• 21766
    elinde para edecek bir kaç futbolcusu olan takım. tamam, sattığın kadar al olayı var, ffp var. ama bunlar bugün öğrenilen şeyler değil. 2018 martından beri var bu durum.

    satılması çok muhtemel olan mariano ve diagne dışında linnes ve belhanda da her an satılabilir gibi duruyorlar. hatta feghouli ve yunus için de sürprizler olabilir. ben bilhassa feghouli'nin kat'a satılacağını sanmıyorum. belhanda için de hoca sonuna kadar direnecektir. elimizde de para kazanacağımız sadece mariano ve diagne kalıyor. bir de küçük ihtimal yunus ki ben olsam mutlaka satardım. şahsen gelecek görmüyorum o çocukta, hazır talipleri de varken 3-5 ne varsa satmak bana göre mantıklı bir hareket olur.

    ne almamız gerektiği ise biraz da satılacak adamlara bağlı bu arada. mariano giderse ki zannediyorum hepimizin orta görüşü de böyle, başka bir sağ beke gerek yok. malumunuz fernando satıldı ve ndiaye ile de yollar ayrıldı. yani bu bölgeye 2 adam almak artık forvet almaktan bile daha önemli hale geldi. iyi kötü mitroğlu var ki kampta çalışıyor, geçen seneden çok daha fit olacaktır, yine forvet de oynayabilen babel var. hani geçen sene ki gibi olmaz en azından. hatta şu kadar söyleyeyim forvet almayacağız dense problem olmaz diye düşünüyorum.

    ama o iki orta saha şart. işte diagne kaça gidecek, mariano'dan ne kazanacağız bunlar önemli. diagne'nin piyasası gittikçe düşüyor gibi. bir ara 16-17'ler havada uçuşurken şimdi 15'e kimse yanaşmıyor. hani 10 milyon € veren olsa öp de başına koy durumuna doğru gidiyoruz gibi. mariano'nun piyasasını da hiç bilmiyorum. tahminim maksimum 2.5 milyon € falan getirir. ki bu arada mariano'yu pazarlamak gibi bir planımız olduğundan da emin değilim. yani hiç öyle bir hava yok. halbuki fernando kadar bitikti geçen sene. şener hamlesi de mariano'nun satışına hazırlık diye düşündük hepimiz. 1 cent'in önemli olduğu bir dönemde mariano'ya kulüp bulmamız da çok önemli. bilemiyorum belki sürpriz bir şekilde linnes de gidebilir. linnes'le ilgili transfer haberleri de zate daha çok çıktı. ama ben şener-mariano rotasyonunda bir gelecek görmüyorum. bu yüzden doğrusu mariano'nun satılması.

    diagne ve mariano toplamda en az 12-13 milyon € getirmeli. şu an 800 bin euro eksideyiz. bunu çıksan geriye, hadi olumlu düşünelim, 12 milyon € kalıyor. bu paraya da bize cl'de zor anlar yaşatmayacak 2 adam nasıl bulacağız merak ediyorum. 2 transferden birini kiralık alsak anca kurtarırız. gönül scout transferleri ister aslında ama sanıyorum cl'de işi şansa bırakmama adına kalitesini ispat etmiş adamlar peşindeyiz. misal seri-banega ikilisi olsa cl'de gruptan çıkma adına ciddi şansımız olabilirdi. bunun da getirsi çok yüksek, ligi de geçen seneye nazaran daha rahat götürürdük. ne yazık ki banega transferi çıkmaza girdi. seri için de şansımız ne kadar bilemiyorum? başka başlığın birinde de yazdım direnç çok önemli. seri bir şekilde alınabilirse* partneri için biraz daha esnek düşünebiliriz. yani banega eşiğinin altına inebiliriz.

    yukarıda forvet konusunda değindim, babel ile alakalı olarak. onun forvette değerlendirilmesi sol kanatta zaafiyet doğurabilir. şimdi şunun tespitini yapalım. paramız az. dolayısıyla ya babel'i kanada atıp bir forvet alacağız, ya da babel'i forvette kullanıp bir sol kanat alacağız. ben 2. şıkkın bizim için daha az maliyetli olacağını düşünüyorum. özellikle onyekuru meselesi bu yüzden kritik. yeniden kiralayabilirsek gerçekten forvete gerek kalmaz. onyekuru-belhanda-babel-feghouli 4'lüsü bence gayet yeterli. kulübede jimmy, adem, mitroğlu ve maliyetsiz* alınabilirse emre mor 4'lüsüyle hücum anlamında hem sayıca hem de nitelik olarak ligin en iyisi oluruz, avrupa'da da tehditkar bir takım oluruz. ama babel'i sol kanatta planlarsak bir forvet de lazım olacak ki aradığımız özellikte bir forvetin, bonservis maliyetini hepimiz az çok tahmin edebiliyoruz. ha, hoca bir balotelli sürprizi patlatır orasını bilemem. ama oraya birini bonservisiyle almayı düşünmek orta saha ikilisinin kalitesini kaçınılmaz olarak düşürür.

    tabi bunları düşünürken yunus'un olası satışını hesaba katmadım. zira haberler şişirme de olabilir. en azından kamuoyunun büyük bir bölümü diagne ve mariano'nun satılacağını düşünüyor. en gerçekçi ihtimaller üzerine yazdım bu entry'i. o kadar gerçekçi ki kulübe için gerekli olabilecek 2-3 takviye konusuna girmiyorum bile. yok yani, para yok. ha, ama bu, yine de bu kadar yavaş hareket etmemizi tek başına açıklamaz. artık 11 için daha somut adımlar atılmalı. menajerlerle daha sık irtibata geçilmeli. bilhassa diagne ve mariano'nun satış süreçleri bir an önce son bulmalı. ki önümüzü daha net görelim. belirsizliğin bir başka nedeni de bu. diagne değil de atıyorum feghouli satılırsa bambaşka bir senaryo yazmak zorunda kalacağız çünkü. yönetimi eleştirme sebebim de bu. kendi kendilerini belirsiz durumlara düşürmek üzereler. menajerleriyle konuşup, diagne ve mariano'ya kulüp buldurmalıdırlar ki zamanın daraldığı bir ortamda kendilerini bugünden çok daha derin bir kuyuda bulmasınlar. ama kaşınıyorlar işte. hocanın bugün albayrak'ı azarlaması bence buna benzer bir nedenden ötürü. adam da görmüyor önünü. ve yönetime sanki güvenemiyor.

    toparlayalım;

    1- mariano ve diagne en kısa sürede satılıp takribi bir 13 milyon € bütçe oluşturulmalı. ki bunun 800 bin €'su ile durumu negatif olan al-sat dengesini sıfırlamış olacağız.
    2- kalan 12.2 milyon € ile, öncelikle onyekuru ve seri'nin kiralanmalarına odaklanılmalı. bunun için tahmini bir 5-5.5 milyon €'yu gözden çıkarmamız gerekecektir. yeterli de olur zannımca.
    3- kalan parayla da bir adet 8 numara transferi gerçekleştirilmeli. bunun banega olma ihtimali kalan bütçeyi düşünürsek çok zor. tekrar değineyim seri transferi tamamlanabilirse partneri için bir scout hamlesi gelebilir, hatta doğrusu da bu olur.
    4- emre mor maliyetsiz olacaksa kadroya bir an önce dahil edilmeli.

    hepsi bu kadar aslında.

    bu arada, bir yunus sürprizi gelir ve oradan da 3-4 milyon € bandından bir şey kazanabilirsek, bu parayı da özellikle kulübenin kaleci, stoper ve merkez orta saha ihtiyaçlarını karşılamada kullanabiliriz. misal okan kocuk ve mehmet özcan'ı kadroya dahil edebiliriz. bir de stoper işte, yine gençten ve yerli olmak üzere. ama bu dediklerim yunus'a bağlı. giderse olur. gitmezse ismail çipe, ahmet çalık ve selçuk inan'la 1 yıl daha devam ederiz, ne yapalım.

    muslera
    linnes luyindama marcao nagatomo
    seri* transfer*
    feghouli belhanda onyekuru*
    babel

    ligi rahat götürürüz. avrupa'da da en azından kepaze olmayız. böyle beton gibi yazıyoruz da tabi hayatın gerçekleri ne getirir hep birlikte göreceğiz. ama bence en gerçekçi senaryo bu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın