• 332
    bugün ki konumuz futbol. öncelikle bu i$ten büyük paralar kazanan, bu i$in merkezinde olan futbolculara deginmek istiyorum.

    öncelikle ne yapiyor bu adamlar:
    -haftalik 4-5 gün antrenman, haftasonu 1 maç ve + olarak eklenen uluslararasi arenada oynanan ve prestij açisindan önemli olan kupa maçlari

    futbolcu ya$i:
    - öncelikle bu i$i sevmeniz lazim, hatta tutku ile baglanmaniz lazim ve özverili çali$manin yani sira allah vergisi bir yeteneginiz olmasi gerekiyor. yani çocuk ya$ta ba$liyor genelikle bu serüven ve ortalama 17-18 ya$inda elininiz ilk defa büyük para görüyor. bu i$in en verimli çagi 20-30 arasi olmakla birlikte, 30'dan sonra mütemadiyen geriye gidiyor. lakin bu ya$in son yillarda git gide yukari çiktigini belirtmekte de fayda var. burada form geçici, klas kalici sözünü dogrular gibiyiz.

    other pay and benefits:
    sponsorluklar, sosyal medyada takipçi kasarak elde edilen reklam gelirleri, ünlü olmanin sundugu bazi avantajlar

    maa$ ko$ullari:
    - fix + maç ba$ilar + bonuslar, primler vs.

    maa$ endeksi:
    - ba$ari

    i$te can alici nokta da bu. burada bir dengesizlik var ve sorumlusu fifa, uefa gibi kurulu$lar. aslinda bir spor olan futbolu bir meslek olarak icra etmekten ziyade, zengin olma kapisi olarak yeniden tanimlayan örgütler.

    popülaritesi arttikça, bu i$te ba$arili olmanin maddi kazanci da artti. kulübler daha fazla kazaninca, daha fazla ödemeye ba$ladilar ve futbol bilhassa 80lerden sonra bir endüstriye dönü$tü. hatta belki de dünyanin en büyük endüstrilerinden bir tanesi haline geldi. öyle bir endüstri oldu ki, küresel ekonomik krizlere bile aldiri$ etmeden büyümeye devam eden bir endüstri.

    ba$inda da bahsettik ya. bu i$te tutku çok önemli. oynayan ile izleyen ayni tutkuyu payla$iyorsa, 90 dakikaligina hayat duruyor. futbol böyle bir $ey i$te. bir din, bir mezhep gibi bir $ey bazi insanlar için. bazen bir insanin hayatindaki tek tesellisi olabiliyor veya bazen de insani hayatindan edebiliyor. bu da bu i$in popülaritesini arttiyor.

    futbolcu'da bu i$in merkezinde oluyor. hayat onlarin etrafinda oluyor. bazen hak etmediklerinden fazla ilgi görüyorlar, bazen de bunun aksi olup, ayarsiz tepkilere maruz kaliyorlar.

    ancak ortada bir gerçek var ki, bu da haddinden fazla para kazandiklari ve bunu sorumlusu da uefa ve fifa gibi $irketler.

    ancak çok merak ediyorum, ne zaman patlayacak bu endüstri. illaki günün birinde bu düzende çökecek. çökmese de eskisi gibi ragbet görmeyecek. i$te o zaman ne olacak. veya ne buna sebep olacak.

    80lerde maradona 13 milyon'a transfer olmu$tu barça'dan napoliye. 80lerin en pahali transferiydi. sonra yine ba$ka bir yildiz olan gerçek ronaldo barça'dan inter'e transfer oldu 28 milyon'a. 90larin en yüksek bedeli idi ve kim bilebilirdi 2002 de tekrardan 45 milyon'a inter'den real madrid'e transfer olacagini. ancak transer bedeli olarak çoktan geçilmi$ti bile.

    peki transfer dünyasinin enleri kimlerdi, gelin bir göz atalim:

    1. neymar 222 milyon €
    2. mbappé 135 milyon €
    3. paul pogba 105 milyon €
    4. gareth bale 101 milyon €
    5. cr7 94 milyon €
    6. zidane 77 milyon €
    7. figo 60 milyon €
    8. vieri 46 milyon €

    liste daha da uzar ancak bu akimin maradona ile ba$ladigini söyleyebiliriz.

    peki 8-10 tane adam saydim. bunlarin kaç tanesi bu bedellerin hakkini veriyor? pogba, neymar, bale? bu listede olmaya hak ediyorlar mi? sana göre evet bana göre hayir.

    yarin mbappé 300 milyon'a barça'ya transfer olsa, kim kari$ir?

    anlatmak istedigim bu. bu i$ nereye kadar devam edecek. illaki bir yerde patlak verecek. 80lerin en yüksek transferi 13 milyon'a yapilmi$ ve 2019 a kadar çe$itli ekonomik krizler ya$anmasina ragmen bu sayi halihazirda 222 milyonu bulmu$.

    adil mi bu? dünyada o kadar aç varken. adil mi? kimsenin vicdani sizlamiyor mu?

    ben cevap vereyim. hayir. kimse bunun farkinda degil ve bizler de aptal gibi 90 dakikalik bir zevk ugruna cigeri 5 kuru$ etmeyecek insanlari daha da zengin etmek için birbirimize giriyoruz. aklima süper finalde kalpten giden insanlar geliyor veya derbi ugruna biçaklanan gençler.

    i$te beni futboldan sogutan sebepler bunlar. ba$ariya giden her yolun mübah olmasi. $ikenin, kumpasin, çiftestandardin girla oldugu bir ortamdan sogudum. evimde lig tv’im yok. ho$ televizyonum da yok, o ayri dava. dizilere hiç deginmeyecegim. sevmiyor muyum? tabii ki seviyorum ama kararinda. çocuklarimda benim gibi olsunlar mi? hayir, asla! akillari varsa futboldan uzak dursunlar. bize bula$ti bu illet, kurtulmak için çirpiniyoruz.

    ya bir dü$ün. futbolcu var, dogrudürüst okuyup yazamiyor. ilk okulu belki zor bitirmi$ ama gel gelelim, sirf topa iyi vuruyor ve hizli ko$uyor diye milyonlari cukkaliyor. sonra instagramda kezban kezban hareketler.

    anacagimin sesi hala kulaklarimda. oglum, onlar üzülmüyor inan senin kadar*.

    haklisin anacigim, haklisin..
App Store'dan indirin Google Play'den alın