• 11
    temel hareketlerin hepsinde kaldırdığı ağırlık intermediate veya biraz üzerinde olan bir amatör sporcu olarak olamayacağım sporcu çeşididir.

    170 boyunda, 80 kilo biriyim. pandemi öncesinde kendi en iyi halimdeydim, 77 kiloydum. şimdi benim almam gereken protein minimum 100, 115gr arasında değişiyor. oturup "soya sütünden 10 gelse, falafelden 20 çaksam" diye hesaplayamam. uğraşmam yani. çok barzoca olacak da ekosistemin bozulmasının veya sera gazı salınımının senin-benim hayvan yememle alakası olmadığını düşünüyorum. ha yarın hepiniz araba kullanmayı, kömür yakmayı falan bırakırsanız bir düşünürüm. ama ben elimde havuçla deadlift yaparken yan komşum ford ranger'dan duman ata ata otoparka girerse olmaz o iş.

    bir de 100 gram mercimekte 9 gram protein bulunurmuş az evvel baktım. harika bir destekleyici benim ana öğünüm için. 9 gram proteini kim kime veriyor destekleyici gıdada. ama sen bana vegan ol dersen benim buralardan bir ana yemek çıkartmam lazım.

    dünyamızın geleceği falan olaylarına da çok giremiyorum ne yalan söyleyeyim. çok şanslıysam 50 yıl sonra ben yokum. yere çöp atmam, bol bol ağaçlandırma çalışmasına katılır fidan ekerim, iskender yerim. devam.
  • 1
    hayvansal gıdaları beslenme düzeninden çıkarmış, bitkisel proteinlere yönelmiş sporcular. vegan sporcuların ise bu kararı verdikten sonra performanslarının düşüp düşmediği baya tartışma konusu.

    (bkz: hector bellerin)
    2018 yılında vegan beslenmeye geçtiğini açıklamıştı. kendisi bu kararı verdikten sonra performansının tam potansiyeline ulaşmasını sağladığını söylese de arsenal taraftarları vegan olduktan sonra performansının geriye gittiğini düşünüyor. bana kalırsa bence de 2018 yılından sonra performansı geriye gitti ancak ne kadar vegan olmasıyla bağlantılıdır bilemiyorum.

    bildiğim kadarıyla kyrie irving de bir ara vegan olduğunu açıklamıştı ama onu bu başlık altında kesin olarak yazamayacağım. zira kendisinde hafif meczupluk olduğu için çok da emin olamıyorum, kafasına estiği bir anda vegan olduğunu açıklamış olabilir.
  • 4
    yumurta hariç hayvansal gıda tüketmiyorum, ki ara sıra balık yiyordum onu da bıraktım uzun süredir, oldukça rahatladım. hemen her kış, en az 5 kez yorgan döşek olan ben, beslenme değişikliği sonrası 1 gün bile yatmadım. belki şans, belki bir açıklaması var. ben danışmadım lakin yine de doktor kontrolünde bu değişikliği yapmakta fayda var sanki.
    oldukça rahatladığımı, ara öğün dahil günde 4 öğün yerken 2 öğüne düştüğümü de ekleyeyim. şu sıralar biraz yağ bağladım, sebebi pandemi ve ailemde peşi sıra gelen ölümler sonrası bir düzen oturtamamam
  • 7
    the game changers belgeseli ile benimde bir süre ilgi beslediğim beslenme türü. fakat belgeselin belli vegan şirketlerin destekleriyle çekildiği, objektif olmadığı ve hakkında yapılan bazı eleştirileri okuyunca bir parça soğudum diyebilirim. vegan beslenmeyi hayatının odak noktası haline getirmiş herkese saygı duymakla beraber, bence en güzeli hepçil beslenme türü. zira her iki gıdaya da insan vücudunun ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. kaldı ki doğada da bu durum söz konusu. örneğin otçul olarak bilinen sincap, inek, at gibi hayvanların bile yer yer et yedikleri incelemelerle sabit.

    bu arada belgeseli izlemenizi tavsiye ederim, akabinde bu belgeseli eleştiren makalelere ve profesyonel sporcu videolarına da bir göz atın derim ben.
  • 6
    ozellikle batida gittikce sayilari yukselen sporculardir.

    bunun da zaten genel olarak gelismis ulkelerdeki et tuketimi ve hayvan urunleri tuketiminin dusmesiyle alakasi var. sosyo ekonomik durumla ilgili oldugunu gormemiz gereken acik bir fark var turkiye gibi gelisen ulkeler ve gelismis ulkeler arasinda.

    ozellikle bati avrupa, karbon emisyonu, cevre, hayvan haklari ve saglikli beslenme konusunda cok ciddi bir atilim icerisinde. ciddi sekilde et yerine sebze ve protein bazli tuketilen fabrikasyon urunler de mevcut. hamburger etinin tadini artik zor ayirt ediyorsunuz. artik, neredeyse et yiyen insanlar artik azinliga dusecek. bu durumda, vejeteryanligin yukselisi de pay sahibi tabii.

    turkiye gibi ulkelerde ise et fiyatindan oturu bir luks ve artik sadece toplumu bir kisminin erisimi var. ben aslinda, sebze ve bakliyat acisindan zengin oldugunu dusundugum turkiye'nin cok rahat vejeteryan ve vegan bir topluma ev sahipligi yapabilecegini dusunuyorum. fakat, henuz boyle bir restoran segmenti gerek istanbul'da gerekse anadolu'da gelismemistir diye tahmin ediyorum. yemek aliskanliklari da baska bir konu tabii. insanlarin yedigi seyi sorgulamadan yemesi gibi bir durum var.

    vegan sporculara donersek, futbol ve diger dallarda aklima gelen isimler mevcut. hem kas yapilari hem de yenileme surecleri icin ozel sefleri tarafindan vegan olarak yeterli besleniyorlar. hatta, performanslarinin arttigi uzerine de makaleler mevcut.

    (bkz: lewis hamilton)
    (bkz: tom brady)
    (bkz: kyrie irving)
    (bkz: hector bellerin)
    (bkz: fabian delph)
    (bkz: chris smalling)
App Store'dan indirin Google Play'den alın