• 69
    (bkz: coach)

    nereli olduğu merak edilendir.

    ülkede kullanılan “yabancı” ve “yurtdışı” kelimeleri çok derinlerde bir yerlerde birilerini ve bir yerleri anlatıyor ama tam olarak muhattapları da bulunmamakta.

    örnek olarak sosyal tartışmalarda çok kullanılan kelimeler grupları:
    “abi yurdışında şöyleymiş böyleymiş.”
    yurtdışında ayağını yola bir atıyormuşsun arabalar hemen duruyormuş.”
    “yurtdışında yaşayacağım abi ilerde”

    hangi yurdışı mesela? kamboçya? çin? rusya? abd?

    yabancı teknik direktör... fatih hoca’nın olmadığı dönemler biz de dahil tüm türk taraftar sohbetlerinden hemen herkesin işittiğini düşündüğüm bir kaç örnek;

    “yabancı teknik direktör olacak abi, kurumsallaşacaksın.”
    “türk teknik direktör kim var abi, yabancı getireceksin takıma.”

    yav yabancı tamam da, nerenin yabancısı? alman mı fransız mı rus mu? almansa feldkamp mı arıyorsun, skibbe mi? italyansa ancelotti de var prandelli de. e sinyor mancini’yi de beğenmedik. anadolu takımları eski yıldız futbolcu eğitim kampına döndü yılmaz vural’ı 1234. kez geri getirmemek için.

    geçeceğiz abi, yabancı diye bir şey yok yeni dünya’da. sistem ve eğitim var. almanya’nın tesisleşme ve altyapıları, ingiltere’nin futbola bakış açısı, hayatı ona göre dizayn etmesi var. hollandası, ispanyası hepsinin kendine özgü futbol kültürü ve organizasyonu var.

    türk kulüpleri atılım yapmak istiyorsa hedeflerine göre; muhattap alacağı birilerini örnek almalıdır. modern arabayı icat eden adam, asırlar önce tekerleği icat edenden utanmayıp onun çıkarımını kullanmış, hagi bu siteyi oluştururken “eee ekşi szlük var zaten, yapmayalım yaa” dememiştir. tarihteki tüm icatlar ve geliştirmeler, önceki tecrübeler sonucunda yapılmıştır.

    derwall’i, cruyff’u, guardiola’yı getirirsen bir sistem oluşturur ve yıllara damga vurursun. skibbe’den sonra rijkaard’ı, ondan sonra hagi, mancini, riekerink, tudor getirirsen günü bile kurtaramassın.

    benim aktüel futbol bilgim “sistem oluştaracak adam” bilmeye yetmiyor malesef.* ama bu platformda, böyle teknik adamların analizlerini yapan çok güzel yazarlar var mesela. kulüplerse bu ekonomik şartlarda çerçevelerini değiştirmek zorundalar zaten.

    minimum 2025’e kadar avrupa yakası sınırları içerisinde görüşmemek dileğiyle sevgili coach... yani diğer semtleri bilmem de beyoğlu, florya, seyrantepe gibi yerlerde ihtiyaç yok.

    (bkz: %100 yerli fatih terim)
App Store'dan indirin Google Play'den alın