---
alıntı ---
galatasaray’ın altyapısında ne kadar süre çalıştınız ?
altyapı futbol okulları ve pilot takım beylerbeyi olmak üzere toplamda 8 sene çalıştım.
ayrılmanıza sebeb olan durumlar nedir ?
müfit erkasap'tır.kendisi futbol camiasında fatih hocamız sayesinde kendine iyi bir yer edinmiş olmasına karşın altında çalışan antrenörlere ve ortama huzursuzluk veren sürekli olarak hoşnutsuz davranan bir kişi olarak çevresini olumsuz etkilemiştir.
sizin döneminizde florya’daki ortam nasıldı ?
benim dönemimde florya’da huzurlu ve mutlu bir ortam vardı.özellikle ali yavaş ve tugay kerimoğlu ile çalıştığım dönemler çok keyifli geçti.bu ortam müfit erkasap’ın altyapının başına geçmesi ile değişti.gereksiz çıkışlar, sinirlenmeler gibi durumlar ile birlikte huzur kalmadı.
türk futbolunun büyük bir ismi fakat bu durumlar malesef gerçekleşti.tüm altyapı hocalarının şikayeti olmasına rağmen daha da baskı göreceklerini düşündüklerinden bunu dile getiremediler.
galatasaray altyapısı ile tanınırken neden son yıllarda oyuncu çıkartamadık ?
gs scout ekibi gerçekten iyi çalışıyor fakat son yıllarda hedef oyuncuları almakta güçlük çektik. alamayınca bir bedeli oluyor ve oyuncu çıkaramıyorsunuz.
genç oyuncular taranıyor ancak amatör kulüplerin küçükte olsa bir bedel karşılığında oyuncularını vermek istemeleri sonucunda kulübümüz ücret ödemeye yanaşmıyor.malesef bu tarz oyuncuları rakiplere kaptırdık.bu anlattıklarım müfit hoca zamanda olmuştur.
galatasaray ismine güvenip bazı altyapı transferlerinde yanlış yol izlendi.genç ve çok yetenekli oyuncular başka kulüplere kaptırıldı.bu anlattıklarım son 2-3 yıldır oluyor.daha öncesinde de kulüpte çalıştım çok daha iyi bir sistem vardı.altyapı’daki sistem değişmeli ve altyapının başına işi bilen biri getirilmeli.bülent ünder hocamız buna örnektir.bu işin ehli olup bu işi yapabilecek meziyetlere sahiptir.
altyapıda oyuncu çıkmamasının sebebi oyuncular mı yoksa hocaların eksikliğimi ?
rijkaard döneminde jan derks hoca altyapıda belli programlar dahilinde çalışmaları düzenliyordu.bu isimler dünya futbolunu çok iyi bilen ve altyapı sisteminde uzman kişiler.soraki dönemde ise müfit erkasap o sistemi beğenmedi ve reddetti.ardından yeni program yapacağını söyledi.fakat o program bir türlü gelmedi.en basit örnek bu.biz uygulamayı bile bilmiyoruz.eksiklik herkeste var.oyuncularda,hocalarda ama sadece hocalarda yok.altyapıların başındakilerde eksik diyebiliriz.bu eksikliğin içinde sadece biz futbol antrenörleri yok.
avrupa takımlarının altyapılarını gördünüz mü ? florya ile kıyaslarmısınız ?
fransa ve almanya kulüplerinin altyapılarını gezdim ve inceleme fırsatım oldu.çalışma sistemleri ve iş disiplini olarak bizden çok farklılar.bizde 4-5 kulüp o sistem dahilinde gitmeye çalışsada, oyuncular üzerinde etkili olduğunu söyleyemem.avrupa'da futbol, teklonoji ile birleşip altyapılarda aktif bir şekilde oyunculara yön veriliyor.
bu sistem hollanda başta olmak üzere bir çok ülkede uygulanıyor ama bizde yok.bizde ise tek düzen antreman sistemi var ve hiç değişmiyor.
gelişemememizin ana sebeblerinden biri bu.ayrıca bizde hoca sirkülasyonu çok fazla.bir kategoride çalışırken kendinizi başka bir kategoride bulabiliyorsunuz.örneğin u-13’de çalışan bir hoca o takım ile u-14 ‘lede çalışması gerekirken başka hoca getiriliyor ve oyuncular alışamıyor ve bocalıyorlar.oyuncu bir hoca ile uzun süre çalışmalı ki alışsın ve sistemi öğrensin ama altyapıda her sene hoca değişirse fayda sağlanması mümkün değil.
sizin döneminizde florya tesislerinde gruplaşma var mıydı ? yoksa iş uyumu mevcut muydu ?
ali yavaş döneminde çalışmaya başladım.gruplaşma yoktu.birlik, beraberlik ve arkadaşlık duyguları hakimdi.fakat bu gidiş son birkaç yılda (bülent ünder dönemi hariç)yerini huzursuzluk ve tedirginliğe bıraktı.
rijkaard , feldkamp , hagi , fatih terim ,gerets ve skibbe gibi hocaların döneminde çalıştınız.altyapı’ya en çok hangi teknik adam önem verdi ?
kesinlikle franck rijkaard’tı. jan dersk hoca ile büyük emekler verdiler.gerçekten ilgilendirler ve futbol hakkındaki bilgi-donanımlarını paylaştılar.kendi sistemlerini bize dikta sistemi ile değil rica ve saygıyla anlattılar.bizi asla kırmadılar.onlardan sonra bu düzen yerini antreman yapılırken yarıda kesilip "dur napıyosun , bu böyle olmaz ki canım bırakın gidin daha iyi" vb…söylemler bile yapıldı. hem antrenör hemde oyuncuların olumsuz etkilenip motivasyonlarını yitirdiklerini gördüm.
fatih terim döneminde altyapı başarısız olduğu için eleştirildi.bu dönemdeki eksiklikler sizce neydi ?
fatih hoca’nın suçu var diyemem ama bence müfit hoca’yı altyapının başına vermemesi gerekirdi.ne oyuncu ne de antrenör psikolojisinden anlamadığını bizzat yaşayarak gördüm.o dönem florya’da huzur kalmadı.tüm hocaları gerginlik sardı ve bu konuyla ilgili kimse konuşamadı.fatih terim’in erken müdahale yapmasını ve neşteri vurmasını beklerdik ama olmadı.fakat terim’e hak veriyorum.dostluk ve ahbaplık ilişkisi olan müfit hoca ile böyle bir sorun yaşamak istemedi beklide.ortada bizim açımızdan hiçbir sorun ve sıkıntı yokken 6 antrenör gecenin bir yarısı müfit hocanın yardımcısı tarafından aranılarak görev bıraktırıldık.yıllarca özverili hizmet vermiş ve yeri geldiğinde 6-7 ay maaş almamış her türlü zorluğa galatasaray aşkıyla göğüs germiş kişilere yapılan bu durumu sindirmek hiçte kolay olmadı.
aynı zamanda yıllardır galatasaraylılık duruşu diye bahseden insanların bu yapılanlara tepki göstermemesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum.belki bizi kulüpten uzaklaştırmayı başardılar ancak içimizdeki galatasaray aşkını ve sevgisini asla ve asla söndüremediler ve söndüremeyecekler.
emre çolak ve aydın yılmaz gibi oyuncuların çıkış yapamamasının asıl sebebi nedir ?
emre çolak ve aydın yılmaz ekstra çalışma yapan oyuncular değiller.sadece antreman yapıyorlar.türk futbolunda bir mantık var.bu para yeterli benim çalışıp yorulmama gerek yok.profesyonel yaşama mantığı yok.
avrupalı oyuncu doymuyor hep gelişim istiyor.alex , roberto carlos ve lugano oyuncu olduğu dönmelerde anadolu yakası, suadiye’deki shor club spor tesisine gidiyor.bu tesisin eğitmenleri benim yakın arkadaşım.onlardan aldığım ifadeleri aktarıyorum; sabah 9’da geliyorlar.yanlarında türk oyuncular yok. "neden onlar gelmiyor" diye soruyoruz.
lugano bize beyinini gösterip "onlar uyumayı seçtiler" diyor.
genel mantık bu fenerbahçe yada galatasaray fark etmiyor.
geçen sezon sene başında ve özellikle devre arasında bir çok genç oyuncu aldık.sizce bunlardan hangileri başarılı olur ?
herşeyden önce oynamaları gerekiyor.oynamadan verim vermezler.bana göre bruma, ontivero ve koray günter çok başarılı olacak oyuncularımız.
galatasaray’ı konuştuk.türk futbolunda neden genç oyuncu çıkaramıyoruz genel olarak sebebleri nedir?
yıllardır aynı kelime altyapı derler ama çözüm bulunmaz.altyapılarda ahbap çavuş ilişkisi mevcut.bu ilişki oldukça bizden bir şey olmaz.çok iyi antrenörler var ama bu kişiler bu ilişkiye karşı çıkıp kendi bildiğini yapmaya kalkınca hemen işine son veriliyor.bu huyumuz değişmedikçe oyuncu felan çıkmaz.
mancini gönderildi.sizce gitmesi doğrumu ?
bence kalması gerekirdi.en azından bir sene daha görmek lazımdı.hazır bir takıma geldi.kendi oyuncuları ve sistemini uygulatamadan gitti.
prandelli’nin duygusal olduğu yönünde eleştiriler geliyor.bu konu hakkında fikriniz nedir ?
futbol duygulsallık kaldırmaz.bu iş sistem işidir.akdeniz iklimine sahip oldukları için bu konuda bize benziyorlar.fakat oldukça kariyerli ve kaliteli bir teknik adam.fakat ben alman hoca isterdim.bizim teknik ile sorunumuz yok.kondisyon ve fizik sorunumuz var.bu konuda alman hocalar çok iyi.
verilen şike kararı yani yeniden yargılama sizce kamu vicdanını tatmin etimi ?
kesinlikle etmedi.mağdur bir trabzonspor var.fakat söylenecek söz kalmadı.olay yargıda bekleyip göreceğiz.
---
alıntı ---
kaynak:
http://gshaber24.blogspot.com.tr/...sarayin-altyapi.html