• 34
    şimdi aklıma düştü galatasaray medyası denince. sabah işe gelirken spor radyolarını dinlemek adetimdir. zaten topu topu iki radyo var. birinde mehmet ayan, diğerinde sabri ugan vardı bu sabah. mehmet ayan kendisinin de açıklamaları doğrultusunda galatasaraylı. sabri ugan da galatasaray'a sempati besleyen birisi ama oğlu fanatik beşiktaşlı. şimdi bu iki medya mensubunun söylediklerine bakalım.

    mehmet ayan kafayı muharrem usta'ya takmış asıp kesiyor ama öyle böyle değil. trabzonspor'un önce kayyuma sonra varlık fonuna devredileceğini, sonunda da yabancı bir iş adamına satılacağını hararetle iddia ediyor. tabi ki mehmet ayan da her galatasaraylı gibi fikri hür, vicdanı hürdür ve istediğini söyler ama kardeşim haftaya trabzonspor maçı var galatasaray'ın. yani trabzonspor'u ve muharrem usta'yı motive etmek için mi böğürüp duruyorsun. aptallığından yapıyorsan aptallığına doyma, kasten yapıyorsan allahından bulma.*

    gelelim sabri ugan'a. kendi ifadesiyle galatasaray'a sempatisi var ama galatasaraylı olduğu söylenemez. ancak tabi sadettin saran'ın radyosunda çalışıyor. tüm yorumlarında da fenerbahçe lehine konuşuyor. çok örneği var ama bu sabahki konuşmasından bahsedelim. ısrarla ve en az on kez tekrarla, "kuralların değiştiğini, bu nedenle galatasaray fenerbahçe maçındaki hasan ali ve neto'nun pozisyonlarının penaltı olmadığını" söyledi ve bunu da rozetti'nin seminerine bağladı.

    sabri ugan, yanlış konuşuyor ve fenerbahçe medyasının manipülasyonuna geliyor. çünkü oyun kurallarının değiştiği falan yok. oyun kurallarını rozetti'ni değiştirme yetkisi var mı? önce bu yanlışını düzeltelim. sonra da işin aslını açıklayalım.

    rozetti, sadece farklı yorumlar nedeniyle özellikle penaltı kararlarında birbirine zıt kararlar veren hakemlere, hataya düşmemeleri için örnek pozisyonlarla bir seminer vermiş ve daha tutarlı kararlar verilmelerini sağlamaya çalışmıştır. bu meyanda hasan ali'nin pozisyonu da neto'nun pozisyonu da rozetti'ye göre penaltı değildi demek bu güne kadar bütün bildiklerimizi çöpe atmak demektir.

    rozetti şöyle demiş;

    -yakın mesafelerde ele çarpmaların hepsi penaltı değildir. eğer el doğal konumunda ve denge sağlama amaçlı açılmış ise topun ele ya da kola çarpması penaltı değildir. zaten şimdiye kadar da bu kural böyleydi ama uygulamada farklı kararlar çıkıyordu.

    şimdi bakalım neto'nun pozisyonuna. neto ile denayer birlikte topa çıkıyorlar. denayer ile neto'nun topa çıkarken kollarının pozisyonuna bakın. neto'nun kolları topu kesme amaçlı voleybolcular gibi havada. yani neto orada kollarını denge sağlamak için kaldırmıyor. niyeti çok açık olarak denayer'in vurma ihtimali yüksek olan topu elle kesmek. bunu şuradan da net anlayabiliriz. aynı pozisyonda topa vuran denayer'in kolları tamamen doğal konumunda. pozisyonu bir kez daha izleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.

    hasan ali'nin pozisyonu da aynı şekilde. hasan ali düşerken sol kolunu çok profesyonelce arkasına atıyor ve topu kesiyor. öyle destek amacı falan yok o pozisyonda tamamen topu kesme niyetiyle hareket ediyor. çünkü top bacak arasından geçmiş gidiyor başka çaresi yok.

    fenerbahçe medyası, üç gündür canhıraş cüneyt çakır'ı aklamaya çalışıyor. trt spor'da ersin düzen fanatik fenerli mustafa çulcu'yu çıkarmış, bein spor'da yine fenerli şansal büyüka hakem bünyamin gezer'i çıkarmış, aspor erman toroğlu nedeniyle hakem bulunamadığından (erman toroğlu ikisinin de penaltı olduğunu, jensen'in pozisyonun da faul olduğunu açıkça izah etti) fanatik ve ahlaksız gürcan bilgiç'i çıkarmış hepsi de aynı cümlelerle cücü'yü ve tarık ongun'u aklamaya uğraşıyorlar. bütün bunların tesadüf olduğunu, bir yerden talimat almaksızın yapıldığını bana kimse inandıramaz.

    şimdi bunları neden yazdım. fenerbahçe medyasını ikna etmek için mi? kıyamet kopsa bunun mümkün olmayacağını biliyorum. galatasaraylıyım diyen medya mensuplarını uyarmak için mi? hayır o da değil. çünkü çalıştıkları kurumlar fenerli ve beşiktaşlı olduğu için onları da yönlendirdiklerini düşünüyorum.

    ben bunu sadece kendi futbolcularımızı ve diğer türk futbolcularını uyarmak için yazdım. fener medyasının cüneyt çakır ve tarık ongun'u aklamak için yaptığı bu manipülasyona aldanarak avrupa maçlarında neto gibi ellerinizi kaldırmaya kalkmayın cart diye çalar hakem penaltıyı. hasan ali gibi hinlik yapmayın karar yine penaltı olur. öyle rozetti'nin söylediklerini çarpıtıp işin içinden sıyrılma imkanınız da olmaz.

    her zaman söyledim yine tekrar ediyorum. fenerbahçe yönetimi, medyası, taraftarı türk hakemlerinin dengesini şirazesini bozan asıl güçtür türkiye'de. beşiktaş ve galatasaray ve hatta bazen anadolu takımları da bunu yapıyor ama asıl bataklık fenerbahçe. biraz mantıklı olun, biraz uzun vadeli düşünün. türkiye'de yaptığınız her pisliğin karşılığını avrupa'da buluyorsunuz. yazık günah bu ülkenin insanlarına.
App Store'dan indirin Google Play'den alın