• 24699
    2020 - 2021 sezonu planlamasını adım adım, yedekleri ile birlikte her mevkiyi düşünerek yapması gereken takım.

    12 temmuz 2020 ankaragücü galatasaray maçı bittiğinden beridir düşünüyorum, ne yapılabilir ne yapılmalı gibisinden. ama yok, bir şeye oturtamıyorum. uyuyayım diye yatıyorum, o da yok. madem öyle, yazarak bakalım durumumuza.

    şunu belirterek başlayayım, ben bu takıma 30 yaş üzeri transfer yapılmasına, yıldız diye dünyanın parasının ödendiği futbolcuların alınmasına artık karşıyım. yıldız diye getirdiğimiz kaç tane isimden verim alamadık, dünyanın parasını harcadık. bu yüzden önerilerim çoğunlukla bu bağlamda olacaktır.

    1 - kaleci (1 as 2 yedek toplam 3 adet)
    fernando muslera iyileştiği gün as kalecimiz olarak kalacaktır. burası su götürmez bir gerçek. ki zaten covid-19 belası sonrası ilk maçta sakatlanmasının ardından yaşadığımız duruma bakarsak muslera olmadan olabilecek bir şey pek de mümkün görünmüyor. burada muslera dışında 2 isim olmalı. birisi muslera gelene kadar kaleyi sağ salim götürecek ve bizi şu andaki gibi bir durumda bırakmayacak, diğeri de genç ve muslera sonrası dönemin planı için alınmalı.
    muslera olmadığında çok sıkıntı yaşadığımız ortada, inkar edilecek bir tarafı kalmadı artık bu işin. okan kötü kaleci demiyorum, ancak şampiyonluğa gidecek bir takımın kalecisi de değil maalesef. 24 yaşında okan, pek bir gelişim gösterebileceğini ben zannetmiyorum artık. bu yüzden okan ile yollar ayrılmalı, iki kaleciden birisi dediğim gibi muslera dönene kadar kaleyi tutmalı diğeri de bugünden yetiştirilmeye başlanmalı.
    bu bağlamda (her ne kadar istemesem de) volkan babacan ya da mert günok hamlesi hem yerli olmaları hem de muslera dönene kadar tecrübeleri ile ligde bize yardımcı olmaları konusunda yardımcı olabilir. genç kaleci için de güney amerikaya dönmeliyiz bana kalırsa yeniden, scout ekibi en ince ayrıntısına kadar incelemeli ve en iyi alternatif bulunup alınmalı. uruguay'ın resmi dili ispanyolca, ispanyolca konuşan bir kaleci bulmamız muslera'nın tecrübesini anlatması anlamında da önemli olacaktır.

    sonuç: muslera + 2 transfer / okan kocuk gönderilmeli

    2 - sağ bek (1 as 1 yedek toplam 2 adet)
    devamlılığı olan ve birbirine yakın performans verebilen 2 sağ bek oyuncusuna ihtiyacımız var bizim. fatih terim'in oynattığı futbol bek oyuncularının sürekli olarak oyunun içerisine girmesini ve hücumda takımı rahatlatmasını bekliyor. bununla birlikte geri dönüşlerin de aksamadan olması elzem savunmada eksik yakalanmamak adına, bunun için de ilk yazdığım 30 yaş üstü transfer yapılmaması burada kilit nokta.
    elimizde mariano (sözleşmesi bitiyor allah'a şükür) - martin linnes ve şener özbayraklı var. biliyorum linnes'i seven fazlasıyla taraftarımız var, ben de severim kendisini çok efendi bir karakter ama bu yetersiz olduğu gerçeğini maalesef değiştirmiyor. elimizde 3 sağ bek var, bu üçünün şu andaki en iyi özelliklerini harmanlasak bize lazım olan sağ beklerin birisi maalesef etmiyor.
    onun için buraya da 2 transfer yapılmalı ancak sıkışık transfer döneminde maliyetleri de düşünerek 1 + şener'in 1 yıl daha durmasına da razı olabilirim. yapacağımız transfer çok ama çok önemli. ben bir oyuncu hakkında bilgi istediğimde 2 şeye odaklanırım: birincisi sezonda kaç maç oynadığı ve geçmiş sakatlık durumu, ikincisi de whoscored.com üzerinden güçlü ve zayıf yönleri ile oyun tarzı.
    omar elabdellaoui ismi geçiyor sıklıkla, bonservis bedeli ödemeden kadromuza kattığımız konuşuluyor. olabilir. 45 maçta yer bulmuş kendine bu önemli bir istatistik. ciddi bir sakatlılığı yok ve devamlılığı iyi diyebiliriz bu açıdan. ancak whoscored'a baktığımızda güçlü bir yön veremiyor, hava topu - pas verme ve defansif katkısı zayıf olarak nitelenmiş. oyun stilinde de top çalmaya çalışmadığı eklenmiş. kafa karıştırıcı bir durum. başka isimlere de yönelmeyi düşünebiliriz burada, sonuçta omar da 28 yaşında, bir süre sonra yaşlanıp yetersiz olacaktır bizim için.

    sonuç: 1-2 transfer / mariano - linnes gönderilmeli, şener transferin durumuna göre karar verilmeli.

    stoper: (2 as 3 yedek toplam 5 adet)
    emin bayram ile doğrudan elde var 1. hatta muslera dönene kadar kaptanlığı da taşımalı takıma kimi alırsak alalım ya da kim kalırsa kalsın. yakışıyor emin'e kaptanlık.
    diğer elde olanlar luyindama, marcao, ahmet çalık ve donk. donk ile ilgili sözleşme teklifini beğenmediği vs. konuşuluyordu. zannetmiyorum ancak varsa böyle bir durum donk tutulmadan elden çıkarılmalı. ahmet çalık alınmamalıydı bile o kadar elden çıkarılmalı artık kiralık mı olur bir oyuncuya karşı takasta mı olur (gerçi kime kabul ettirebiliriz muamma ama) nasıl olursa olsun ahmet çalık da yeni sezon planlamasında olmamalı. bana lazım olduğu anda güvenemeyeceğim kimsenin bu takımda yeri olmamalı.
    gelelim luyindama ve marcao ikilisine. luyindama ağır favorim hatta başarabilirsek elde tutmamız en azından emin ile bir sezon oynaması gerektiğini düşünüyorum. milli takıma da göndermemek lazım, adama aspirin verip gönderdiler ya sezonumuza mal oldu. ancak ciddi bir bonservis elde edebiliriz kendisinden, avrupa gelirleri olmadığı için bonservis gelirleri çok ama çok önemli oldu bu sezon. olur da giderse luyindama, marcao'ya dönmemiz lazım. o da gidebilir gerçi, teklif varsa onun teklifini değerlendirmemiz de önemli. 4 milyon euro'ya aldığımız bir futbolcudan 8 bandında bir bonservis kazanabilirsek muazzam olur.
    bakınca şöyle, emin bayram dışında önümüzdeki sezon için elimizde stoper kalmıyor. takviye yapılmalı. en iyi olasılıkla her halükarda 2 transfer gerekecek bu bölgeye. en kötü ihtimal de 4 transfer yapmalıyız.
    en kötü senaryoda bile olsak ama semih kaya'nın dönmesini kabullenemem, güvenemeyeceğim kimse takımda olmamalı dedim. güveneceksek eğer genç birilerine güvenelim bana kalırsa.

    sonuç: 2-4 transfer / ahmet çalık gönderilmeli - donk ucuza sözleşme ile kalabilir - marcao - luyindama iyi teklife satılabilir.

    sol bek: (1 as 1 yedek toplam 2 adet)
    saracchi konusunda halen emin değilim. pandemi öncesi çok kötü değildi, ama pandemi sonrasında o da dağılanlardan. başka alternatif de yok elimizde, linnes oynuyor mecbur kalırsak.
    saracchi kalıp bir de transfer yaparak devam edebiliriz. zaten kiralık oyuncu, olur tutarsa işimizi görür, tutmazsa devre arasında kiralık sözleşmesinden çıkış yapıp kulübüne göndeririz.
    süleyman da değerlendirilebilir önümüzdeki sezon bu bölgede. artık 19 yaşında bu kardeşimiz de, bunlara artık daha fazla güvenmemiz gerekir.
    emre taşdemir'in dönmeyeceğini düşünüyorum, yani bir talibine kiralanacak veya satılacak önümüzdeki sezon. ömer de artık sol bek değil.

    sonuç: saracchi + 1 transfer / süleyman luş

    orta saha: (3 as 4 yedek toplam 7 adet)
    bu plan 4-3-3 oynamamız üzerinden devam ediyor. eğer 4-2-3-1 oynayacaksak da üçlünün ortasındaki 1 bu pozisyonda değerlendirilecek tabii ki.
    elde (bonservisi bizde olan) kayda değer bir isim şu anda sadece emre akbaba. üçlü orta saha kurgusunda da 4-2-3-1 kombinasyonunda da her halükarda hücuma yakın kullanmalıyız emre'yi, kaleye ne kadar yakın oynarsa etkinliği o kadar artan bir isim çünkü emre.
    peki bu bize ne gösteriyor? geri kalan 2 orta saha oyuncusu box to box tarzı, dinamizmi çok üst düzey, hücumda da savunmada da etkili olabilecek isimler olmalı. gerektiğinde kilit açacak, gerektiğinde kilit olacak oyunculardan kurulu bir orta sahaya sahip olmalıyız önümüzdeki yıl. kolay değil ancak yapmamız gereken bu.
    4 yedek içerisinde taylan antalyalı durabilir, bu sezonkinden daha aktif bir rol alarak tabii ki. emre akbaba'yı yedeklemesi için atalay artık as takıma çekilmeli, 20 yaşında artık o da.
    bana kalırsa lemina da seri de önümüzdeki yıl kiralanmamalı. lemina'yı seri'den daha çok severim ve lemina bu bahsettiğim iki yönlü orta saha tipine seri'den çok daha uygun ancak sakatlık problemi önümüzü görmemizi engelliyor maalesef. bizim önümüzü görebilmemiz lazım artık, bu yapılanma geleceğin de yapılanması olmalı.
    selçuk artık bırakmalı, kendisine de eziyet. ömer bayram da teklif varsa eğer değerlendirilmeli, yoksa yedekte taylan ile birlikte devam edebilir.
    belhanda konusunda bir şey demiyorum hepimiz zaten hemfikiriz gitmesi gerektiğinde.

    sonuç: emre akbaba + 2 as 3 yedek transfer / belhanda satış - kiralıklar iptal - selçuk jübile - ömer değerlendirilebilir.

    sağ açık: (1 as 1 yedek toplam 2 adet)
    feghouli'nin sözleşmesinden artık çıkış bulmamız lazım. yani neredeyse 4 milyon euro ödediğim bir futbolcunun bana sezonun yarısında katkı vermemesi kabul edilemez. trabzonspor maçındaki rakibine tekmesi bardağı taşıran son damla olmak zorunda zaten.
    sekidika durabilir bana kalırsa, hatta sekidika - yunus ikilisi ile başlanabilir sezona. jimmy de var elde, talibi çıkmazsa 3 alternatif devam edilebilir. özellikle sekidika devamlılığını sağlar ve uyum sağlarsa süper lige bize çok faydalı olabilir.

    sonuç: sekidika + yunus / feghouli transfer - jimmy teklife göre hareket

    sol açık: (1 as 1 yedek toplam 2 adet)
    babel'i düşündükçe uykularım daha fazla kaçıyor. talibi de çıkmaz, çıksa bu sözleşmeyi bırakıp gider mi vallahi bilemiyorum. 33 yaşında ve geçen sezon bile bizim için yetersizdi, hele de oynamak istediğimiz futbol düşünüldüğünde babel'in florya'nın yakınından bile geçmemesi gerekiyordu. nasıl bu hatayı yaptık, nasıl bu adama 3 sezonluk sözleşmeyi ve senelik 2.5 milyon euroyu verdik ben anlayamıyorum.
    ama işin kötü tarafı elde alternatif olmaması. inşallah yanılırım ancak bana sanki sezona babel + arda ikilisi ile girecekmişiz gibi geliyor, uyku haram olur bize yemin ediyorum.
    bize onyekuru gibi birisi lazım, biraz daha oyun / pozisyon bilgisi olanı tabi. ve bonservisi ile, yetti artık kiralık aldığımız adamları sonraki sezonlarda tekrar arayıp kulüplerinin kapısında yatmak.
    33 - 34 yaşında adamları takıma dolduracağımıza gerçekten gençlere ve dinamizme yönelmeliyiz.

    sonuç: 1-2 transfer (arda değil!) / babel gönderilmeli talip bulunursa.

    forvet: (1 as 2 yedek toplam 3 adet)
    işte geldik şimdi en civcivli kısma. bana bir tane kız bulacaksınız, dört elementin ortasında onu öpeceğim ve alev topu duracak! *
    diagne ile başlayalım. satamayacağız ve yaptığımız 13 milyon euro'luk bir yatırım var ortada. her halükarda üçün birisi diagne oluyor başka çözüm bulamıyorum kafamda. ki kalması faydalı olabilir belki bir şekilde. sonuçta fizik olarak güçlü, iyi bir kamp ve mental yardımcılık ile belki işe yarar bir yatırıma dönüşebilir. ah ulan o 13 milyon euro elde olacaktı ki.
    gelelim diğerine, radamel falcao garcia. 7 milyon euro senelik para kazanıyor bu abimiz, katkısı adem büyük kadar. e o zaman adem büyük alınsaydı tek başına, neden falcao geldi ki? ademle oynardık tüm sezonu ve yine bu kadar olurduk bana sorarsan. bu sözleşmesinden nasıl çıkılacak, gelen teklifi kabul edip gidecek mi onu da bilmiyorum.
    son olarak adem büyük, yeminle bu sezonun en önemli transferi olacak deseler gülüp geçerdik ama adem alınmasaydı ne durumda olurduk düşünebiliyor musunuz? sadece falcao'ya güvenseydik?
    en üzüldüğüm isim de andone oldu, yazık çocuğa. kesinlikle potansiyeli var, keşke daha fazla izleyebilseydik ama kader. gerçi kader de değil, rize kasaplığı. ulan rize inşallah sezon sonunda ağlaya ağlaya bağıra bağıra küme düşersin!
    transfer yapılmalı. diagne elde kalsa (ki kalacak) ve adem ikilisi ile devam etmeye çalışmamalıyız. durağan değil, çalışkan bir forvete ihtiyacımız var. pivot değil, yaratıcı - çalışkan bir forvet bulmalıyız. ve bütçemize de uymalı. kolay mı? değil valla ama bir şekilde yapılmalı.

    sonuç: 1-2 transfer + adem / diagne teklif alırsa satılabilir alınmazsa kalır - falcao gönderilmeli.

    genel sonuç: en az 13 - en fazla 18 transfer yapmamız lazım. eldeki bir çok futbolcu ile vedalaşmamız lazım.

    drastic eylemler almalıyız. başka bir yolu yok bu takımı buradan toparlamanın. yapılabilir mi? en az dediğimiz 13 transfer bile ffp kuralları çerçevesinde imkansız görünüyor bana kalırsa. elde çok fazla işe yaramayan isim var, bir çoğu para etmiyor.

    bunun için de çok ama çok ciddi çalışan bir scout sistemine dönüş yapmalıyız. emre utkucan ve bugüne kadar yaptığı scout transferlerinin sonuçları önümüzde, olmuyor belli.

    ve son olarak, teknik ekipte de aynı drastic eylemleri harekete geçirmemiz lazım. ne kadar sert, ne kadar acımasız yaparsak bu değişimleri önümüzdeki yıl o kadar sağlam bir takım olma şansımız olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın