• 435
    büyük takımları kollamaktan öteye geçememiş sistem.

    farkında mısınız önceden de avrupa takımlarıyla aramızda farklar vardı ama belli bir seviyede yaklaşabiliyorduk. uefa sistemli olarak büyük takımların kendi aralarında rekabet ettiği bir sistem yaratmak, işi şov haline dönüştürmek için yıllardır uğraşıyor. onlar için önemli olan tek şey var, izlenme sayısı ve yayın/sponsor gelirleri.

    manchester united'la 3-3 ve rövanşında 0-0 berabere kalıp elediğimiz seneyi aklınıza getirin. koskoca manchester united kupa dışında kalmıştı. ne yaptı uefa? seneye kuralarda seri başı kuralını getirdi. büyük takımları kendilerini eleyebilecek ya da birbirlerini eleyecek bir eşleşmeye mahkum bırakmamak için bir yol bulundu.

    şampiyon kulüpler kupasından şampiyonlar ligi'ne geçiş de benzerdir. real madrid şampiyon olsa barcelona kupaya katılamıyordu. onun yerine nispeten kendi küçük liginin büyük takımlarıyla doluyordu lig. istenen rekabet düzeyi tutturulamıyordu. dedi ki o zaman uefa, tamam siz yine katılın ama biz o ligdeki güçlü takımları da burada görmek istiyoruz. şimdi geldiğimiz noktada yalnızca onlarla mücadele etmek istiyorlar.

    finansal fair play kesinlikle desteklediğim bir oluşumdu fakat amacının sandığımız şey olmadığını anlayalı da epey zaman oluyor. parayı basanın kuralı aştığı bir dönem yaşıyoruz ve bir süre daha bu böyle devam edecek. ceza yalnızca zaten gücü olmayan takımlara uygulanıyor.

    bu planın bir diğer adımı artık sesli şekilde dillendirilmeye başlanan bir süper lig formatı olacak. getirecekler lig formatında büyük takımların sürekli birbirleriyle oynadığı bir sistemi, dert kalmayacak. sonra ise işte bu finansal fair play'in olması gerektiği adil hali yeni akıl edilmiş gibi önümüze konulacak.

    nedir bu? nba'deki sözleşme ve bütçe üst sınırları. herkese eşit şekilde uygulanmaya başlayacak ama gelin görün ki artık şartların eşit olması sizin rakiplerinizle aranızı kapatabileceğiniz anlamına gelmeyecek. onlar kendi aralarında bir denklik yaratabilmek için bunu kullanacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın