resim
Emre Utkucan
Görev:Futbol Ve Scout Direktörü
Takım:Galatasaray
Yaş:44
Uyruk:Türkiye
  • 355
    galatasaray scout ekibinin çok matah olmadığını düşünsem de;

    işi;

    kendilerine istenen tarzda, fiyatta, felsefede futbolcu bulmak olan ekibin şefi. bir örnekle durumu kavrayalım;

    kante!

    kante ingiltere' ye değil de galatasaray' a gelseydi aynı başarıyı yakalayamayabilirdi. kante' nin galatasaray' a transfer olamaması scout ekibinin suçu mudur bunu bilemeyiz.

    gözlerimizin önünde bruma örneği var. oradan bir kıyasla ihtimali görelim;

    bruma' nın 13 milyon €' nun hakkını veremediğini daha geldiği ilk günden söyleyeme başladı herkes. şans o ki bruma da tıpkı kante gibi 2013 yılında galatasaray' a transfer oldu. 13 milyon € idi bedeli. 10+bonuslar... istanbul' da düzenlenen ve dünya kupasının pogba' yla beraber en çok dikkat çeken futbolcularından biriydi bruma. ama yine de "18 yaşındaki futbolcuya 13 milyon € verilir mi yahu" diye çığıran basından etkilenen taraftar da dahil herkes komik bir transfer olduğunu düşündü. "ayranı yok içmeye tahterevanla gider sıçmaya" denen deyimin karşılığıydı bu genel kanıya göre...

    önce galatasaray' da onu alan fatih terim kovuldu sonra mancini kendisini hazırlık maçlarında 3-5-2' nin sağında denerken sakatlandı. 1 koca sene gelişim çağında futbol oynamadı. sonra reikerink' ler, tudor' lar derken alındığı bedele satıldı. son sezonda takımı bir kaç futbolcuyla beraber sırtlasa da çok memnun değildi taraftar bruma' dan giderken. bruma iyiydi ama yetersizdi.

    şimdilerde leipzig' de bruma... orada da oynayamıyor. muhtemelen sisteme uygun değil. mesela bu da leipzig' in scout ekibinin ve bruma' nın menajerinin başarısızlığı ancak sadece bruma' nın yetersizliğine bağlayanlar da var. herhangi bir analiz olmadan tabi...

    kante' de yetersiz görülecekti gelseydi arkadaşlar. peki ya alex telles? hep yetersiz görülmedi mi? satın aldığı paranın aynısına satıldı. 2 sezon sonunda daha geçen yaz chelsea' ye 50 milyona transfer ihtimali konuşuldu. ancak türkiye' de yetersiz görülen bir futbolcuydu.

    bence scout ekiplik bir durum yok. kendisine düşen görevi yerine getirip getirmediğini ancak yapılan transferlerdeki fiyaskolarından anlayabiliriz. bence fiyasko bir scout ekibi transferi yok. verilen paralar fiyasko ve scout ekibini futbolcu sözleşmelerinin içeriğine müdahalesi olduğunu yada olabileceğini sanmıyorum. sözleşmelere profesyonel yardım almak istiyorsak sportif direktör kavramı orada devreye girer. sportif direktör sözleşme şartlarından futbolcunun hayatına, bonservisinden yaşına, memleketinden içtiği süte kadar değerlendirmesi gereken tüm finansal ve insani kriterleri harmanlar ve tercihlerini yapar. böylece başarısız olsan bile zarar etmezsin transferden ki bu başka bir hadise. bir ara yazarız.

    yukarıda bahsedenler olmuş zaten ama ben de aynı şeyi düşünüyorum, yineleyeyim. bizde 1 milyon €' nun üzerine yapılacak her transferden çıkış şak diye şampiyonlar liginde oynaması isteniyorum . hem taraftar hem de galatasaray' ın konjenktürü bunu gerektiriyor, bana da normal geliyor zaten. mali ve hedef açısından gerçekçi olmak gerekir.

    bizim yapmamız gereken trabzonspor' un yaptığı gibi* direkt olarak 1905 galatasaray diye bir takım kurmak ve oraya denenecek futbolcular katmak. altyapıdan üst yapıya geçeceği yönünde ışık veren futbolcuları profesyonel liglerde denemek. hem olmuyorsa da o futbolcunun da bir an önce olmadığını görmek. yoksa öyle kolay değil sürekli bir ozan kabak çıksın çatır çutur oynasın. ki ozan kabak bu çıkışını ne kadar sürdürür türkiye şartlarında o da belli değil. belki seviye atlaması için onun da türkiye' den ayrılması gerekiyordur...
App Store'dan indirin Google Play'den alın