• 20356
    hani derler ya bahane popo gibidir, herkeste bulunur.

    biz de hakkımız yendi vs diyerek, kabak gibi ortada olan bazı noktaları görmezden gelemeyiz. peki önem sırasına göre nedir bu noktalar ?

    1) takımın kondisyonu yerlerde, maçın ilk yarısında bizim takım rakibe pres yaparken, aklımdan "ikinci yarı ayvayı yedik" diye geçirdim. takımın 60.dk dan sonra fizik olarak ezileceği o kadar belliydi ki. "bittik biz bittik beyler" dedirten bir takımdan, şampiyonlar ligi gibi bir arenanın fizik olarak en zayıf takımına evrildik. bu fiziki zayıflık, beraberinde sakatlık problemlerini de getiriyor.

    2) kadro yapımız demografik olarak sıkıntılı, takımı kuzey afrikalı ve brezilyalı adamlardan ( fernando hariç ) temizlemezsek glelecekte de işimiz zor. arsene wenger ne demişti geçmişte "bir brezilyalı yarar, iki brezilyalı karar, üç brezilyalı zarar" ya da "bir brezilyalı iyidir, iki brezilyalı risklidir, üç brezilyalı teknik direktörü işinden ettirir"

    3) yerli futbolcularımızın çoğunluğunun futbol karakteri zayıf, iş ahlakı problemli ya da yetenek olarak galatasaray seviyesinin çok altındalar. ayrıca bunlar zihnen ve fiziken yetersiz adamlar. eren derdiyok, selçuk inan, ömer bayram, tarık çamdal, ahmet çalık, muğdat çelik ve hatta sinan gümüş.

    4) takımda lider ( alfa - yıldız ) futbolcu yok. 2011-2015 arası ezeli rakiplere derbi maçlarında genelde üstünlük kurduğumuz bir dönemdi. bu yıllarda takımımızda görev yapan oyuncuları yazalım, ne demek istediğimiz daha net anlaşılsın. felipe melo, wesley sneijder, didier drogba, johan elmander, tomas ujfalusi, hatta chedjou, riera, podolski, baros ve hatta gomis. hadi herhangi bir maçta sindirin bakalım bu adamları.

    5) teknik heyet, yönetim ve taraftarlar formsuz. teknik heyet muhtemelen takım içi problemler ve takımı iyi antrene edememelerinden dolayı; yönetim ise ffp etkisini de bahane gösterek, özellikle santrafor pozisyonunu boş bırakmasından dolayı bugünleri hazırladılar. taraftar'da 2-0 gibi riskli bir skora rağmen maçtan çabuk koptu. oley çekme işi ya da fener kümeye tezahüratı maç 3-0 değilse, 90.dk da başlar ve 4-5 dk boyunca yapılır. hem etkisi de daha büyük olur.

    ana hatları ile bu sıkıntılar yüzünden son 1 aydır iyi durumda değiliz. detaylara da girilebilir ama yazıyı uzatmayalım.

    yukarıdaki sıkıntılar bir anda çözülemez, önümüzdeki günlerde bunun etkilerini olumsuz anlamda yaşamaya devam edeceğiz. burası net. 1-2 yıla yayarak bu yanlışlardan dönmemiz lazım. peki bu sorunlardan hareketle neler yapılmalı, yazalım.

    1) hazır hoca uzun soluklu bir sözleşme imzalamışken, 2+3 yıllığına scott piri ya da bu ayarda bir kondisyoner ile anlaşmamız lazım. takımı tabanca haline getirecek bir kondisyoner çok önemli. bu sayede sakatlık oranı da azalacaktır.

    2) mariano, maicon, feghouli, belhanda + eren derdiyok, selçuk inan, ömer bayram, tarık çamdal, ahmet çalık, muğdat çelik ve sinan gümüş. bu arkadaşlardan kurtulmamız lazım.

    3) bu arkadaşlardan boşalan yerlere; iş ahlakı, iş disiplini yüksek, çalışkan, profesyonel ve takım içinde gruplaşma olasılığı zayıf olan futbolcular transfer etmemiz şart. linnes, nagatomo tarzı transferler ( tabi bunların mevkisine göre daha kariyerlileri ) yapmamız elzem.

    4) ozan kabak gibi gençleri takıma monte etmemiz lazım. tüm gençlerin ozan kabak gibi tutmayacağı aşikar, bazıları maalesef a takımda tutunamayacak ama önümüzdeki 2-3 yıl için, devamlı kadroda yer alabilecek 3 tane altyapıdan genç çıkarsak bile yeter. ozan kabak tuttu, iki tane daha çıkarsak şimdilik bizi keser.

    5) hani 3.madde de dedik ya, gönderilecek adamların yerine yeni oyuncular almamız lazım diye. işte bu adamları seçerken liderlik özelliği olanlar özellikle tercih edilmeli. linnes, yuto tarzı adamlar iyidir ama takımın hepsi bu sessizlikteki oyunculardan oluşursa da işimiz yaş. bize hem profesyonel hem lider oyuncular lazım. iyi araştırmamız lazım. devre arası 3 oyuncu alacağına 1 tane saydığım özelliklerde sağlam bir adam transfer et, daha iyidir. takımın ihtiyacı olan bölge belli. gerekirse evi arabayı sat, bir tane ayağı temiz, golcü bir santrafor al. hiç mi bulamıyorsun. eğer terbiyesizlik yapmadıysa son çare olarak git gomis'i 6 aylığına kirala.

    fatih hoca bunları eminim ki bizden iyi biliyordur. özellikle ffp ve oyuncu sözleşmelerinin de etkisiyle eli kolu bağlı, eldeki malzemeden yemek yapmaya çalışıyor. ama istediği lezzeti bulamıyor haliyle. muhakkak hocanın da hataları var ama ondan başkası da bize merhem olmaz. burayı takip eden ve fatih hoca ile kontağı olan birileri illaki vardır. taraftarların büyük bölümü, bu süreçte arkanda hocam. sen sinirlerini zıplatma, itidalli ol.
App Store'dan indirin Google Play'den alın