• 60
    günümüzde yabancı teknik direktörün ligimizde başarılı olmasının tek yolu ülke dinamiklerine uygun ve hakim olması.

    ülke futbolunun değil, ülke dinamiklerinin. nedir?
    bir kere magazinsel olması lazım. örneğin mantık dışı tepki veren bir yapıda olması lazım sumidica gibi. böylelikle bir süre adın anıldığında futbolun değil, magazinin konuşulacak. bir şeyler denemek için alan bulabileceksin.

    sonra, karizmatik bir çirkef olması lazım. mesela mourinho. böylelikle tartışılmaya başlandığı an konuyu başka yere cekebilmeli ve kendisine alan yaratsbilmeli. karizması olmadan çirkeflesirse ama gidişi hızlanır. 1 yil once şampiyonlar ligi kazanmış mourinho çirkefligi ile, manu daki mourinho çirkefligi arasında büyük fark var. adam aynı adam, çirkeflik aynı çirkeflik ama manudayken gözümüze çok battı.

    hızlı başlayan bir tarzı olması lazım. yani pragmatik yaklaşımla kısa vadede iyi sonuçlar alabilmeli. yani klopp değil, pep değil heynckess olmalı. 'emeklilikten döndü 20 puan fark attı 'olmalı.
    ülkemizde insanlar sonuç odaklı yaşıyorlar. eğer maaşi iyiyse sevmediğimiz işi yapıyor, eğer derdi tasası yok evi gecindiriyorsa sevmediğimiz kişiyle evleniyoruz.
    elbette azımsanmayacak bir kesim sürece önem veriyor. ancak kısa vadede bir şey göremeyen 'sonuç odaklı kesim' öyle bir bağırıyor ki, mantıklı insanlar savunamiyor.
    'adam olacak çocuk bokundan belli olur' kafası çok hakim ülkemize.

    sonra, zorluklarla baş edebilmesi lazım. bugün iki üç kulüp hariç her takımda oyuncular maaşını geriden gelerek alıyor. hakemler oyunun önünde. taktik kasmaya elverişsiz, durağan bir oyun oynanıyor. yönetimler, günümüzde azalsa da, hocaya çok karışıyor.

    sıra uzayıp gidiyor. ülke iklimi değişmeden yabancı td ler ancak yukarıdaki şartları sağlıyorsa başarı yakalar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın