• 135
    falcao transferiyle beraber galatasaray taraftarının içindeki muhasebeci kısmı yeniden uyandı. konumuz genel olarak şu: falcao'ya yıllık 6 milyon euro verilir mi yoksa o paraya öküz mü alınır?

    genel olarak ödenen bonservisleri yapılan yatırım miktarı, verilen maaşları da işletme gideri gibi düşünmek lazım. yani diyelim ki deniz gören ilerde yolu falan açılınca değeri çok artacak bir ev almak genç bir oyuncuya ödenecek bonservis bedeli gibi düşünelim. işletme gideri için de bir köfteci dükkanı açacağımızı varsayalım. köfteci yusuf gibi 200 kişinin çalışacağı aylık gideri yüksek ama getirisi de yüksek bir yatırımı mı yapacağız yoksa mahalle arasına 3 masalık esnaf lokantası mı. bu da oyuncunun yıllık maaşı.

    oyuncuya yatırım yaparken ödediğimiz bonservisleri geri alamadığımız için bugün bu haldeyiz. son 10 yılda yapılan yanlış transferler ve gelen oyuncuların yaşları harcadığımız paraların geri dönüşünün olmamasına neden oldu. bu nedenle bonservisi ile yapılacak transferlerde mümkün olabildiğince genç veya ilerde tekrar satılabilecek oyunculara bonservis ödemek, yaşlı veya tekrar satışı zor olan oyunculara ise bonservis ödememek gerekiyor. örnek olarak chedjou ve eren elimizde patlarken gomis yaşlı olmasına rağmen tekrar satılabildi.

    yıllık maaşında ise eğer 5.000 nüfuslu bir ilçeysen köfteci yusuf açıp 200 kişi istihdam etmek seni batırabilir. ama potansiyeli olan bir yerde yüksek maaşlı iyi bir şef ve doğru çalışanlarla yaptığın yüksek harcamayı her zaman çıkarabilirsin. burada önemli olan ederini iyi hesaplamak. eğer şef olarak nusreti getiriyorsan onun maaşını göze alacaksın. ama tutup da aynısından 1000 tane bulabileceğin bir ızgara ustasına çok yüksek maaş verirsen neden para kazanamıyorum diye ağlarsın.

    falcao için de alıp satabileceğin bir oyuncu değil. bu nedenle kesinlikle bonservis ödenmemesi gerekiyor. bu tarz hiç bir oyuncuya bonservis ödenmemeli. ama falcao'ya ödeyeceğin yıllık ücreti işletme gideri gibi düşüneceksin. senin işletmen eğer giderinden daha yüksek gelir elde ediyorsa giderinin ne olduğu önemli değildir. falcao gibi isimler hem takımın isminin tekrar avrupada duyulması açısından önemlidir (reklam), hem de kazandıracağı ekstradan iki maçla zaten maliyetini çıkarır. bu nedenle bonservissiz bir falcaoya hayır demek hata olur.

    herkese iyi hesaplar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın