• 11837
    26 ağustos 2008'de ilk entry'sini paylaşan kudretli galatasaraylı taraftar yuvası, (bkz: galatasaray/#1). 1 ay içinde 10. yaşını kutlayacak olan sarı kırmızı mecmua. 2008 olmasa da 2010'dan beri düzenli olarak takip ettiğim, 2 yıl kadar önce de "dur olm, ben de yazar olayım da bir şeyler paylaşayım" diyerek üye olduğum güzel ortam.

    sözlükte "rastgele" butonu var, zaman zaman oraya tıklayıp eski girilere göz atarım. şu an sözlükte aktif olarak yazmayan ya da çeşitli sebeplerle pilot edilmiş/olmuş eski yazarların eski entry'lerine bakarım. bunu gündem dışı konularda takılmak gayesiyle yaparım ama daha çok sözlüğün kurulduğu günden günümüze kadar gelenki sürecinde ne gibi bir değişim gösterdiğinin farkına varmak için, bu farkındalığı anlamak için yaparım.

    o zamanlar yazarların sözlük formatına olan yaklaşımını,

    o zamanlar sözlükte kullanılan dilin nasıl olduğunu,

    o zamanlar sözlükteki nickaltı savaşlarının ne derece kanlı (!) geçtiğini görmek için vesaire...

    hani deniyor ya "son zamanlarda sözlük çok bozdu; son zamanlarda kalite düştü" diye, bu sava katiyen katılmıyorum. aksine, bazı konularda (spesifik olarak tek tek yazmak doğru olmayabilir) niteliğin çok daha yoğun olduğu birçok kanal var sözlük içerisinde. hatta size bir şey söyleyeyim; sözlük formatına bağlı kalmak denen olgu var ya, şu an bu olay hiç olmadığı kadar pik yapmış durumda eğer elf gözlerim beni yanıltmıyorsa.

    işin içinde hiç mi olumsuzluk yok? ortalık sütliman mı?

    elbette değil, nasıl olsun ki zaten. her şeyden önce burası organik bir yapı. organik yapılar çevreden etkilenirler, sosyal yaşamdan bir şeyleri çekerler. işin doğasında olan bir şey bu. ülke birçok alanda farklı sıkıntılı süreçlerle boğuşuyorken insanların bu duygudurum sarmalında sabit psikolojiyle olaylara yaklaşabilmesi mümkün değil.

    sözlüğün kalitesini, niteliğini yerden yere vurmadan önce başka başka nüansları göz önünde bulundurup söylemleri bu doğrultuda dillendirmekte fayda var.
App Store'dan indirin Google Play'den alın