resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:71
Uyruk:Türkiye
  • 22311
    diyelim ki uefa sıralama sisteminde en zayıf torba olan son torbada yer alan azerbaycan milli takımı, avrupa şampiyonası'na katılmak için eleme gruplarına giriyor. beş takımlı bir grup var ve ilk iki sırada yer alan takımlar gruptan çıkacak. grupta azerbaycan'la birlikte 2018 dünya kupası üçüncüsü belçika ve çeyrek finalisti rusya var. diğer takımlar ise atıyorum macaristan ve izlanda. azerbaycan milli takımı'nın başında genç bir hoca var ve ikinci olup bu gruptan çıkıyor. ertesi gün herkes bu genç hocayı konuşur, azerbaycan futboluna seviye atlattığından falan bahseder. işte fatih terim tam da bunu yapmış, son torbadan elemelere giren türk milli takımı'nı izlanda, macaristan, dünya kupası üçüncüsü isveç ve çeyrek finalisti isviçre'nin olduğu gruptan çıkarmış, 96 avrupa şampiyonası'na katılarak dipteki türk futbolunu o dönem için hayal edilemeyecek seviyelere getirmiştir. galatasaray'ın başına geçtikten sonra da senelerce avrupa'da aslanlar gibi mücadelesini etmiştir. o yüzden, sıkça spor basınında ve sosyal medyada denk geldiğim ülke puanına katkı etmediği ve zarar verdiği yönündeki tenkitleri saçma ötesi buluyorum.

    kendi içimize gelecek olursak;

    ben spor yazarı ya da eleştirmen değilim. kendi haline bir galatasaray taraftarı olarak, beni galatasaray'ın durumu üzüyor. fakat; galatasaray kötü durumdaysa, o kötü durumdan kurtaracak adamın -kötü durumun nedenlerinden biri kendisi olsa bile- fatih terim olduğunu biliyorum. bunun adı "terimspor"luluk ya da "terim'i galatasaray'dan çok sevmek değil". tam tersi çok sevdiğim galatasaray'ı hızlı bir şekilde onun geri getirebileceğini düşünmek.

    geçmişte çok daha kötü durumlara düşmüşlüğümüz vardır. anadolu'nun her köşesinde, maçlar sırasında "kümede kal galatasaray" tezahüratlarına maruz kaldığımız olmuştur. sonra terim çıkmış, dalga geçilen o galatasaray'ı şampiyonlar ligi'nde devlere kafa tutan, kadıköy'de şampiyonluk kutlaması yapan bir takım haline getirmiştir.

    şimdi hepimizin ağzından salyalar akarak izlediği, avrupa devlerine kafa tutan daha düşük bütçeli takımlar var ya... terim onu, bizim galatasarayımızla defalarca yapmıştır. hatta 1996-2000 arası paralarını alamayan futbolcularımızın kritik avrupa maçlarından önce topluca idmanlara çıkmadığı dönemde yapmıştır. 1999-2000 sezonunda berbat başlanan bir avrupa macerasını, "her şey bitti" denildiği anda düzelterek uefa kupası'yla neticelendirmiştir.

    bütün bunları yazıyorum ama amacım geçmişteki başarıları üzerinden fatih hoca'yı savunmak değil. hatalar yapmıştır, yanlış kadrolar çıkarmıştır, bana göre galatasaray'ı mevcut durumundan kurtaracak adam terim'dir ama bir başkasına göre değildir... bunlar farklı mevzu. lakin yukarıdaki başarıları elde etmiş, çoğumuzun gördüğü şampiyonlukların yarısından fazlasına etki etmiş bir adamı eleştirirken, sıradan bir teknik direktörü eleştirdiğimiz cümleleri, hatta aşağılayıcı kalıpları kullanmamalıyız diyorum. çoğumuzun hassas olduğu konu bu ve tartışmaların büyük bir kısmı bundan ötürü çıkıyor. yoksa kimse eleştirilmez değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın