resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 13974
    terimin 1. ve 3. dönemindeki karizmasının büyüsü ben dahil galatasaray taraftarını büyük bir beklentiye sokmuş görünüyor. oysa aynı terim, 2. döneminden büyük bir başarısızlıkla ayrılmıştı. karizma denilen şey, yalnızca kişiye ait kerematei kendinden menkul bir özellik değildir. karizma güç birliği yapılmadıkça çözülmesi adeta imkansız büyük bir sorunla (korku) karşı karşıya kalan liderin sorunun bertaraf edileceği mesajını taraftar ya da takipçilerine iletmesi, iletilen mesajın alıcılarda makes bulması ve dediğini yapabilecek güveni telkin etmesi ile sağlanır. buradan da görüleceği üzere karizmaya asıl rengini veren güvenin iki unsuru vardır: 1. erdemlilik: dürüstlük, ilkelere bağlılık, kendi şahsi menfaatini takipçilerin menfaatinin üstünde tutmama; 2. yetkinlik: sorunla baş edebilme kabiliyeti, tecrübesi, güç ve kudreti. birincisi moral bir unsur ikincisi ise daha ziyade dominasyona göndermede bulunur. duruma göre bunların her ikisi de liderin karizmasının unsuru olabilirken şartlara göre biri diğerinin önüne geçebilmektedir. eğer baskınlık, dominasyon güç ve kuvvet her şart ve durumda önde gelen tercih olsaydı insanlık tarihinde birbirinden alabildiğine farklı kişilik özelliklerine sahip liderlere, düşünce mimarlarına rastlanamazdı.

    galatasaray için çizilen kara tablodan da görüleceği üzere galatasarayı bu fırtına ve dağdağadan çıkaracak adam yaptıkları yapacaklarının teminatı olan fatih terim gibi görünüyor. ancak yukarıda da belirttiğim gibi karizma şartlara ve durumlara yani kontekse göre değişir. belli bir zaman ve mekan kesitinde karizmatik olarak değerlendirilen bir lider başka zamanlardaki ve yerlerdeki insanlarca öyle değerlendirilemeyebilir. terim özelinde olaya baktığımız zaman karizmanın moral kısmının ağır bir tahribata uğradığı malum. halihazırda ikinci unsur önemli olduğu için birinci unsur göz ardı ediliyor. ancak birincinin zayıf oluşunun da tuhaf bir handikapı var ki o da ikinci unsurdan (dominasyon, baskınlık) ileri gelen beklentilere cevap verilememesi halinde karizmanın aşınması şaşırtıcı biçimde hızlı olabilmektedir.

    dolayısıyla bu fatih terim için de bir tür izzeti nefis mücadalesidir. malum kebapçıyla yaşanan kavga skandalı, prim paylaşımı ve milli takımdan ayrıldığı için tazminatı talep etme gibi olaylarla türkiye sathında aşınan ve galatasarayı yağlı bir sözleşme mukabilinde yarı yolda bıraktığı için taraftar nezdinde dağılan karizmasını kurtarmak için adeta son şansıdır. terim galatasaray'a galatasaray da mevcut şartlarda terime muhtaç görünüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın