resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21291
    hocanın ana odağı belli ki bugünkü, bu sezonki başarı değil. kısa vadede bir başarı elde etmeye çalışmıyor. fatih terim'in bugün tek hedefi galatasaray futbol takımını 2019/2020 sezonunda şampiyon yapmak olsa eminim çok rahat, pragmatist davranarak bu kadro ile şampiyon olur. anladığım kadarıyla fatih terim galatasaray futbol takımına uzun vadede modern, gelecek onyıllarda dünya futbolunun belki de üzerine daha çok konumlanacağı bir futbol anlayışı kazandırmaya çalışıyor. "galatasaray'ın bir kültürü/sistemi olsun, bu sistem de dünyadaki en iyisi olsun", ki "galatasaray her sene şampiyonlar liginde olan, kupa'ya aday bir takım olsun" düşüncesinde. çünkü fatih terim ile bizim aramızda bir fark var. biraz iddaalı olabilir fakat bence fatih terim galatasaray'ı, taraftarın gördüğünden bile daha büyük görüyor. galatasaray için fatih terim'i büyük bir potansiyel, büyük bir şans yapan da bu.

    radikal değişimlerin yapılabilmesi için, koca bir sistemi, belki en iyi ama oturtması zor bir sistemi yerleştirmek için acı çekmek gerekiyor. inatçı, ısrarcı olmak; vazgeçmemek gerekiyor. ne pahasına olursa olsun ısrarla tekrar etmek daha iyi yapmaya çalışmak gerekiyor. fatih terim de şimdiye dek bunu yapmış durumda. fatih terim bugün çıksa dese ki: "3-5 yıl bugün oynadığımız sistem üzerine taviz vermeden oynayacağız, şimdilik oynayabildiğimiz bu.", başarıdan taviz verecek dahi olsak sonuna kadar arkasında durulması taraftarıyım. çünkü ikinci bir fatih terim en az bir 20-30 yıl gelmeyecek. bu eleştirilemez manasına da gelmiyor.

    bizim şimdiye kadar gördüğümüz hayaldeki oyunun bu futbolcularla oynanamayacağı. (tabii işin teknik/taktik kısmı hakkında bilgisi daha ileri olan yazarlarımızın, sahayı biraz daha flu gören benim gibi yazarlara sahayı biraz daha net görmeyi öğretmesi, "bizim görüğümüz" tabirini kullanmamda çok etkili. başta kaideyi taciz eden istisna olmak üzere, bilgisini paylaşan tüm yazarlara teşekkürü borç bilirim.)
    birincisi gerçekten yaşlı bir takımız. fizik kondisyon olarak oyuna uyum sağlayamayacak oyuncular mevcut(özellikle bekler). yaş ortalamasının yüksek olması takımı eğitmek için ve takımı uzun vadede ikna halinde tutmak için de bir problem. geçici, her ne olursa olsun bugün olan yarın olmayan futbolcularla, gördüğümüz kadarıyla daha çok sabretmemiz gereken bir anlayışı oturtmaya çalışmak işleri biraz daha zorlaştıracaktır.
    ikincisi, buna kiralık futbolcuları da dahil edebiliriz. kiralık oyuncular ile ilgili problem aslında daha farklı. çok kritik pozisyonlarda oynayan ve sistem için hayati önem taşıyan futbolcular kiralık. yerlerini doldurmaya çalışmak daha işin başında zor olacaktır. çünkü böyle giderse seneye de daha işin başında olacağız.
    üçüncüsü, eldeki oyuncular da teknik olarak bazı noktalarda uyumsuz. bunun içine en başta bekleri, kanatları katabiliriz. bunun içine ben belhanda'yı da katıyorum. topa sahip olmak isteyen bir takım için belhanda uygun bir futbolcu değil. çünkü ortada fol yok yumurta yokken bile topu kaptırabilen, pas hatası yapabilen bir futbolcu kendisi. belhanda'nın kontra oynayan, geniş alanlar bulan bir takım için daha uygun bir futbolcu olduğunu düşünüyorum.

    6 hafta sonunda ben de bu sistemle devam edilmemesi gerektiğini düşünenler kervanına katılmış bulunmaktayım. bu noktada ne yapılabilir? bugün olan yarın olmayan, ama çok yetenekli bu kadroyu zor bir sisteme sokmaya çalışmak yerine, kadroya daha uygun (üzülerek söylüyorum fatih hocam) bir sistemle bu sezon mutlak başarı kovalamak akla daha uygun geliyor. belki seneye, belki daha sonra, hocanın kafasındaki futbolu oynayabilecek profilde, yaş ortalaması daha küçük, başarıya ve eğitime aç daha uygun bir kadro ile hoca hayalindeki sistemi "acı" çekerek yine oynatabilir/oynatmalı. o gün bizim de "yine nerden çıktı bu futbol" demememiz gerekir. umarım bu ilişkiyi uzun vadede dengede, iki tarafı da mutlu eden bir şekilde sürdürebiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın