• 25335
    bu takımın yüksek tempoda ve hızlı oynaması lazım. hem savunmada hem hücumda. yüksek ve devamlı pres yapması lazım çünkü bu takım yerleşik savunma yapamıyor.

    bu takımın topu çok hızlı ve efektif çevirmesi lazım. çünkü o teknik kapasiteye sahip oyuncularla oynuyoruz ve görünüşe göre o oyuncularla oynamaya devam edeceğiz. bu takımın topu dikine oynaması lazım. o teknik kapasiteye sahip oyunculara sahip. bu takım eğer topu pasla ileri hızla taşıyamıyorsa driplingle çıkması lazım. o kapasiteye sahip oyuncuları mevcut.

    aslında bu sezon özelinde şartlar da uygun. tempolu, presli oynamaya. 5 oyuncu değiştirme hakkınız malum. 90 dakikayı çıkaracak en azından 5 futbolcuya, idealde 6 oyuncuya ihityacınız var. kalan oyuncuları 45 dakikada değiştirebilirsiniz, eğer kaldıramıyorlarsa tempoyu.

    ki dediğim gibi bu sezon özelinde bu tempolu ve presli oyunu kurgulaması da kolay. mesela kaleciyi değiştirmeyeceksiniz. 2 stoperinizi değiştirmeyeceksiniz. ancak zorunluluk olursa. zaten onun için 1 oyuncu değişiklik hakkını saklayıp 6 ideal oyuncudan bahsetmiştim.

    taylan antalyalı 90 dakikayı çıkarır. omar çıkarır. saracchi çıkarır -ama sakatlık riski artar, kendisi malum-. emre kılınç çıkarır. belhanda çıkarır. etobo çıkarır. aslında ömer bayram da çıkarır.

    aslında bek konusunda elimiz güçsüz de değil. bekleri 1,5 maçta bir rotasyona sokup saklayabilirsiniz de. emre taşdemir mesela kaldırabildiği yere kadar oynayabilir. ya da saracch, omar, linnes dediğim gibi 1,5 maçlık rotasyonla kullanılabilir. hele mevcut kullandığımız kadroyu düşünürsek dinamizmi ve tempoyu genelde beklerden aldığımızı göz önüne alırsak bu adamların hiç durmaması lazım.

    bakarsınız ki oyucunuz 30. dakikada tükendi, değiştirirsiniz biter. 5 oyuncu değişikliği hakkınız var sonuçta. illaki oyuncu değişikliğini ikinci yarıda yapacaksınız diye bir şey yok ki... baktınız aksayan oyuncunuz var, baktınız tempo düşmeye başlıyor, değiştirirsiniz biter. geri koşmayanı çıkarırsınız, ileri çıkmayanı çıkarırsınız. bir süre sonra formanın aslanın ağzında olduğu anlaşılır. ne kadar kaliteli ayaklarınız olursa olsun, koşmuyorlarsa, hareket etmiyorlarsa bir halta yaramıyorlar. artık bunu anlamak lazım.

    harekette bereket vardır.

    not: gerçi ben mevcut 5 oyuncu değişikliğini en efektif kullanan hocanın fatih terim olduğunu düşünüyorum.

    yani anlayacağınız, en azından ligde, en azından bu sezon "oyuncularımız o tempoyu kaldıramazlar" pek de geçerli bir mazeret değil. ki bu tempoyu oturtmaya başladığınızda oyuncularınız da kendini, hem fiziksel olarak hem de mental olarak ayarlamaya başlarlar ister istemez.

    evet. sakatlık riski biraz fazlalaşabilir. ama elin takımları bunu 90 dakikaya yayıp sadece 3 oyuncu değişiklik hakkıyla yapıyorlar. ve zaten yine bu sakatlık ve fiziksel hazırlıksızlık sebebiyle bol rotasyon, bol değişiklikten bahsediyorum.

    ilginç bir şekilde ligde neredeyse hiç kimse bu 5 futbolcu değişikliğinden yararlanmıyor. ben kuralın covid'e göre yeniden ayarlandığını duyduğumda, anadolu takımlarının bunu lehlerine kullanıp yüksek pres, yüksek tempo yapacaklarını düşünmüştüm. çünkü anadolu takımlarında oyuncu değişikliklerinin teknik olarak çok bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyordum. bu yüzden ligin çok zorlu geçeceğini öngörüyordum.

    ama yanılmışım. belki de ben yanlışımdır. çünkü neredeyse hiçkimse farklı bir şey oynamıyor. herkes bekleyerek oynuyor. herkes yerleşik savunma yapıyor. ilginçtir, herkes oyuncu değişiklik hakkını saklıyor. alın eve götürün çok affedersiniz.

    not: ben bunları yazarken oynanan 3 ekim 2020 fenerbahçe fatih karagümrük maçında iki takım da 60. dakika olmadan 2 oyuncu değişikliklerini kullandılar. hım?

    dedim ya bu kuralı da en çok düşünen yine fatih terim. ama hocamızın da güvenli olduğunu düşündüğü bazı tercihleri var. ben yine de fatih terim'in bu durumu daha efektif kullanacağına inanıyorum.

    ki sezon başında benim yükseldiğim şeylerden biri de buydu. rotasyonu genişletmeye çalışıyorduk. gerçi onu a ve b takım şeklinde yapmaya çalışıyor gibiydik ama o da olumluydu. ileriki zamanlarda belki tecrübesiz oyuncularımızı da eklemlemeye başlayabilirdik.

    bu 5 yabancı değişikliği aslında öyle bir nimet ki birçok şeyi deneyebilirsiniz. mesela tecrübesiz oyuncularınızla oyuna başlayabilirsiniz. o oyuncuların ideal takımla nasıl bir sinerji içinde olduğunu görebilirsiniz. üstelik maçın başında olması ayrı bir güzellik. elinizde daha güvenilir bir veri olur. yorgun takıma, yorgun takım arkadaşlarıyla oynamaz oyuncunuz. veya oyuncunuzu sadece skoru alınca görmezsiniz. o rahatlık olmadığında oyuncunuzu görme şansınız olur.

    üstelik çok bir şey kaybetmiyorsunuz ve çok şey kazanıyorsunuz. oyuncunuza "bak ben seni takımda görmek istiyorum. sana takımda bir yer öngörüyorum. peki sen ne yapacaksın?" mesajı verirsiniz. artık gerisi futbolcuya kalır.

    ha baktınız olmuyor, oyununuz ve oyuncunuz aksıyor, derhal değiştirirsiniz. sadece oyuncunuzu kaybetmemek için, psikolojisini iyi yönetmek gerekiyor. ki fatih terim'den bahsediyoruz.

    artık ben bir şeylerin değiştiğini, bir şeyler denediğimizi görmek istiyorum. geçen sezonu hiçbir kazanım elde edemeden kapatmıştık. koskoca bir sezonu, o kadar zamanı boş yere harcamıştık. evet. birçok garip gureba olay oldu. ama biz de hep geriye gittik. artık, yavaş yavaş olsa da kazanım elde etmemiz lazım.

    benim dediklerim olsun diye bir kendini beğenmişliğim yok. sadece bir şey olsun. ne olduğu çok da umurumda değil. ben sanırım, "ha, bir şey yapmaya çalışıyoruz" demek istiyorum.

    o kadar sıkıldım ki kendi sıradan döngümüzde aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuç elde etmeye çalışmamızdan... artık sıkıntıdan öte, bir kırılma, bir üzüntü halini aldı artık durum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın