• 468
    new york'ta ki bronx hayvanat bahçesindeki bir kaplanda "kuru öksürük" görülmesi üzerine test yapılmış ve pozitif çıkmış virüs.

    bu hayvanlarda görülen ilk vaka deniyor.

    ayrıca aynı hayvanat bahçesindeki 6 farklı kedigilde de benzer semptomlar görülmüş ve teste alınmış.

    virüsün asemptomatik görevlilerden bulaştığı düşünülüyor.

    evcil hayvanı olanların, ozellikle kedigil familyasından, bilgisine.

    daha önce de bahsettiğim gibi, virüs yeni ve kimse net birşey bilmemesine rağmen her gün ısrarla tv'ye çıkarılan bilim insanları "evet-hayır" gibi net yorumlarda bulunuyor ve bu çok tehlikeli.

    bugün de yanılmıyorsam biri "sinekten bulaşmaz" gibi bir yorum yaptı, daha önce de "kediden köpekten, kuştan bulaşmaz" diyorlardı.

    netleşene kadar her ihtimali düşünüp tetikte olmamız en sağlıklısı.

    edit: yıllarca kedi beslemiş biri olarak kedilerde gözüken corona türü fip'ten daha önce bahsetmiştim ve bu hastalık için yapılması gereken aşı ana aşı grubu içerisinde değil isteğe bağlıdır. etkinliği de kesin değil %60-70 bandında.

    ana aşı grubu kuduz vb aşılardır ve uzun süre evcil hayvanı olan kişiler bile bu hastalıktan,aşıdan haberleri olmadan evcil hayvanlarını kaybedebiliyor. bir de aşının ciddi yan etkileri olduğundan özellikle evde tek hayvanı olanlara hayvan zaten izole yaşayacağı ve bulaşı ihtimali düşük olduğundan, yaptırılması veterinerler tarafından önerilmemekte.

    her memelide olan virüs diğer memeliye geçecek diye bir düşünce de yoktur, bilimsel olarak tedavi-aşı çalışması yapılabilmesi için örnek vaka konulması gerek. fip'in insana bulaşmış türü görülmediğinden insan üzerinde bir çalışma yapılmamıştır.

    son olarak: kedi ve köpeklerde "corona aşısı" diye bir şey yoktur, corona genel bir grubun adıdır dolayısıyla genel bir gruba hitap eden bir aşı mümkün değildir.

    rica ediyorum önce bilgilenelim, sonra bilgilendirelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın