• 81
    taraftar olarak herkesin dilinde aynı şeyler, takım farketmeksizin. "abi altyapıdan oyuncu yetiştireceksin, abi bak hollanda takımlarına, abi her sene bir iki tane çıkartsan kurtulursun" vs... her yönetici de altyapı önemli der. gençlerimiz der, akademi der. federasyonlardan da hangisi gelse böyle olması gerektiğini savunur. ama gel gör ki bunun olması için, altyapının gelişmesi için hiç kimse hiç bir çaba göstermez.

    mesela çoğu taraftarda bile önyargı vardır, sabır yoktur. genç oyuncu oynar, ufak bir hatasında "daha zamanı değil, tecrübesiz" falan denir. * örnek vermek gerekirse sezon başında iyi bir stoper alınsaydı, belki de ozan bu şansı bulamayacaktı ya da yaprığı hatalardan sonra ozan kızağa çekilecek, gerekli gelişimi gösteremeyecekti ki yaptığı hatalardan sonra burda dahi bazı yazarlar "erken, daha zamanı var, bu kaçıncı penaltısı" falan dedi.

    türkiye de altyapı'nın sorunları çok fazla. bunların başında da zeminler geliyor. emin olun o zeminler düzgün olsa, tesisler adam akıllı olsa, çok ama çok daha fazla oyuncularımız gelişecek belki de bu durumda olmayacaktı türk futbolu. ayrıca kondisyon ve fizik konusunda da çalışmalar yetersiz. futbolculara eğitim de yeterince verilmiyor, gerek pozisyon bilgisi, gerekse futbol bilgisi olarak.

    bizde altyapı, çocuk yetenekliyse parlar, yoksa anadoluya, 2. lige, amatöre falan gider şeklinde. hala halısaha mantığı hakim. düzse, yapılıysa stoper, biraz kıvraksa kanat olur denilip geçiliyor. belki üzerine düşülse, şartlar iyi olsa, pozisyon bilgisi öğretilse, başka fırsatlar tanınsa, daha farklı mevkilerde harcanmayacak çocuklar, belki de bir kaçı yıldız olacak, bir kaçı da alternatif olacaktı kendi takımlarında.

    milyon euroların, dolarların döndüğü bu piyasada, özellikle bizim gibi ülkelerde yapılmayacak şey değil bunlar. ama gereken önem tabiki verilmiyor, bundan sonra da verilmeyecek olması çok acı. her zamanki gibi doğru yolda yürünmüyor güzel ülkemde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın