• 23129
    (bkz: #2756071)

    ilk 10 hafta sonunda ortaya hic bir sey koyamamasina ragmen henuz bir sey kaybetmemis olan takim. birlikte kamp yapmamis bir takim, yogun mac temposu, farkli sistem, bir cogu kiralik 13 yeni transfer, sakat bir santrfor, yazi afrika kupasinda gecirmis 3 as oyuncu, ve transfer doneminde manevra yapabilmek adina yaslanan bir kadro. su an icinde bulunulan durumun sebebi cok.

    terim cok malzeme isteyen, ve malzemeyi sezon icinde isleyen bir teknik adam. her zaman da boyle olmustur. 2000 sezonunda bile yil icinde dogru dizilisi ve sistemi deneme yanilmayla ogrendi, 2011'de semih ve emre'yi kadroya sokarak sistemi oturttu. bu sene de ilk yari boyle gececek, bu kacinilmaz. mesele devre arasina kadar minimum hasarla girebilmek.

    ***

    ocak ayinda neler yapilacak? neler yapilabilir?

    galatasaray icin korkunc derecede kritik bir transfer donemi oldugu kesin. finansal fair play kiskacindaki takimlar tasin suyunu cikartmak durumundayken galatasaray yillardir yaptigi aceleci hamlelerle kendini gitikce koseye sikistirdi- ve ocak ayinda atacak kursun kagit uzerinde yok. butce, yok. yabanci kontenjani, yok.

    belhanda, feghouli, babel satilabilir mi? mariano ve nagatomo'nun en az biriyle yollar ayrilacak. luyindama belki aciliyetten degerinin altina elden cikarilacak belki diagne "kirdilrilacak". yabanci kontenjani acabilmek icin seri'yle yollarin ayrilmasi dahi mumkun. belki bonservisle degil, kiralik olarak transferler yapilacak, onyekuru gibi... tum bu hareketliligin icinde sistem degisikligine dahi gidilebilir. kisacasi belirsizlik olabileceginin en ust seviyesinde.

    elde edilmek istenen sonuclar belli: galatasaray orta sahasinda galatasaray takima tempo kazandirmak, topsuz kosu kalitesini artirmak, ve kanat hucum aksiyonlarini tekrar isler hale getirmek zorunda. bunu yapabilmek icin asagidaki sorulara cevap vermek gerekiyor:

    1) galatasaray sol tarafini nasil akar hale getirecek? babel'i cikarmanin ise yaramasi icin iyi bir bek takviyesi sart. babel kalirsa takimin gobekten ve sagdan akiciliginin ciddi tamir edilmesi lazim. bu denklem nasil cozulecek?

    2) galatasaray sag tarafini nasil isletecek? bu finansal sartta mariano'yu gonderip linnes'le o bolgeyi doldurmak istenen cozum olacak mi? feghouli linnes'in onunde oldugunda her sey cozulecek mi? bu ikili verimli olsa dahi solda babel sagda feghouli hucumdaki sorunlarin devamina yol acacak mi?

    3) galatasaray'in orta sahasi kagit ustunde kalite olsa da hucum gucu cok yetersiz bir uclu. nzonzi ve lemina simdilik o bolgeye en oturan iki isim, fakat lemina'ya guvenip sezona devam etmek iyimserlik mi? belhanda elden cikarilabilecek mi? seri istenen veya beklenen isim mi, yoksa yol yakinken nzonzi/lemina uclusunu daha ofansif bir isimle tamamlamak daha mi dogru? taylan antalyali, emre akbaba gibi isimleri ciddi bir aday olarak bu denkleme almak ne kadar gercekci?

    bu sorularin dogru cevabi yok, ama bir cevaba ihtiyaci var. yonetim ve teknik ekip sorunlari cozmeye calisacak- fakat sartlar zor.

    benim gorusum kadronun bir nebze daraltilip, eldeki oyunculari kazanmak ve takim olarak form tutmanin on planda tutulmasi. fakat 2 transfer yine de sart gibi gozukuyor:
    1) mariano/linnes yer degisikligi,
    2) nzonzi onunde lemina ve seri'de israr.
    3) falcao'nun hayata donmesi.
    4) belhanda, babel, feghouli'den herhangi birinin elden cikarilmasi,
    5) solak, hucumcu bir solbek transferi.
    6) elden cikan oyuncuya gore bir sag veya sol kanat oyuncusu transferi.
    7) jimmy, taylan, ahmet, emre, yunus, adem, atalay, emre akbaba, sener, emre tasdemir'in kupa maclariyla form tutmalari. yararlanilmayacak oyuncularin kiralik verilerek kadronun siklastirilmasi.
    8) en onemlisi de yapilacak hamlelerin ocak 31'e birakilmamasi. zira galatasaray'in subat 2'ye kadar nispeten kolay, ve 9 puanla cikmasi gerekecek 3 maci var, ve bu donemde yakalanacak bir momentum takimi bahar aylarina tamamen farkli bir havada sokabilir.

    ***

    devre arasina kadar 10 mac var.

    sl: real madrid (d) 11/6
    gaziantep (d) 11/9
    basaksehir 11/22
    sl: brugge 11/26
    trabzonspor (d) 12/1
    alanyaspor 12/7
    sl: psg (d) 12/11
    ankaragucu 12/14
    goztepe (d) 12/21
    antalyaspor 12/28

    fiksture bakildiginda gorunen resim su: kasim ayi, tipki gecen sene oldugu gibi, bu sene de cok zorlu gececek. galatasaray'in en kolay maci madrid'den antep'e gidip antremansiz cikacagi mac, ki tam bir puan kaybi maci. milli takim arasinda bir cok oyuncu seyahat edecek. ligde basaksehir formda, trabzonspor kadikoy'le birlikte en zor 2 deplasmandan biri. ozetle... galatasaray kasim ayini galibiyetsiz, hatta puansiz dahi kapatabilir, bu mumkun.

    fakat...

    sampiyonlar liginde sonuc gercekten cok onemli degil. bu sene fark yaratan, gelecek icin umut veren bir takim yaratilamayacagi ortada. bu sartlarda bir ust tura cikmak ya da cikmamak cok buyuk bir fark degil.

    lige gelince: galatasaray gecen sene ilk yariyi lider basaksehir'in 6 puan gerisinde 29 puanla tamamladi. bunu taban olarak kabul edersek, ilk yari sonuna 30 puanla girmek gercekci bir hedef olacaktir. yani 2019'da kalan 7 lig macindan 14 puan almak gerekli. bu 14 puanin nasil alindigi cok da onemli degil- yani kasim'da alinacak maglubiyetlere ragmen iyi bir yil kapanis performansiyla galatasaray kendini ocak ayina atabilir.

    ***

    kisaca:

    - kasim ayi kotu gececek. taraftarin sakin olmasi, yonetim-terim gerginligini harlamamasi gerekli. terim bu kulubun sahip olabilecegi en iyi teknik direktor, basarisizlikta da destek gormesi gerekli. basarisizligin gorundugu anlar terim'in kendine en cok zarar verdigi anlar. burada taraftar tampon gorevi gormez ise yonetim istifalarina kadar giden ucuk senaryolar dogabilir.

    - takimin ve teknik ekibin kotu ruzgari aralikta dondurmesi taraftar destegiyle mumkun. sampiyonlar liginden 1 puanla dahi cikilsa bile artik onemli degil- onumuzdeki sene bir daha denemek icin hazirlik yapmali. yeter ki ligin ilk yarisinda 30+ puan yapilsin.

    - ocak ayi icin hazirliklar simdiden baslamali- ve sadece sampiyonluga odakli degil- gelecek sene de yararli olabilecek takviyeler yapilmali. teknik taktik kismi, oyuncu pozisyonlari terim'in isi. asil tema falcao, belhanda, feghouli, babel gibi artik son demlerine giren oyuncularla vakit kaybetmeyip, deger kazanacak, onunde yillari olan oyunculara yatirim yapmak olmali.

    tatsiz bir ay var takimin onunde- umuyorum ki senaryo 02/03'tekine degil, 18/19'dakine benzer.
App Store'dan indirin Google Play'den alın