulmuyorum. orta doğuda, afrikada ve bazı asya ülkelerinde savaştan ve açlıktan ölen insan sayısına baksınlar. durumun ne kadar kötü olduğuna görürler. henüz bilinci bile oluşmamış zombi civcivlerin ve duygusuz laboratuvar ineklerinin öldürülmesinden çok daha vahşice şeyler var dünyada.
App Store'dan indirin Google Play'den alın