• 719
    ralf rangrick son ropörtajında genç oyuncular hakkında aşağıdaki açıklamayı yapmış;

    --- alıntı ---

    oyuncu arama modelinizdeki en etkin yaş aralığı nedir?

    leipzig'deki gözlemcilerimiz, şimdinin birinci sınıf oyuncularının 16 yaşındaki hâllerini izleyerek günlerini geçiriyorlar. o oyuncuların gelişimlerinde hangi süreci izlediklerini görmeye çalışıyorlar. iki yıl önce, şampiyonlar ligi çeyrek finaline ulaşan kulüpler arasında bir analiz yaptık: bu aşamaya ulaşan takımlardaki toplam 200 oyuncunun yüzde 80'inin, 17 yaşındayken a takım seviyesinde yer aldığını tespit ettik. bu verinin anlamı şu; üst düzeydeki bir yetenek, 17 yaşına geldiğinde 19 yaşın altındaki oyuncularla oynamıyor. bu yüzden, eğer yetiştirdiğiniz genç oyuncuların gücü kendi a takımınızdaki oyuncularla rekabet etmeye yetmiyorsa, onları başka bir kulübün a takımına ödünç olarak vermelisiniz. salzburg'un başarısının sırrı bu. portekiz'de de aynı şey oluyor: kulüplerin rezerv takımları, ikinci lig'de oynayabiliyor. porto, sporting ve benfica'nın bu kadar çok sayıda üst düzey yetenek üretmesinin nedeni bu.

    --- alıntı ---

    bu sözlerden hareketle sanırım şöyle bir çıkarım yapılabilir; 17 yaşına gelen altyapı oyuncumuz üst seviyede futbol oynayacaksa ya a takımda ya da kendine yer bulabileceği bir süperlig veya alt lig takımlarında forma giymeli. hadi bizim şartlarımızda bunu bir yıl daha esnettiğimizi varsayalım ve kriter 17 değil 18 yaş olsun. 18 yaşında olup profesyonel seviyedeki futbolcularla fiziki veya başka sebeplerle rekabet edemeyen oyuncudan uluslararası arenada üst seviye futbolcu olması beklemek tatlı bir hayalden ibaret. belki de düzeyini o seviyeye getirecek ancak bu olması gerekenden veya beklenenden çok daha geç olacaktır. bunu belirtme nedenim ise burak yılmaz gibi istisnalar.

    gecen sene charles de ketelaere icin bir entry girmistim (bkz: #2810203) ve bir kiyaslama yapmistim. 18 eylül 2019 club brugge galatasaray u19 maçında erencan yardımcı ile karsilikli oynarlarken charles su anda takiminin ana parcalarindan biri. biz diagne ile ugrasirken brugge diagneyi sepetleyip kendi oyuncusuna sure vermeye basladi. erencan'in su anda ne yaptigi hakkinda ise hicbir fikrim yok açıkçası.
App Store'dan indirin Google Play'den alın