• 2196
    yabancı kurallarına baktığımız vakit bence seyir zevki ve kalitesi en yüksek 2 lig olan premier lig ve bundesliga’da yabancı kuralı şöyle:
    premier lig
    burada herhangi bir yabancı kısıtlaması yok çünkü bu insanlar gerizekalı veya artniyetli değil.peki “milli takım başarısı” ve marşlarını okuyabilmek için ne yapmış bu insanlar? 21 yaş üstü 17 oyuncu olabiliyor kadroda.yani altyapıdan oyuncu olmak zorunda. böyle tempolu ligde de pek tabi 17 kişiden fazlası gerek.
    bundesliga
    burada da yabancı kısıtlaması yok.sadece 12 alman bulundurma zorunluluğu ve 8 altyapıdan oyuncu bulundurma zorunlulukları var.
    bonus:büyük ligler ve takımlar için futbolcu fabrikası olan 2 lig eredevisie ve jupiler pro league(belçika)
    eredevisie
    sınırsız yabancı.
    jupiler pro league
    sınırsız yabancı.altyapıdan yetişen en az 6 oyuncu.
    görüldüğü gibi bütün milli takımları(ingiltere dışında ki o da artık iyi olacaktır) başarılı olan ve avrupada başarılı olan liglerde yabancı serbest.bunun yerine (mantıklı olarak) altyapıdan oyuncu zorunluluğu var.bizde ise bu sayı sadece 2. altyapıdan sadece 2 oyuncu zorunluluğu var ve olay üretemememiz.burada art niyet var zaten yabancı sınırı tamamen art niyetle getirilen bir şey.peki eğer bir gün aklı selim, objektif biri gelirse ne yapmalıyız. bence yapılacak en güzel şey yabancıyı serbest bırakıp aynen ingiltere’deki gibi 17 adet 21 yaş üstü futbolcu sınırlaması koyup geri kalan kadroda en az 4 olmak üzere maç kadrosunda 2 altyapıdan yetişmiş futbolcu zorunluluğu getirilmesi lazım ve altyapıdan yetişmiş futbolcusunu bir sezonda belli bir süre oynatmış takıma prim verilmesi gerektiğini düşünüyorum. hatta ilerleyen aşamalarda altyapıyı düzelten ve ekmeğini yemeye başlayan takımlar çoğalınca altyapıdan 1 futbolcuyu maçta oynatma zorunluluğu dahi getirilebilir.evet takımlarımız inatla altyapıdan topçu çıkarmıyor ve yatırım yapmıyor ama bu yabancı sınırıyla asla çözülemez sadece klüpleri maddi ve sportif açıdan sıkıntılara sokar. gördüğünüz gibi üreten liglerde özellikle kadroyu gençleştirmek ve altyapıdan futbolcu oynatmaya teşvik etmek esas. açıkçası en beğendiğim ingiltere’de uygulanan ama ligimizin temposu düşük ve futbol oynanmadığından(hakemlerin rezil oluşuna takımların art niyetli ve futbolu oynamak yerine katletmeyi seçmeleri neticesinde) takımlar ısrarla 17 kişiyi sonuna kadar kullanır ama olası sakatlıklarda mecburen genç futbolcu oynatırlar. ve nispeten bu sistemden sonuç alınmış olur. tff 1. ligde ise bu kurallar daha sıkılaştırılıp bu sayı 10-12 ye kadar düşürülüp maç kadrosunda altyapıdan futbolcu zorunlulukları ve hatta 11 de altyapıdan futbolcu zorunluluğu ile süper ligin oyuncu ihtiyacı burdan karşılanabilir ve çıkan takımlar daha dinamik ve sürdürülebilir yapılarının yanında düşenlerin otomatikman serbest düşüşe geçmemeleri için yapılanmaya gitmeleri gerekecektir. bunun neticesinde de bir süre sonra türkiye’nin tüketici bir ligden üretici bir lige evrileceğini düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın