resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21356
    fatih hoca, 2018-2019 sezonunda da cezalar ve sakatlıklar biraz da şampiyonlar ligindeki schalke maçlarında (u: 24 ekim 2018 galatasaray schalke 04 maçı ve 6 kasım 2018 schalke 04 galatasaray maçı) tedesco etkisiyle 3-5-2 dizilişini tercih etmişti.

    ilk olarak 10 kasım 2018 kayserispor galatasaray maçında denemişti ve hemen hemen hiç pozisyon vermeden güzel bir oyunla 3-0 kazanmıştık. ancak, hakem skandalının yaşandığı ve 1-1 biten 23 kasım 2018 galatasaray konyaspor maçında da denemiş ve üretkenlik anlamında çok sıkıntı yaşandığından olsa gerek hoca rafa kaldırmıştı.

    son olarak, 1 ekim 2019 galatasaray psg maçı ile hoca tekrar kullandı ve kaybetmemize rağmen iyi bir futbol izledik. peki bundan sonra ne olacak? hoca bu diziliş ile devam edecek mi, etmeli mi yoksa etmemeli mi?

    geçen sezonki örneği verme sebebim fatih terim'in bu tip dizilişlere bağlılık duymaması ve kolayca vazgeçebilmesi. 1997-1998 sezonundan bu yana genellikle 3-5-2'yi (aslında psg maçındaki dizilişi kendisine sorsak bana göre 3-1-4-2 diye tanımlardı, ancak biz genelini söyleyelim) her zaman savunma aksamalarına karşı bir b planı olarak düşünmüş, hiçbir zaman a planı yapmamıştır.

    örnek olarak; galatasaray ve fiorentina'da ona başarıyı getiren 4-3-1-2'yi milan'da da a planı olarak düşünmüş ama sezona istediği gibi başlayamayıp, takımın beyni olarak konumlandırdığı rui costa sakatlanınca ve savunma da aksayınca birkaç maçta 3-5-2'yi tercih etmişti.

    bence, fatih hoca 3-5-2'yi 5 ekim 2019 gençlerbirliği galatasaray maçında da deneyecektir ve iyi bir futbol ile kazanabilirsek bir süre daha denemeye devam edecektir ama yine de uzun vadede a planı olarak düşüneceğini sanmıyorum ki, kadromuz da bu diziliş için yeterli değil.

    öncelikle, takımda zaten ilk 11 seviyesinde 3 stoper var (luyindama, donk ve marcao) ve biri bile oynamasa maç ve kalite eksiği olan ahmet çalık'a (avrupa'ya da kayıtlı değil kendisi) kalıyorsunuz ve sistem bozuluyor. açıkçası, nzonzi stoper olarak düşünülebilir ve bence verimli de olur ama onu orta sahadan aldığınızda belki de en iyi işleyen parçayı yerinden oynatmış oluyorsunuz. ayrıca, tüm orta sahayı 3 kişi düşünmek demek, takımın en kaliteli ve maliyetli bölümünden (nzonzi, seri, belhanda, lemina, feghouli) ikisinden faydalanamamak anlamına geliyor.

    naçizane görüşüm, madem kanatsız bir oyun planına ikna olduk, o zaman fatih hoca da pochettino'nun bielsa ekolünden etkilenerek rakibe ve şartlara göre kurguladığı gibi hem 3-5-2* hem de 4-3-1-2 oynatabilir. bu şekilde planlar; bielsa'nın klasik düşüncesi olan rakip santrfor sayısına ya da takımdaki eksiklere veya savunma ve hücumun özellikle takımın yıldızlarının form durumuna göre yapılabilir.

    kaldı ki, fatih hoca kariyeri boyunca 4-3-1-2'ye de yabancı değil, bu dizilişi dünyada en iyi uygulatan teknik direktörlerden biri.
App Store'dan indirin Google Play'den alın