• 2257
    amaç gerçekten futbolumuzun kalkınması olsaydi eminim sıradan, normal insanların dahi ifade ettiği adımların bir kısmı çoktan atılmış olurdu. bugüne kadar yabancı sınırından dolayı zarar edildiği aşikar. hem büyük kulüplerimiz gereksiz oyunculara astronomik bonservis bedelleri ve maaşlar ödeyerek bu zarara ortak oldu, hemde ülke futbolu kaliteli kadro konusunda süreklilik saglayamayarak bu zarara ortak oldu. futbolu ve futbol ekonomisini doğru düzgün planlayamadiklari için büyük takımların küçük takımlardan yaptığı oyuncu transferi küçük takımlar için önemli gelir kalemlerinden sayılıyor. bu geliri alt üst etmemek adına sürekli bu kural icin yanlış kararlar verildiğini düşünmekteyim. tabi birde biz ne zaman başarılı olsak bu konu hortlatiliyir. o yüzden artık kemikleşmiş olan bu nedeni dile getirmeyi gerek görmüyorum. halbuki mevcut 14 türk oyuncu oynatma zorunluluğu geldiğinden bu yana ortalıkta ne fais fiyatlara oyuncu transferi, ne astronomik maaşlar dolasmiyor artık. üstelik ülke dışına yerli ve yabancı oyuncu transferlerimiz artmış durumda. (https://www.transfermarkt.com.tr/...leihe=&intern=0) gelir ve gider durumları daha dengeli. eskisi gibi uçuk kaçık zararlar yok. hele ki başımızda ffp ve tff'nin oluşturduğu uygulamalar varken kolay kolay hiç bir takım transferde eksi yazamaz. işin aslı şu ki aklı başında olan kulupler yurt dışına transfer yaptıkça para kazanmaya başladı. bir nevi paranın kokusunu ve tadını almaya başladı. bu konuda ki beklentim en çok ,su an için, trabzonspor'da. uğurcan, abdulkadir gibi oyuncularıni bu yaz iyi bedellere satarlarsa bunu herkes daha net şekilde görecek.

    gerçekten ülke futbolunu kalkındırmak isteseler yapılabilecek çok güzel uygulamalar ve düşünceler var.
    1) her başkan kendi dönemindeki gelir-gider farkindan sorumlu olacak.
    2) liyakat sahibi insanları başkan yapacaklar ve renk gözetmeksizin aykırı eylem ve talimatlarda bulunan herkese sert yaptirimlar uygulanacak.
    3) kulüplerin a takimlari için harcadığı bonservis ve maaşın %10 u kadarını alt yapıya harcama zorunluluğu getirilecek
    4) tesisi olmayan takım super lig' de yer alamayacak.
    5) her sene alt yapıdan 1 oyuncunun lig maçlarının en az yarısında ilk 11 başlama zorunluluğu getirilecek veya direk a takımda 1 alt yapı oyuncu zorunluluğu getirilecek.
    6) yerli ve yabancı oyuncularda maaş konusunda üst sınır getirilecek ve örtülü ödenek, sponsor karşılaması gibi uygulamalara yaptırım uygulanacak.
    7) alt yapı oyuncuları ile performans karsiligi sözleşme imzalanacak. aslında bu konuda fifa'nin ise dahil olması gerektiğini düşünüyorum. madem amaç rekabet ortamı yaratmak o zaman maaş konusuna dikkat edilmeli. özellikle avrupa'da oyuncu maaşları astronomik seviyelerde. fifa yeni model sözleşme kuralı getirerek sabit maaş+performansa dayalı bonus şeklinde ayarlama yapabilir.
    8) yapılacak yabancı oyuncu transferlerinde belirli sayıda 25 yaş altı kuralı getirilebilir.
    9) yapılacak yabancı oyuncu transferi konusunda epl taktığın benzer şekilde belirli sayıda milli maça çıkma şartı aranabilir. ya da belirli liglerde alt yapı eğitimini almış oyunculara yönlendirme yapılabilir.
    10) yerli yabancı herkes ile tl bazında sözleşme yapılma zorunluluğu getirilebilir.
    11) yine fifa tarafından alınacak bir karar ile imza parası vs gibi saçmalıklar kaldırılabilir.
    12) menajer ücretleri kontrol altına alınmalı ve ödemeyi kimin yapacağı netlestirilmeli.
    13) alt yapıdan yetişen oyuncular ile ilk sözleşme yapma hakkı tek taraflı olarak, 21 yaşını geçmeyecek şekilde, kulübe verilmeli. maaş konusu ise tff tarafından belirlenen miktar ile başlatılıp sonraki yıllar performansa göre yapılacak olan ve yine tff tarafından belirlenen oranlar miktarınca arttırılmalı. oyuncu 20 yaşına geldi ise maaş konusu oyuncu ile kulüp kararına devredilmedi. anlaşma olmaz ve sözleşme devam ediyor ise yine tff tarafından, yapılan yatırım, verilen maaş, kar elde etme vb etkenlere bakılarak belirlenecek bonservis miktarı ile oyuncu transfer yapabilmeli. tabi burada kuralları tff belirleyecek dedim ama fifa benzer kural cikartmaz veya uygulamaya destek vermezse önerinin bir hükmü olmayacak.
    14) 32 yaş üstü yabancı oyuncu sayısında sinir getirilebilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın