resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21319
    --- alıntı ---

    "bizim güçlü bir oyun planımız var. son 2 sezonun şampiyonu olan takım gibi. topa çok fazla sahip olan, rakibin de topa daha az sahip olması için çaba sarf eden bir takım... ana felsefemiz bu."
    --- alıntı ---

    işte bunu dediğinde ben çok üzülüyorum. hocam bu güçlü bir oyun planı değil. bu bir oyun planı bile değil. "topa hakim olalım". bu mu yani güçlü plan?

    güçlü plan dediğinizde benim aklıma her oyuncunun teknik, fizik ve mental özelliklerine göre hazırlanmış,, hücum ve defans setleri çalışılmış, topun bulunduğu bölgeye göre oyuncuların alacakları pozisyonlar belirlenmiş ve rakibe göre esnetilebilen bir plan anlıyorum.

    ama dediğim gibi hoca için topa sahip olmak güçlü bir plan. çünkü detaylı planları sevmiyor hoca. bakın ne diyor:

    --- alıntı ---

    "futbolda artık eskisi gibi sistemler yok. mesele başka bir boyutta. artık her şey anlık değişiyor."
    --- alıntı ---

    evet hocam ve hayır hocam. evet çünkü futbol değişiyor. eskisi kadar katı sistemlere bağlı kalınmıyor ve sahada kaotik etkenler kimi zaman ön plana çıkıyor. ama hayır hocam çünkü her şey anlık değişmiyor. her şey bu kadar kaotik değil. bu söylem hocanın detaylı planlar yapmak istemeyişine bulduğu bir bahane. daha doğrusu işin sadece bu yanını görmek istiyor: "futbol artık kaotik bir olgu ve her şey anlık değişiyor". hayır hocam. maalesef hayır. kusura bakma. her şeyde olduğu gibi futbolda da bir denge mevcut.

    bir diğer söylemi de şu şekilde:

    --- alıntı ---

    "biz oyuncuya göre sistem hazırlamıyoruz ancak bazı refleksler oturdukça, pozisyonlar farklılaşacaktır."
    --- alıntı ---

    tamam hocam, kafanda bir sistemin olsun. ama sen zorluklardan bahsetmiyor musun? zor durumlar özel çözümler gerektirir hocam. biraz da elindeki oyunculara göre bir planın olsa bunun ne zararı var? ama işte diyorum ya, hoca detaylı plan istemiyor. sevmiyor adam. "topa sahip olmak" onun için yeterince güçlü bir plan. geri kalanını sahadaki kaotik ortama ve oyuncuların doğaçlama performanslarına bırakıyor. iş böyle olunca da oyuncuların form durumu ve yetenekleri sahadaki oyunu belirleyen tek etken halini alıyor.

    işte bu yüzden hoca söz konusu duruma mazeret olarak oyuncuların özel durumlarını sayıyor. "4-5 oyuncumuz yeni, şunlar yeni geldi, bunlar hiç tatil yapmadı, şu şu şu sakat vb..." diyor. işte siz oyununuzu tamamen futbolcuların bireysel performansları üzerinden kurgularsanız ortaya bu durum çıkıyor.

    dünya üzerinde, bu durumda olan tek takım biz değiliz. pek çok takımın pek çok oyuncusu milli takımlara gidiyor, sakatlanıyor, form düşüklüğü yaşıyor. elbette kadromuz her şampiyonlar ligi takımı kadar geniş olmayabilir. ama dünya sadece şampiyonlar ligi takımlarından oluşmuyor. bizden iyi oynayan takımlar da sadece şampiyonlar ligi takımları değil.

    hoca asla ama asla planlarında hatalar olabileceğini kabul etmeyecek. maalesef durum bu. biz kızmaya, eleştirmeye devam edeceğiz. ama hep söylediğim gibi eğer hocayla devam edeceksek bu durumu kabullenmemiz lazım. benim için sorun yok. ama bu şartlarda iyi futbol izleyebilmek için harika takıma kavuşmayı beklememiz gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın