resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 23568
    ferguson’un otobiyografisini okuyanlar hemen hatırlayacaktır; sir takımının psikoloji ve motivasyonunu yukarı çekmek, aynı zamanda da rakiplerin psikolojisini bozmak amacıyla yaptığı bilinçli davranışları orada çok güzel anlatmakta. hatta bu konuyla ilgili yazdığım bir yazıda ilgili kısımları aktarmıştım, altta sadece yazının ilerisinde fatih terim özelinde değineceğim kısmı yazacağım:

    “sıra dışı numaralar yapmaya çalışıyordum. artık klasikleşmiş, sezonun ikinci yarısında tempomuz ve azmimiz yükselecek sözüm de bunlardan biriydi. carlo ancelotti’nin 2009 kışında bunu çözdüğünü gördüğümde şaşırmıştım. aşağı yukarı şöyle bir cümle söylemişti: alex united’la sezonun ikinci yarılarında daha güçlü olduğunu söylüyor ama biz de öyleyiz. gerçekten bunu her sene yapardım. sezonun ikinci yarısını bekleyin derdim ve işe de yarardı. bu sözler oyuncularımızın zihnine işlediği gibi, rakipler için de sürekli zihinlerini kemiren bir korku unsuru olurdu. onların gözünde manchester united sezonun ikinci yarısı bir işgal ordusu, bir cehennem azabı haline gelirdi.“

    şimdi buraya kadar tamam. ferguson’un nasıl zeki bir adam olduğunu her haliyle ortaya koyan bir davranış yaptığı. bir de bizim tarafımıza bakalım. fatih terim geçtiğimiz gün bir röportaj verdi. bu röportajda çok önemli bir kısım dikkatimi çekti, yine aynen aktarıyorum o kısmı:

    galatasaray'da hep ikinci yarılar farklı oldu. benim en büyük güvenim şu, beraber çalışma imkanımız var. avusturya'ya neredeyse genç takımla gittik. onun acısını da çektik. haftada 3 maç da oynamayacağız. daha diri, daha beraber çalışmış her şeyi iyi anlamış bir takım olacağız. yeni yılı kutlarken son maçımızdan sonra fazla da bir şey söyleyemedik ama baktığımızda galatasaray'ın nasıl oynaması gerektiğinden bazı işaretler, örnekler gördük diyebilirim.”

    anahtar cümle:“galatasaray’da hep ikinci yarılar farklı oldu.”

    baştaki ferguson demecine ne kadar benziyor değil mi?

    işte kurt teknik adamlık böyle bir şey. bazen rezil bir performans sergilersin ama yaptığın küçük bir hareketle her şey değişir. burada hocanın verdiği demeci çok değerli buluyorum. arda konusu bu kadar gündem olmasaydı rakipleri de epey baskıya alacak bir açıklama diyebilirim. kritik bir psikolojik hamle.

    bazen hocayı çok yeriyorum ama bu konuda da kimse övmeyince özellikle belirtme ihtiyacı hissettim. böylesi önemli bir demecin, psikolojik hamlenin dikkat çekmemesi üzücü bir şey.

    hepiniz fatih terim düşmanısınız. *

    şaka tabi canım...
App Store'dan indirin Google Play'den alın