• 307
    eksi sozluk’te yazdigim entry’i buraya da kopyalayayim eger vaktiniz varsa okursunuz.

    --- alıntı ---

    yazmayayim dedim ama illallah geldi. oncelikle doktor degilim, alanim hukuk. ama 18 yasinda agir bir zature gecirmis, asisini oldugum domuz gribinden ateslenmis, kronik faranjit, bronsit, ve 18 yasinda gecirdigim zaturenin yan etkisi oksurukten yillarca muzdarip oldugumdan (cok sukur artik oksurmuyorum) ve gribi, soguk alginliklarini her yil en az bir kere yasadigimdan virusten hasta olan insanlari az cok anlayabilirim.

    ama gordum ki burada inanilmaz bir panik, hepimiz olecegiz havasi, dunyanin sonu geldi mantalitesi hakim. ve ben de birseyler yazma geregi duydum.

    1. oncelikle sakin olun, tedbir ile panik arasindaki farki anlayin.

    2. bazilariniz doktor ismi ve kaynak belirtmeden “bir program izledim, doktor bir kisi 600 kisiye bulastirabilirmis dedi” der insanlari galeyana getirir, digerleri coronavirus ile ilgili olup olmadigi belli olmayan hastalarin videolarini paylasip korku ve panik salmaya calisir, oburu sosyal medyadan bir link verip “sonumuz geldi haci” der. allah askina su panikte sosyal medyaya bakmayin. konunun uzmani doktorlarin programlarini izleyin tamam. ama sosyal medyayi bi birakin. orda inanilmaz bir bilgi kirliligi ve saptirma var. birileri bu korkudan besleniyor.

    3. dr. mehmet oz’un videolarini izleyin mesela, olaylara daha hakim daha sakin ve cok basit anlatiyor.

    4. ınstagram’da orda burda gundeme gelmek icin ya da unlu olmak icin “ay ben de korona oldum cok aci cekiyorum” diyen evlilik yarismacilarini sorgulayin (inanmayin demiyorum sorgulayin).

    5. gozlemlerime gore belli ki bu virus bir yerde hepimize bulasacak kacis yok. o yuzden o virus ile yasamasini ogrenmeli. aman bana bulasmasin degil, bana bulasirsa insanlara nasil bulastirmamaliyim ne yapmaliyim mantalitesinde olmak lazim.

    6. common sense bol c vitamini tuketin. tuvalet kagidi, kolonya, sabun vs. zulalamaktansa markete giderseniz meyve sebze gidalari alin bagisiklik sisteminizi guclendirin. sicak corba, limonlu cay icin. dedigim gibi bu bir common sense ve gribe karsi mucadele icin en dogal baslangic. acil durum antibiyotiginiz varsa hazirda tutun ve bireyler ile temaslardan kacinin. evinizde yasli birisi varsa ve kotu hissediyorsaniz hemen ona bildirin. odalarinizi ayri tutun veya baska varsa imkaniniz baska bir eve gidin.

    7. mumkun oldugunca evde kalin ama ara ara kalabaliktan uzak yuruyus, hafif kosu ve spor yapin. dr. oz sporunsa onemini belirtiyor. disari cikmak demek illa avm’ye, restorana, gece kulubune gitmek demek degildir. varsa evcil hayvaniniz onu gunde bir gezdirin. kalabalikla mesafenizi koruyun. acik hava en faydali seydir bu kadar da hapsetmeyin kendinizi.

    son olarak korku ile yasamayin. siz bu kadar korkarsaniz koronaya ne gerek var amina koyayim siz zaten olmussunuz. amerika 100 yil once gene boyle salgin ekonomik kriz devami ikinci dunya savasina giderken franklin roosevelt “sadece korkunun kendisinden korkun” demisti. gene dr. oz’de gecen jimmy fallon’a cikip “insanlarda bir korku var cunku insanlar anlamadigi ve bilmedigi seylerden korkar.” demisti.

    panik yapmayin, korkmayin bu gunlerde gecer.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın