• 25
    fatih terim'in 20 sene önce* kralını yapıp bu sezon* eline yüzüne bulaştırdığı, takımımızın en büyük sorunu olan şey. öncelikle ülkemizde ''genç oyuncu ucuz olur'' ve ''bırakın gençler oynasın'' gibi iki saçma düşünce var. genç ve hazır oyuncu ucuz falan olmaz kardeşim onu bir geçeceksin. sen marcao'yu portekiz lig sonuncusundan 4 milyona alıyosun piyasa bu artık. sana brezilya'daki, gana'daki hazır oyuncuyu bırakmazlar zaten o oyuncu da seni tercih etmez. ucuza ozornwafor'u alırsın 2 3 sene sonra formanı giyecek düzeye gelir, o da belki.

    ikincisi de sahadaki 11 oyuncuyu da gençlerden oluşturmak gibi absürt bir düşünce olamaz. geçen sezon* ligimizde gençleriyle ön plana çıkan trabzonspor'un en önemli futbolcusu 34 yaşındaki sosa'ydı. sağ bekinde 34lük pereira, santraforunda 33lük rodallega, sol kanadında 29luk nwakaeme-novak ikilisi vardı. hatta bunlara bir tane daha tecrübeli stoper eklense trabzon belki de şampiyon olacaktı. bu sezon* da 40 yaşındaki emre belözoğlu fenerbahçe'nin sahadaki en büyük gücü konumunda.

    yine geçen sezon* avrupanın en flaş ekibi olup şampiyonlar liginde yarı final oynayan ajax'ın orta sahasında 32lik schöne, forvetinde 30luk tadic vardı. hatta tadic sezon başında 12 milyon euro'ya transfer edilmişti. genç oyuncu yetiştirmede dünyanın en büyük markası olan ajax 30 yaşında adama 12 milyon euro verip, orta sahasında 33lük adam oynatıyor bizim taraftarımız ffp kısıtlaması içinde olduğumuz halde bonservisi olmadan gelecek 32lik banega'ya ''yaşlı'' diye burun kıvırıyor. hayır kardeşim banega yaşlı falan değil. sen 30 yaşında belhanda ve 33 yaşındaki nagatomo yerine 32lik banega'yı alıp 21 yaşında bir sol bekle oynatırsan takımın yaşlanmış mı olacak?

    yapılacak şey basit. hocanın taa 20 sene önce yaptığı şey. omurgayı oluşturucak 4 oyuncuyu ''yaşlı'' yani tecrübeli olarak seçip taffarel, popescu, hagi, ve hakan -26 yaşında olmasına rağmen tecrübeliydi- gibi. kalan 7 oyuncuyu da okan, suat, emre, ümit, hasan gibi daha enerjik oyunculardan kuracaksın. mevcut takıma bakarsak muslera, luyindama - hakan örneği gibi- ve falcao zaten elimizde. bunlara yaşına bakmaksızın takımın beyni olacak bir hagi ekleyip -mevcut durumda en ideali banega- etrafını enerjik oyuncularla doldurmak zorundayız.

    yani sorun banega'da ya da merkeze gelecek yaşlı bir oyuncuda değil. sorun takımı yönetecek belhanda'nın yetersizliği, sorun dinamik olması gereken mariano'nun, nagatomo'nun, babel'in, feghouli'nin, n'zonzi'nin yavaşlığında. transferde adı geçen oyuncuyu yaşlı veya genç olarak ayırmaktan vazgeçip sahadaki görevine uygun olup olmadığına bakmak gerek. 20 yaşında oyun kurucu olmaz kardeşim olmaz. ha varsa 80 milyon euron al de jong'u koy. city aptal yani 33 yaşındaki silva'yı hala oynatıyor. o pozisyondaki adamın tecrübeli olması kötü bir şey değil hatta avantajdır tıpkı kaleci ve santraforda olduğu gibi.

    --------------muslera--------------
    linnes--luyindama--marcao--dinamik bek

    ------lemina(k)--banega--dinamik os------

    --pırpırkanat---falcao------onyekuru(k)

    2020/2021 sezonu için yapılabilecek en iyi iş bu. mariano ve yuto'nun sözleşmesi bitecek. belhanda, feghouli, babel ve maicon'u sat. banega'yı bonserissiz al, orta sahaya gerekirse mert hakan'ı al hatta ömer bayram'ı koy. sol beke ve sağ öne de iki tane koşan adam bul. rodriguez'i paoktan bulduğun gibi. yani ne yapabiliyor muşuz? hem banega'yı alıp hem gençleşebiliyormuşuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın