resim
José Mário dos Santos Félix Mourinho
Görev:Teknik Direktör
Takım:Fenerbahçe
Yaş:61
Uyruk:Portekiz
  • 1966
    manchester united ile uzun yıllar çalışamamış olması, veya kovulması sürpriz değildir.

    (1) manchester united, yıllarca alex ferguson tarafından çalıştırılmış, “en vasat” denilen kadrosu ile cl finaline çıkmış, başlangıç sürecini bir kenara bırakırsak premier lig özelinde dalgalı ve tutarsız bir performans göstermemiştir.

    (2) yıllar içinde insanların evrimleşmesi ve sabır nosyonunun ortadan kalkması ile birlikte, artık bir alex ferguson kariyerinde hoca göremeyeceğizdir. muhtemelen kendisi de 2016’da takımın başına geçse bugün kovulmuştu (ilk sene dereceleri); çünkü, yukarıda da bahsettiğim gibi artık insanlar çok daha sabırsız.

    (3) fergie’nin yıllar boyu süregelen başarı çizgisi ve evrimi, farklılaşan futbola ayak uydurma süreci kapsamında uyguladığı farklı taktiklere rağmen ofansif futboldan taviz vermeyen anlayışı manchester united’ın taraftarında bir futbol kültürü oluşturdu. mou’nun “atam da yatam” düşüncesi ile oynamaktan ziyade, kendisine büyük başarılar kazandıran önce rakibi kitlemeye yönelik futbol anlayışı artık ne güzeldir ki futbol piyasasından siliniyor. mou, oynamak yerine rakiplerini bozarak başarı elde etmeye çalıştı, edemeyince de, mevcut kültürel farklılıklar sonunu hazırladı.

    (4) sansasyonel bedeller ödenen marka isimlerin hiçbiri lider nitelikte oyuncu değil. manchester united’da lider oyuncu olarak gösterebileceğimiz, takımı saha içinde azarlayacak, “kendinize gelin anneannesinin kulaklarını siktiklerim” diyecek adam yok. şüphesiz ki pogba, martial, rashford, alexis gibi adamlar var; ancak bana, a+ sınıf takım olarakmanu’dan adam al desen alacağım tek adam ander herrera olur. diğerlerinde başarıyı getirecek hırs yok.

    (5) lider adam demişken, kadro yapısı ve kalitesini daha derin konuşmak lazım. elinizde orta saha olarak matic, fellaini, herrera, mata, mctominay, lingard gibi bir güruh var ise bu takım, tıpkı city gibi matic veya fellaini ikilisinden biri çapa, ander herrera box to box ve mata playmaker olarak oynar. mctominay çapa rotasyonunu yedekler, lingard ise bu rollerden hiçbirini oynayamaz kanat rotasyonuna kayar.

    manu orta sahasında herrera dışında çalışkan oyuncu yok. tempo yapacak oyuncu yok. hepsi sadece belli görevleri yapabilecek adamlar ve bu adamlar da rakiplerin aynı pozisyonunda oynayn adamlarına göre daha kaliteli adamlar değil.

    yeni gelen hocada da göreceğimiz üzere manunun sorunu kadro kalitesi. eğer 3-4 sansasyonel transfer yapmazlar ve kadroyu efektif şekilde formüle edemezler ise, kim gelirse gelsin mevcut durum değişmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın